Finska elever gästar Platengymnasiet

Publicerad: 16 november, 2017 kl 12:11

elever som diskuterar

Sverige och Finland - vilka likheter och skillnader finns? Elever från Platengymnasiet diskuterar med gästerna från Finland. Fotograf: Sussie Slotter

Likheter och skillnader. Vår gemensamma historia. Framtiden. Just nu gästar elever och lärare från finska Iisalmi Motala kommun och Platengymnasiet. Besöket är en del i ett utbytesprojekt.
– Vi får mer inblick och ett större perspektiv, säger Nina Andersson, elev på Platengymnasiet.

I ett tvåårigt projekt ska elever och lärare från Platengymnasiet i Motala att ingå i ett utbyte med en skola i finska Iisalmi. Utbytet är en del av utbytesprogrammet Nordplus och kom till på initiativ av Ludmila Outchaneva Öster, lärare på Platengymnasiet.

Under den här veckan besöker nu elever och lärare från Finland Motala. Besöket kommer att återgäldas i vår.

Diskutera likheter och skillnader

Förutom ordinarie lektioner besöker de svenska och finska eleverna Stockholm och Vadstena tillsammans. Det hålls också workshoppar på Platengymnasiet. Läraren Martin Lohm beskriver syftet:

– Vi ska diskutera frågor för att nå fram till varandra på ett ännu bättre sätt. Ni kommer att prata om både saker som rör skolsystemen och Sverige och Finlands gemensamma historia. Vi ska fördjupa samarbetet.

Kommunikationen sker på svenska och engelska. Svenska är fortfarande ett obligatoriskt ämne i finska skolan, men i Iisalmi är det få som talar svenska till vardags, berättar läraren Heidi Martikainen. Hon tycker att såväl elever som lärare har mycket att vinna på utbytet:

– Vi är grannländer men känner kanske inte till så mycket om varandra. Vi har ju olikheter, men också väldigt många likheter. Det är spännande för vi har en lång gemensam historia, från vikingatid ända fram till 1809, säger Heidi Martikainen.

Spännande utbyte

Nina Andersson och Moa Johnsson, som går första året på samhällsprogrammet, tycker också att utbytet är spännande.

– Det är kul och intressant. Det är mycket som skiljer den svenska skolan från den finska, verkar det som. De läser till exempel olika kurser, som de själva väljer, säger Nina Andersson.

– Det är bra att lära känna andra kulturer, säger Moa Johnsson.

Kaisla Kurkela och Eerika Rieppo håller med.

– Skolan här är mer interaktiv, säger Kaisla Kurkela, som också tycker att utbytet stärker hennes självförtroende.

– Jag vågar prata mer och blir modigare.