Feriejobbare har gjort fint i slottsparken

Publicerad: 30 juni, 2020 kl 11:04

pojke och man sitter på träbänkar

Fereiarbetaren Linus Nordström och handledaren Stefan Svärd provsitter den nya sittplatsen i slottsparken. Fotograf: Susanne Törnberg

Charlottenborgs slottspark har fått en rejäl ansiktslyftning. Mer Fritid och tolv feriearbetare har röjt, snickrat och pysslat.
Välkommen att fika, leka och njuta vid Charlottenborgs slott.

Trots pågående pandemi har Motala kommun kunnat erbjuda ungdomar feriearbete inom olika verksamheter. Tolv av ungdomarna har under två veckor jobbat för att göra fint vid området utanför Charlottenborgs slott. Ungdomarna har handletts av personalen på Mer Fritid, Susanne Törnberg, Stefan Svärd och Johnny Gustafsson.

– Uppdraget från kultur- och fritidschef Hannah Gruffman var att ansvara för utemiljön kring slottet. Vi spånade om vad som behövde göras och under två veckor har vi och ungdomarna jobbat med att fixa allt möjligt, säger Susanne Törnberg.

Sittplatser och lekar

ungdomar jobbar i park
Full fart på feriejobbarna. Fotograf: Stefan Svärd

De har anpassat arbetet efter vad ungdomarna får göra utifrån en säkerhetsaspekt. Bland annat har bord och bänkar kommit på plats. Sly och vass har tagits bort för att göra parken mer tillgänglig.

– Vi har även gjort en del lekar med anknytning till 1600-talet, då slottet byggdes. Ungdomarna har gjort skyltar som beskriver de olika stationerna, berättar Susanne Törnberg.

Nu kan besökarna försöka ”hänga ringen på kroken”, en lek som också finns i Medevi brunn, spela luffarschack och hoppa hage. De kan även gå på skattjakt i Magiska skogen.

Uppskattat arbete

flicka sätter fast skylt
Nu kan du gå på skattjakt i Magiska skogen. Fotograf: Susanne Törnberg

– I ett av snåren vi röjde, som vi kallar Magiska skogen, finns det tolv olika figurbrickor gömda. Motiven har ungdomarna hämtat från slottet, som vapenskölden och Vita damen. Ungdomarna har varit väldigt driftiga, berömmer Susanne Törnberg.

Förhoppningen är att såväl museibesökare som närboende ska använda parken för rekreation.

– Folk som går här dagligen säger ”så fint ni gör, vad roligt”. Det känns jättekul, säger Susanne Törnberg.

 


 

Texten Resultatmål 8: En meningsfull sysselsättning, mot röd bakgrund, samt en ikon med människor och ett kugghjul.
Nyheten är kopplad till resultatmål 8 – En meningsfull sysselsättning. Egenförsörjning är en vinst för alla. Genom stimulans och uppmuntring till egenförsörjning ger vi alla invånare möjlighet till en meningsfull sysselsättning.