Deras arbete hjälper djur och människor i Thailand

Publicerad: 28 januari, 2019 kl 08:13

två unga kvinnor arbetar vid bord

Jeanette Lind, Sabina Eriksson och andra deltagare på Mediakontoret återvinner värmeljus. De rensade och tillplattade aluminiumbehållarna skickas till Thailand, där de används vid tillverkning av proteser till djur och människor.

Månadens goda exempel januari 2019

Återvunna värmeljus hjälper människor, djur och miljö.
Deltagarna på Mediakontoret har en viktig uppgift när de rensar ljushållare, som sedan kan omvandlas till arm- och benproteser.
– Det är ett underbart jobb, säger en av deltagarna, Jeanette Lind.

Mediakontoret är en del av Daglig verksamhet i Motala kommun. Här arbetar deltagarna med allt från kopiering till tidningen Näktergalen.

En viktig uppgift är att återvinna värmeljus. De återvunna aluminiumkopparna omvandlas till arm- och benproteser i Thailand. Det sker inom organisationen Prostheses Foundation of HRH the Princess Mother.

– Det är många dagliga verksamheter i Sverige som arbetar med att återvinna ljus. Vi har hållit på i ungefär två år, säger handledaren Marianne Bois.

Meningsfull sysselsättning

Att återvinningen skapar en meningsfull sysselsättning är hon och kollegorna Inga-Maj Fredriksson och Carina Karlsson eniga om. Liksom att det är en viktig insats för miljön. Att återvinna aluminium sparar 95 procent av energin jämfört med att tillverka ny.

Uttjänta värmeljus kan lämnas in på flera olika ställen i Motala och Borensberg. På Media-kontoret tar deltagarna bort stearin och vekeshållare. Den är inte gjord av aluminium och sorteras som metallavfall. De rengjorda kopparna plattas sedan i specialgjord press.

Ljushållarna transporteras till Bangkok med hjälp av privatpersoner:

– De som ska till Thailand på semester får gärna ta med sig ljushållare. De lämnas sedan in på Bangkoks flygplats, säger Marianne Bois.

– Vi packar i påsar och varje påse väger 250 gram. Till en benprotes går det åt cirka ett kilo aluminium, berättar Carina Karlsson.

Stearin finns att hämta

Stearinet kan bli nya ljus.

– Just nu har vi inte möjlighet att smälta stearinet och tillverka nya ljus. Andra verksamheter i kommunen får gärna komma och hämta stearin, säger Inga-Maj Fredriksson.

– Vi har rengjort massor av ljus, kanske en miljon. Det är avslappnade och vi brukar lyssna på radio, säger Sabina Eriksson.

Hon vet förstås att hennes och de andra deltagarnas arbete är viktigt.

– Ljusen blir proteser i Thailand.

Hon och Jeanette Lind fortsätter att rensa aluminiumkopparna. Inom en snar framtid kan deras arbete hjälpa en annan människa, eller kanske en elefant, på andra sidan jorden.


Månadens goda exempel är till för att sprida idéer som har bidragit med smarta lösningar inom Motala kommuns verksamhet. Det kan till exempel handla om effektivare arbetssätt, nya samarbeten och utvecklade tjänster med stöd av ny teknik. Dela med dig av genomförda idéer! De kan komma till användning och inspirera fler.