Publicerad: 5 oktober, 2020 kl 08:12
Digitala nycklar i hemtjänsten och hemsjukvården

Nu byts de vanliga nycklarna ut inom hemtjänst och hemsjukvård. Istället införs ett digitalt nyckelsystem.
Nu inför socialförvaltningen i Motala kommun digitala nycklar inom hemtjänsten och hemsjukvården.
Det nya systemet ökar säkerheten för brukare och patienter och förbättrar arbetsmiljön för personalen.
Det nya systemet införs med start under hösten och beräknas vara klart i januari 2021.
De personer som berörs av nyckelbytet är de som har hemtjänst och hemsjukvård och inte kan öppna själva och kunder som har trygghetslarm. Under hösten kommer ett nytt, säkert digitalt låssystem monteras på deras bostad.
Två modeller av lås
De digitala låssystemen finns i två olika varianter. Det ena kallas för duolås. Kunden använder sin nyckel som vanligt, men bredvid det befintliga låset monteras ett litet, digitalt lås. Det nya låset öppnas med digitala nycklar av kommunens personal.
Ibland passar det bättre att installera en så kallad nyckelgömma. Även här öppnar kunden dörren som vanligt. I nyckelgömman placeras en vanlig nyckel till kundens bostad. Själva nyckelgömman öppnas med digital nyckel.
Oavsett låsmodell så är det endast behörig personal som kan öppna de digitala låsen.
Ökad säkerhet och minskad stress
Fördelarna med de nya digitala låsen är flera. För kommunens personal innebär det att de kan åka direkt till brukare och patienter utan att behöva åka och hämta nycklar eller invänta kollegor. Personalen kan hjälpa kunden snabbare, vilket är en trygghet för både kunden och personalen.
– Personalen kan vara snabbare på plats vid till exempel ett larm och det ger en ökad trygghet för våra kunder. Eftersom personalen inte behöver hämta nycklar blir dessutom arbetsmiljön bättre med minskad stress för våra medarbetare, säger Ulrica Abrahamsson, verksamhetschef för Motala kommuns äldreomsorg.
Används av många kommuner
Information om den digitala nyckelhanteringen har skickats ut till fastighetsägare och berörda brukare. De digitala låsen börjar monteras inom kort och målsättningen är att införandet blir klart i januari 2021.
Motala kommun har upphandlat system för digital nyckelhantering och företaget Swedlock vann den upphandlingen. Systemet används idag i ungefär 60 svenska kommuner av över 45 000 användare, främst inom äldreomsorg, räddningstjänst och andra samhällsviktiga funktioner.
Vanliga frågor och svar om de nya låsen
Vad händer med redan inlämnade nycklar?
Motala kommun behåller de nycklarna under genomförandeprojektet, men när vi är klara kommer inlämnade nycklar att lämnas tillbaka till kunden.
Har hyresvärden godkänt detta?
Motala kommun har kontakt med hyresvärdar för att få ett godkännande innan ett digitalt lås monteras. Brukare eller patient behöver alltså inte kontakta hyresvärd.
Har bostadsrättsföreningen godkänt detta?
Motala kommun tar kontakt med bostadsrättsföreningar för att få ett godkännande innan ett digitalt lås monteras. Brukare eller patient behöver inte kontakta förening.
Vad händer vid flytt?
Om kunden flyttar kommer en låsmontör från Motala kommun och tar bort det digitala låset och återställer befintligt lås så att det fungerar precis som innan. Motala kommun sätter sedan upp låset på den nya bostaden.
Gäller detta även kunder som har en privat hemtjänstutförare?
Den digitala nyckelhanteringen ska införas hos samtliga personer som har trygghetslarm. Det gäller även den som har valt en privat utförare.
Vad säger försäkringsbolagen?
Låssystemen som Swedlock levererar är certifierade och godkända av Svenska stöldskyddsföreningen och försäkringsbolagen och uppfyller alla krav för lås.
