Driftinformation 3

Hoppa till innehåll
Startsida
Driftinformation 3 Kontakt
  • Skola och förskola
  • Omsorg och hjälp
  • Uppleva och göra
  • Bygga, bo och miljö
  • Stadsplanering och trafik
  • Näringsliv och företagande
  • Kommun och politik
Start / Engagemang och vilja ger minskat matsvinn i kommunens kök

Driftinformation

  • Arbete med pumpstation ger lägre vattentryck

    25 januari, 2023 Några samhällen öster om Motala stad påverkas under nästa vecka av lägre tryck för dricksvattnet. Orsaken är ett arbete på en pumpstation i Fornåsa. Från måndagen den 30 januari kl....
  • Problem med sammanträdesportalen

    24 januari, 2023 Just nu kan du inte ta del av sammanträdeshandlingar på kommunens webb via sammanträdesportalen. Vår leverantör arbetar på en lösning på problemet. Om du vill läsa sammanträdeshandlingar kontaktar du oss...
  • Simhallen stängd 28-29 januari

    20 januari, 2023 Motala simhall är stängd för allmänheten den 28-29 januari. Det arrangeras simtävlingar under hela helgen. Läs mer om ordinarie öppettider: Öppettider i Motala simhall

Publicerad: 20 december, 2022 kl 10:42

Engagemang och vilja ger minskat matsvinn i kommunens kök

Kvinna står i kök. Foto.

Madeleine Hultman förbereder dagens lunch på förskolan Mariberg. I pajen använder bland annat stammen till grönkål. "Vi kan ta tillvara det mesta av en råvara."

Hållbar utveckling med inriktning på miljö, ekonomi och sociala aspekter – att minska matssvinnet i Motala kommuns verksamheter är en del av det.
Madeleine Hultman, Sandra Frank och Maurizio Catania arbetar i tre av kommunens kök där svinnet minskat genom strategiskt tänkande, vilja och engagemang.

Ekologiska och lokala inköp inköp, vegetariska alternativ och inte minst ett målmedvetet arbete för att minska matsvinnet. Inom Motala kommuns måltidsverksamhet finns en tydlig strategi för att jobba miljömässigt och ekonomiskt.

– Vi utvecklar hållbara måltider genom kompetensutveckling av personalen, säger verksamhetschef Tomas Hemmingsson.

I kommunen mäts matsvinnet sedan 2014. Numera görs det varje dag och sorteras som tallrikssvinn, serveringssvinn och kökssvinn. Kökssvinnet är de rester som slängs vid tillagning. Serveringssvinn är det som inte går att återanvända från serveringskärlen. Tallrikssvinn är det som varje matgäst slänger.

Matsvinnet mäts dagligen

– Alla enheter inom måltidsverksamheten mäter svinn dagligen, följer upp och analyserar. Vi mäter även koldioxidhalter per kilo inköpta livsmedel varje månad, säger Tomas Hemmingsson och fortsätter:

– Den nya måltidspolicyn stärker kommunens arbete att nå de globala målen. Livsmedelskedjan påverkar och påverkas direkt och indirekt av alla globala mål i Agenda 2030.

Delaktighet för framgång

På förskolan Marieberg arbetar kocken och måltidspedagogen Madeleine Hultman. Hon brinner för att dagligen skapa goda, hållbara och näringsriktiga måltider. Delaktighet är en viktig ingrediens:

– Köket är för alla och matglada pedagoger ger matglada barn, säger Madeleine.

Kvinna med sjalett och glasögon står vid arbetsbänk i kök. Foto
På förskolan Verkstadsön arbetar Sandra Frank. ”En bra relation med pedagogerna och att prata med barnen är viktigt för att minska matsvinnet.”

Hon menar att växtbaserat är framtiden. På förskolan är måltidspedagogik en viktig del för att barnen ska få testa och vänja sig vid nya smaker och lukter.

– Barnen uppmuntras att ta en ”smakis” på tallriken för att kunna utforska nytt. De kan titta, lukta, kanske smaka lite – och plötsligt äter de det nya.

Lustfyllda måltider och guldkant på vardagen blir möjligt genom att tänka smart utifrån såväl smak och näring som miljö och ekonomi:

– Vi gör val för att kunna göra andra val, säger Sandra Frank, kock på förskolan Verkstadsön.

Samarbete viktigt

Även hon betonar vikten av ett bra samarbete med förskolepersonalen.

