Fint program när Europdagen firades på Platengymnasiet
Elever som går musikprofil framförde bland annat en egenskriven låt om rätten att få vara sig själv.
Joel Rehn och Alice Adolfsson var konferencierer.
Europadagen den 9 maj uppmärksammades av elever på Platengymnasiet. Temat för dagen var ungas innovationskraft och mänskliga rättigheter. Tal, föreläsningar och sång och musik fyllde eftermiddagen i skolans aula.
Europadagen firas sedan 1985 varje år den 9 maj. Under dagen hyllas freden och sammanhållningen i Europa. Det var också huvudtemat i Platengymnasiets aula. Dagens konferencierer var eleverna Joel Rehn och Alice Adolfsson.
– Vi vill lyfta elevernas innovationskraft och ge eleverna i årskurs 2 inspiration inför kommande gymnasiearbete. Vi vill också lyfta Kuben-projektet, Ung företagsamhet och vårt EU-arbete, säger läraren Anna Wik.
Demokrati, entreprenörskap och EU
Kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson.
Kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M) talade om mänskliga rättigheter, EU och entreprenörskap. Det var de tre rubrikerna som genomsyrade programmet under dagen.
– Jag är stolt över att leva i en demokrati. Entreprenörskap är fundamentet i utveckling. Det är viktigt att ingå i något större, säger Mark Henriksson.
Han gav ungdomarna några övergripande om att, naturligtvis, värna de mänskliga rättigheterna, använda de möjligheter som EU ger och våga utforska och spränga gränser.
Rektor Helena Hadfy uttryckte också stolthet över elevernas arbete och vikten av civilkurage:
– Att ha så många elever som engagerar sig känns bra i hjärtat. Det är oerhört viktigt att ni unga tar ställning. Det ni lär er idag kommer att avgöra hur ni agerar i framtiden, säger Helena Hadfy.
Rektor Helena Hadfy.
Del av Wallenberg-program
Under dagen presenterades exempel på elevernas innovationskraft. Bland annat är skolan en del av det så kallade Kubprogrammet via Raoul Wallenberg Academy sedan 2015. Programmet belyser mänskliga rättigheter, medmänskliga skyldigheter och civilkurage.
Varje år tilldelas skolan en av artiklarna i FN:s mänskliga rättigheter. I år arbetar elever med artikel 12, Rätten till heder och anseende. Utifrån det gör eleverna en installation i kuben. I år har de bland annat skrivit nyhets- och debattartiklar och gjort grafiska element. Projektet ska sammanfattas i en informationsfilm.
Platengymnasiet är en del av Raoul Wallenberg Academys Kubprogram.
– Vi är oerhört stolta över att vara en del av det här. Det blir en fortsättning nästa år och då får vi se vilken artikel skolan får.
Sång och musik av elever
Under dagen berättade även eleverna om vad det innebär att Platengymnasiet är skolambassadör för EU. Även att skolan är pilotskola för återvinning och skolans arbete med Ung företagsamhet var en del av programmet.
Europadagen ramades in av sång och musik av elever som går inriktningen musikprofil. Bland annat framförde gruppen en egenskriven låt på temat rätten att få vara sig själv: ”Den du är har du rätt att vara”.
Webbläsaren Internet Explorer stöds inte längre av tillverkaren Microsoft och visar inte webbsidor på rätt sätt. Om du väljer att ändå använda Internet Explorer bör du vara medveten om att vissa sidor och funktioner inte visas som det är tänkt.
You can translate this website with Google Translate.
It is important to remember that the translation is being done by a machine and not by a person.
This means that you can never expect the translation to be 100 percent correct.
Motala kommun is not responsible for any mistakes in translations performed by Google Translate.