Boende firar ett år i fina lägenheter och lokaler

Publicerad: 4 december, 2017 kl 12:13

personal och boende

De boende serveras smörgåstårta när Mariebergsgatans gruppboende fyller ett år. Fotograf: Sussie Slotter

Ett år i fina lägenheter och trevliga gemensamma utrymmen. Det måste naturligtvis de boende och personal på Mariebergsgatans gruppboende fira.
– God smörgåstårta. Räkorna är goda, säger en av de boende när ettårsjubileet firas med smaskig lunch.

Sirpa Hyytiäinen, Marie Karlsson och Anders Thapper
Sirpa Hyytiäinen, Marie Karlsson och Anders Thapper i det hemtrevliga gemensamma utrymmet på Mariebergsgatans gruppboende. Fotograf: Sussie Slotter

Mariebergsgatan är ett ljust gruppboende med sex lägenheter, ett gemensamt dagrum med matplatser och tv-soffa samt personalutrymmen. Lägenheterna ligger i direkt anslutning till gemensamma utrymmen med matsal, tv-soffa och kök. I köket lagar personalen mat till de boende.

Marie Karlsson har arbetat i många år på olika gruppboenden i Motala kommun. Sedan ett år jobbar hon på Mariebergsgatan.

– Det är sex boende mellan 60 och 80 år. De har olika bakgrund och diagnoser och med många olika sätt att kommunicera, säger Marie Karlsson.

De boende kan vid behov få service och omvårdnad alla tider på dygnet:

– Vi är tolv personal och vi arbetar dygnet runt. Det är vakna nätter och då arbetar vi ensamma, säger Marie Karlsson.

Fullvärdig gruppbostad

Enhetschef Sirpa Hyytiäinen visar runt tillsammans med Anders Thapper, som var enhetschef på Mariebergsgatan när boendet öppnade 2016.

– Det är en fullvärdig gruppbostad. Det betyder att de boende har egna lägenheter med kök, sovrum, vardagsrum och toalett med dusch, säger Sirpa Hyytiäinen.

De boende lagar inte sin egen mat, men köken kan till exempel användas när anhöriga hälsar på. Alla lägenheter har uteplatser.

– Utemiljön i området är jättefin med asfalterade gångvägar, säger Sirpa Hyytiäinen.

Praktiska lösningar

I de väl tilltagna lägenheterna och lokalerna finns det detaljer som underlättar i vardagen. Bland annat har sovrummen flyttbara traverser i taket som används när personal ska lyfta rullstolsburna.

– Och här inne finns en rullstolstvätt. Jättepraktiskt när man kommer utifrån med sandiga och smutsiga rullstolshjul. Då är det bara att duscha av dem, säger Anders Thapper.

– Det känns skönt att det första året har fungerat så bra. Det är mycket att tänka på när ett nytt boende planeras, tillägger han.

Så är det dags för smörgåstårta och bubblig cider. De boende låter sig väl smaka.

– Det är bra här, jättebra, svarar en av de boende på frågan om han trivs på Mariebergsgatan.