Cykla vid Vättern en riktig naturupplevelse

Publicerad: 7 juni, 2018 kl 11:13

En man som står i cykelkläder med cykel vid en sjö och gör tummen upp.

Cyklingen håller Mats Gustavsson frisk och pigg. Han märker direkt att han inte orkar lika mycket när han har varit mindre aktiv en period. Fotograf: Jessica Henulin

”Aldrig mer”, sa Mats Gustavsson efter att han tagit sig Vättern runt 1985. Men nu ska han på’t igen.

– Jag cyklar väldigt mycket, både till vardags och som träning, så jag hoppas att det ska gå bra, säger han.

Grön tumme med texten För Östergötlands bästa vatten.
#gröntummeupp

Mats Gustavsson jobbar som elingenjör inom verksamheten vatten och avfall, och är delaktig i driften av våra vatten- och reningsverk som gör att vi får ett dricksvatten av bra kvalitet. Varje dag cyklar han till jobbet på Karshults reningsverk.

– Alla dagar i veckan, oavsett tidpunkt på året. Jag tycker det är skönt, man vaknar till. Kan fundera på andra saker och rensa huvudet. Man vänjer sig vid att cykla. Det är inget hinder om det regnar eller snöar, bara man klär på sig ordentligt, säger Mats Gustavsson.

Skonsam motionsform

Han tycker att cykling, som är en skonsam motionsform, är bra vardagsmotion och han är ofta ute på helgerna med Maifs cykelgrupper. Och nu är det alltså dags att ge sig på de 30 milen igen.

– Sist jag körde Vätternrundan var 1985, och då sa jag att jag aldrig skulle göra om det. Det var riktigt dåligt väder, regnigt och kallt. Det var inget roligt. Men jag har kört fem Halvvättern och tre Sommen runt de senaste åren, och när en bekant genom jobbet frågade om jag inte skulle med på Vätternrundan, så tog jag väl inte för lång betänketid på mig innan jag svarade ”ja”, säger Mats Gustavsson.

Att cykla i Motala med omgivningar bjuder på fantastiska naturupplevelser, tycker han.

– Det är väldigt fint att cykla vid vattnet. Jag gillar när man känner sjölukten, det känns friskt. Det förhöjer upplevelsen, helt klart.

Cyklar så mycket som möjligt

Att cykling är bra för miljön är förstås en extra bonus. Mats Gustavsson berättar att han försöker cykla så mycket som möjligt för att slippa ta bilen om det inte är nödvändigt.

– Det kostar ju både pengar och miljö!


Trafikinformation

Här hittar du trafikinformation inför Vätternrundan.