Designelever ljussätter nyårsvandringen

Publicerad: 21 december, 2018 kl 10:36

Två personer i en skylift med ett ljussatt träd i bakgrunden

Keli Sinani, designelev, får hjälp av Rikard Hanning från Svenska kyrkan med att ljussättas träden vid Motala kyrka. Fotograf: Jessica Henulin

På nyårsafton går den årliga nyårsvandringen genom Motala centrum. Även i år kommer teknikprogrammets andraårselever designa ljussättningen.

2014 var första året Teknikprogrammets sesign och produktutvecklingsinriktning formgav ljusdesignen till nyårsvandringen som hålls varje år.

Petra Schendel som är lärare för teknikprogrammet tycker att ljusvandringsprojektet är en bra del av utbildningen.

– Det är ett fantastiskt tillfälle för eleverna att få prova på att arbeta med ett projekt i praktiken, säger hon.

Tog fram förslag

Eleverna har fått presentera förslag för beställarna Platens fastigheter, Hamnen, Kyrkan, MVT och kommunen. Utifrån vad beställarna ville ha fick eleverna brainstorma idéer, fota och ta fram nya förslag.

– Att jobba i verkligheten och i Photoshop är det roligaste med projektet. Det är svårt att komma igång men kul när det rullar, säger Albin Staaf, elev på teknikprogrammet.

Träden kommer att belysas i olika färger. De vita bollarna som finns i stadsparken ljussätts i färgerna röd, grön och blå.

– Det är kul att göra det här för det är lite annorlunda mot de andra kurserna. Man får göra något praktiskt, och då lär man sig mycket mer, säger Keli Sinani, designelev.


Program för nyårsvandringn

Vandringen startar klockan 16 på nyårsafton vid Folkets hus, för att sedan gå vidare till Platenhuset, hamnen, Tullkammaren, Kyrkan och tillbaka till Folkets hus för en avslutning. Klockan 17.30 blir det uppskjutning av fyrverkeri från Motalavikens södra strand.