FolkLab lockade fram skaparlusten

Publicerad: 9 augusti, 2019 kl 16:28

Mark Henriksson, bildningsnämndens ordförande, och Susanne Kastbom, projektledare för DigidelCenter, tittar på slutprodukten från ett arbete med laser.

Att få skära i laser och skapa i 3D lockade fler kommuninvånare än vad man tänkt sig. FolkLabs turnéstart i Motala kunde inte ha blivit bättre.

Den mobila, digitala skaparverkstaden FolkLab har i dagarna tre på fem platser i Borensberg och Motala välkomnat liten som stor att ge utrymme för sin skaparlust. Metoderna för själva skapandet har inte tillhört de traditionella. FolkLab har annonserat om att ”skära med laser” och ”bygga lekfull 3D-graffiti”.

FolkLabs besök hos Motala kommun har uppskattats av kommuninvånare som strömmat till de fem olika platserna.

– En pojkdröm! Jag tycker det här verkar vara riktigt roligt. Ju fler sinnen som engageras, desto bättre, menade Mark Henriksson, bildningsnämndens ordförande, som var på plats under fredagen när FolkLab gästade hamnparkeringen i Motala.

Borde det experimenteras mer på lektionstid?

– En bra kombination av teori och praktik tror jag på, men självfallet utifrån de mål som ska uppfyllas i läroplanen, svarade Mark Henriksson.

Att Motala kommun denna vecka har gästats av FolkLab är tack vare verksamheten på kommunens bibliotek och projektet DigidelCenter.

– Jag kom i kontakt med FolkLab via Internetstiftelsen under en konferens i Stockholm i våras. FolkLab berättade om sin turné och det ledde till att deras första nedslag nu blev just här i vår kommun, berättar Susanne Kastbom, projektledare för DigidelCenter.


Det här är FolkLab

Folklab är som ett kringresande sällskap som vill visa på möjligheterna att skapa så kallade maker spaces lite här och där i landet. De startar, stödjer och driver sociala och digitala labb i hela Sverige. Folklab drivs av tre ideella organisationer: Fisksätra Folkets hus, Kids Hack Day och Made by Ava.