Publicerad: 20 december, 2022 kl 10:42
Engagemang och vilja ger minskat matsvinn i kommunens kök

Madeleine Hultman förbereder dagens lunch på förskolan Mariberg. I pajen använder bland annat stammen till grönkål. "Vi kan ta tillvara det mesta av en råvara."
Hållbar utveckling med inriktning på miljö, ekonomi och sociala aspekter – att minska matssvinnet i Motala kommuns verksamheter är en del av det.
Madeleine Hultman, Sandra Frank och Maurizio Catania arbetar i tre av kommunens kök där svinnet minskat genom strategiskt tänkande, vilja och engagemang.
Ekologiska och lokala inköp inköp, vegetariska alternativ och inte minst ett målmedvetet arbete för att minska matsvinnet. Inom Motala kommuns måltidsverksamhet finns en tydlig strategi för att jobba miljömässigt och ekonomiskt.
– Vi utvecklar hållbara måltider genom kompetensutveckling av personalen, säger verksamhetschef Tomas Hemmingsson.
I kommunen mäts matsvinnet sedan 2014. Numera görs det varje dag och sorteras som tallrikssvinn, serveringssvinn och kökssvinn. Kökssvinnet är de rester som slängs vid tillagning. Serveringssvinn är det som inte går att återanvända från serveringskärlen. Tallrikssvinn är det som varje matgäst slänger.
Matsvinnet mäts dagligen
– Alla enheter inom måltidsverksamheten mäter svinn dagligen, följer upp och analyserar. Vi mäter även koldioxidhalter per kilo inköpta livsmedel varje månad, säger Tomas Hemmingsson och fortsätter:
– Den nya måltidspolicyn stärker kommunens arbete att nå de globala målen. Livsmedelskedjan påverkar och påverkas direkt och indirekt av alla globala mål i Agenda 2030.
Delaktighet för framgång
På förskolan Marieberg arbetar kocken och måltidspedagogen Madeleine Hultman. Hon brinner för att dagligen skapa goda, hållbara och näringsriktiga måltider. Delaktighet är en viktig ingrediens:
– Köket är för alla och matglada pedagoger ger matglada barn, säger Madeleine.

Hon menar att växtbaserat är framtiden. På förskolan är måltidspedagogik en viktig del för att barnen ska få testa och vänja sig vid nya smaker och lukter.
– Barnen uppmuntras att ta en ”smakis” på tallriken för att kunna utforska nytt. De kan titta, lukta, kanske smaka lite – och plötsligt äter de det nya.
Lustfyllda måltider och guldkant på vardagen blir möjligt genom att tänka smart utifrån såväl smak och näring som miljö och ekonomi:
– Vi gör val för att kunna göra andra val, säger Sandra Frank, kock på förskolan Verkstadsön.
Samarbete viktigt
Även hon betonar vikten av ett bra samarbete med förskolepersonalen.
– Det är jättebra och engagerade pedagoger som får barnen att våga testa.

Maurizio Catania är köksansvarig i tillagningsköket på Norra skolan. I köket arbetar sju personer och varje dag lagas det 1 200-1 300 portioner till flera skolor.
– Arbetssättet kräver mycket logistik, engagemang, vilja och samarbete. Men det är värt det och vi har inget val. Vi måste!
Bland annat fylls buffén på lite åt gången. Det kräver god logistik, men vinsten är att det blir mindre svinn. Det som blir över kyls snabbt ner för att återanvändas senare.
– Redan nu återanvänder vi mycket. Blir det till exempel morötter eller bulgur över i buffén bakar vi bröd på det. Vi kan bli ännu bättre på att ta hand om hela råvaran, exempelvis använda blast på grönsaker och rotfrukter.
Målmedvetna kockar
Alla tre är målmedvetna kockar som fortsätter att jobba för framtiden:
– I kommunen lagar vi så mycket mat som möjligt från grunden. Det är något vi ska vara stolta över, säger Maurizio Catania.
– Vårdnadshavarna lämnar det finaste de har här. Då måste jag erbjuda barnen det allra bästa, säger Madeleine Hultman.
– Tänket är oerhört viktigt – att rester inte är av ondo. Vi måste använda de resurser vi har på allra bästa sätt, säger Sandra Frank.
På webben kan du läsa mer om Motala kommuns arbete med hållbar utveckling, Agenda 2030 och de globala målen.
Du kan också läsa om miljö och hälsas proaktiva arbete: Miljö och hälsa arbetar proaktivt för hållbar utveckling.
Måltidsverksamhetens arbete med minskat matsvinn är i linje med fyra av de globala målen: Mål 2 – Ingen hunger, Mål 3 – God hälsa och välbefinnande, Mål 4 – God utbildning, Mål 12 – Hållbar konsumtion och produktion, Mål 13 – Bekämpa klimatförändringarna.