Publicerad: 14 september, 2021 kl 12:00
Flytt av isstadion bidrar till stadsutveckling
Kommunen arbetar med förutsättningarna för att bygga ett idrottscenter i Varamobaden vid riksväg 50 och nu föreslås en flytt av isstadion. Detta stärker stadsutvecklingen genom att frigöra attraktiva ytor i det så kallade Kanalstråket.
Arbetet med förutsättningarna för ett idrottscenter vid riksväg 50 pågår för fullt. Bakgrunden till uppdraget är att de befintliga anläggningarna ligger på en plats där kommunen ser möjligheter till framtida bostadsutveckling. De befintliga anläggningarnas ålder är hög och den tekniska statusen bristfällig.
I förstudien föreslås nu att isstadion flyttas från nuvarande plats till området vid riksväg 50 i Varamobaden. Förstudien visar att en flytt av hela isstadion är fördelaktig ur flera perspektiv.
I september ska kommunstyrelsen få information om förstudiens innehåll. Beslut om fortsatt arbete planeras till sammanträdet i oktober.
Stadsutveckling genom samverkan
En flytt av isstadion blir starten på ett samlat idrottsområde vid riksväg 50 i Varamobaden och en viktig del i arbetet med stadsutvecklingen.
— Vi rustar för ett samlat idrottscenter i Varamobaden och frigör samtidigt attraktiva ytor för bostäder vid Kanalstråket där isstadion finns idag. Genom nya fritidsanläggningar blir Motala mer attraktivt för boende, säger Jan Holmberg.
— Det är bra att förstudien nu är klar. Vi ser vinster i samverkan med Luxor center, Lalandias etablering och satsningen på en ny kommunal simhall. En flytt av isstadion stärker stadsutveckling. I och med förstudien har vi nu ett underlag för beslut och kommunstyrelsen kommer att ta beslut i frågan i oktober, säger kommunstyrelsens ordförande Annelie Almérus.
Nya ishallar i smart anläggning
— Förstudien visar att det är mest fördelaktigt, både för verksamhet och drift, att på en och samma gång bygga en ny smart anläggning som innehåller båda ishallarna. Den nya anläggningen ska byggas med hållbarhet i fokus och hallarna ska kunna drivas i minst 30 år framöver, säger utvecklingschef Jan Holmberg.
— Nya ishallar stärker folkhälsan genom klimatskyddade isaktiviteter för allmänhet, skola och idrottsföreningar, säger Jan Holmberg.
I förstudien föreslås att ishallar för skridsko, bandy- och ishockeyverksamhet byggs. Båda hallarna kommer att kunna nyttjas för olika isverksamheter och vara förberedda för konståkning och parasporter. I förslaget finns även en sammanbindande gemensamhetsdel med omklädning, kontor, driftsfunktioner med mera. Förslaget innehåller underlag för nödvändig infrastruktur.
Kostnaderna för infrastruktur i området samt föreslagna ishallar pekar på en investeringsnivå på cirka 295 miljoner kronor och en ökad årlig driftskostnad för tekniska servicenämnden på cirka 10 miljoner kronor.
I samband med beslut om förstudien ska kommunstyrelsen avgöra ägarfrågan. Gemensam ledningsförvaltning har tagit fram ett förslag som gör det möjligt för kommunen att låta någon annan bygga och äga hallarna. Kommunen kan sedan hyra och bedriva verksamhet.
Läs förstudierapporten, inklusive bilagor för ishallar