– Det är jättebra och engagerade pedagoger som får barnen att våga testa.

”Vi har inget val, vi måste tänka på hur vi förbrukar”, säger Maurizio Catania i Norra skolans kök.

Maurizio Catania är köksansvarig i tillagningsköket på Norra skolan. I köket arbetar sju personer och varje dag lagas det 1 200-1 300 portioner till flera skolor.

– Arbetssättet kräver mycket logistik, engagemang, vilja och samarbete. Men det är värt det och vi har inget val. Vi måste!

Bland annat fylls buffén på lite åt gången. Det kräver god logistik, men vinsten är att det blir mindre svinn. Det som blir över kyls snabbt ner för att återanvändas senare.

– Redan nu återanvänder vi mycket. Blir det till exempel morötter eller bulgur över i buffén bakar vi bröd på det. Vi kan bli ännu bättre på att ta hand om hela råvaran, exempelvis använda blast på grönsaker och rotfrukter.

Målmedvetna kockar

Alla tre är målmedvetna kockar som fortsätter att jobba för framtiden:

– I kommunen lagar vi så mycket mat som möjligt från grunden. Det är något vi ska vara stolta över, säger Maurizio Catania.

– Vårdnadshavarna lämnar det finaste de har här. Då måste jag erbjuda barnen det allra bästa, säger Madeleine Hultman.

– Tänket är oerhört viktigt – att rester inte är av ondo. Vi måste använda de resurser vi har på allra bästa sätt, säger Sandra Frank.

På webben kan du läsa mer om Motala kommuns arbete med hållbar utveckling, Agenda 2030 och de globala målen.

Du kan också läsa om miljö och hälsas proaktiva arbete: Miljö och hälsa arbetar proaktivt för hållbar utveckling.

Måltidsverksamhetens arbete med minskat matsvinn är i linje med fyra av de globala målen: Mål 2 – Ingen hunger, Mål 3 – God hälsa och välbefinnande, Mål 4 – God utbildning, Mål 12 – Hållbar konsumtion och produktion, Mål 13 – Bekämpa klimatförändringarna.

Texten 3 God hälsa och välbefinnande mot grön bakgrund, samt en ikon med en graf och ett hjärta.Texten 12 Hållbar konsumtion och produktion mot ljusbrun bakgrund, samt en ikon som symboliserar oändlighet.

 

Senast uppdaterad: 21 december, 2022  |  Skriv ut
Dela
  • Dela sidan på Facebook
  • Dela sidan via e-post

Relaterade nyheter

Nytt system ska rena dagvattnet i Borensberg

Ett system för dagvatten anläggs vid gamla koloniområdet vid fotbollsplanen i Borensberg. Det ska rena...

Ditt val av kläder spelar roll

I Europa är konsumtionen av textilier det som har fjärde störst påverkan på miljön och...

Varje kilowattimme räknas

Vi står inför en utmanande vinter. Elpriserna är rekordhöga i vårt elområde. Energimyndigheten varnar också...
Visa fler nyheter
  • IST, elevsystem
  • Lediga jobb
  • Skolmat, matsedel
  • E-tjänster och blanketter
  • Motala simhall
  • Synpunkter och felanmälan
  • Anslagstavla
  • Suomeksi

Kontakta oss

Telefon

0141-22 50 00

E-post

motala.kommun@motala.se

Öppettider

Måndag-fredag 8.00-16.00

Journummer och felanmälan

Adress och besök

Besöksadress

Kommunhuset
Drottninggatan 2
591 35 Motala

Postadress

Motala kommun
591 86 Motala

Organisationsnummer

212000-2817

Om webbplatsen

Om webbplatsen

Tillgänglighetsredogörelse

Nyheter och sociala medier

Motala kommuns nyheter

Facebook

LinkedIn

YouTube

Du använder en omodern webbläsare

Webbläsaren Internet Explorer stöds inte längre av tillverkaren Microsoft och visar inte webbsidor på rätt sätt. Om du väljer att ändå använda Internet Explorer bör du vara medveten om att vissa sidor och funktioner inte visas som det är tänkt.

Läs om rekommenderade webbläsare

Translate

You can translate this website with Google Translate. It is important to remember that the translation is being done by a machine and not by a person. This means that you can never expect the translation to be 100 percent correct.

Motala kommun is not responsible for any mistakes in translations performed by Google Translate.