Publicerad: 17 september, 2020 kl 12:52
Biblioteksbussen är en rullande servicepunkt

Biblioteksbussen fungerar nu också som servicepunkt på landsbygden. Representanter från Motala kommun och organisationens Hela Sverige ska leva var med på premiären intill lanthandeln i Nykyrka.
Nu har Motala kommun öppnat ännu en servicepunkt. Det är biblioteksbussen som erbjuder utökad kommunal service. Bussen har fått digital utrustning som allmänheten kan använda.
– Det är viktigt att servicen finns även på landsbygden, säger Sigrid Larsson från Hela Sverige ska leva.
Motala kommun är en del av projektet Service i samverkan som drivs av organisationen Hela Sverige ska leva. En del i projektet är att förbättra den kommunala servicen på landsbygden, bland annat genom så kallade servicepunkter.
Servicepunkten är ett sätt för Motala kommun att nå ut till medborgarna med information. Det är också en möjlighet för landsbygdens invånare att själva hämta information, blanketter och turistbroschyrer med mera.
Ibland kommer servicepunkten att bemannas av politiker och tjänstepersoner som kan svara på frågor, ta emot synpunkter, ge aktuell information, men framför allt ha en dialog med medborgarna.
Del av bibliotekets uppdrag
Sedan tidigare finns det en servicepunkt i mataffären i Fornåsa. Nu har biblioteksbussen blivit en rullande servicepunkt.
– Det är en del i bibliotekets uppdrag att erbjuda digital service. Vi vill se bussen som en rullande biblioteksfilial, säger bibliotekschef Johanna Hagelin.
Tillsammans med medarbetarna Madeleine Hebo, Johan Munther, Alexander Tergeland och Linda Hjert Axelsson var hon på plats vid premiären intill lanthandeln i Nykyrka.
– Biblioteksbussen ska vara lika lättillgänglig som biblioteken. Här ska besökarna kunna hämta information och dator, säger Johan Munther.
– Nu finns det dator, skrivare, kopiator och scanner i bussen, säger Alexander Tergeland.
Lyckat projekt
Förutom att delta vid invigningen av den nya servicepunkten var representanter från Hela Sverige ska leva på olika studie besök i kommunen. Bland annat besöktes servicepunkten i Fornåsa och varutlämningsplatsen i Godegård.
– Vi har också haft ett lyckat möte med den politiska arbetsgruppen för landsbygdsfrågor. Det känns bra att vi åstadkommit så mycket inom projektet, säger Anders Bengtson, utvecklingsstrateg på Motala kommun.
– Vi har tittat på olika lösningar för utökad servicen på landsbygden. Lösningen med biblioteksbussen är den absolut bästa. Det känns väldigt kul att vi kan förverkliga idéer från bygderåden, säger Ewa Carlgren, processledare i Service i samverkan.
– Det är bra att servicen finns på landsbygden så att man inte alltid behöver åka in till centralorten. Det är en tillgänglighetsfråga, säger Sigrid Larsson, projektkoordinator Service i samverkan.
