Hoppa till innehåll
Startsida
Driftinformation 0 Kontakt
  • Skola och förskola
  • Omsorg och hjälp
  • Uppleva och göra
  • Bygga, bo och miljö
  • Stadsplanering och trafik
  • Näringsliv och företagande
  • Kommun och politik
Start / Beslut om behovsanalys för idrottscenter

Driftinformation

    Inga driftmeddelanden för tillfället.

Publicerad: 15 mars, 2021 kl 08:48

Beslut om behovsanalys för idrottscenter

Två barn som åker skridskor.

Motala kommun arbetar intensivt med förutsättningarna för ett idrottscenter vid riksväg 50. Den behovsanalys som sedan tidigare tagits fram för bandy har nu kompletteras med behov för hockey, skridsko, konståkning, skola och allmänhet. Bildningsnämnden ska vid kommande sammanträde ta beslut om det fortsatta arbetet. 

Ett idrottscenter vid riksväg 50 förväntas ge möjlighet till behovsanpassade anläggningar för många olika typer av idrotter. Ishallar är prioriterade och kommunen har sedan tidigare en samverkan med berörda föreningar och verksamheter. Behovsanalysen har genomförts i dialog med berörda föreningar, skola och respektive idrottsförbund.

Bred behovsanalys och specifika behov

Behovsanalysen behandlar det breda behovet av ett samlat område för isidrotter men även varje idrotts specifika behov. Analysen innehåller gemensamma utgångspunkter, nyttan ur olika perspektiv och en sammanfattande bedömning.

Utgångspunkten, ur ett hälsoekonomiskt perspektiv, för den breda allmänheten är kommunens idrottspolitiska program. Kommunen lyfter i detta program fram vikten av att alla ska ha förutsättningar att idrotta, motionera och vara fysiskt aktiva utifrån sina egna förutsättningar. Goda möjligheter för skridskoåkning för skola och allmänhet är särskilt prioriterat för att isytan ska nå så många invånare som möjligt.

— Vi vet att tillgången till ändamålsenliga idrotts- och fritidsanläggningar är en viktig del för att bygga socialt hållbara städer. Det är en förutsättning för möjligheten att idrotta och motionera, säger utvecklingsstrateg Karin Gren Lindholm .

Elitidrott, breddidrott och skolidrott

När det gäller elitidrott har Motala idag, jämfört med andra klubbar som har ishall, sämre förutsättningar att bedriva och utveckla elitträning inom isidrott. Föreningar med behovsanpassade ishallar har en konkurrensfördel såväl sportsligt som ekonomiskt.

Kommuner som byggt nya ishallar har sett en ökad breddverksamhet bland både barn och ungdomar. Framförallt har antal deltagande flickor i dessa kommuner ökat.

När det gäller ishallar ur skolans perspektiv är samlokalisering viktigt. Större väderskyddade isytor ger fler tillgängliga tider vilket gör det möjligt att lättare planera för och bedriva idrottsundervisning och friluftsdagar. I dagsläget nyttjas ofta både isen ute och inne samtidigt. Skolan har ofta svårt att planera sin verksamhet på grund av att väderleken kan göra att möjligheten till utomhusisen försvinner.

Driftsekonomi och samordningsvinster

En gemensam anläggning för ishallar och närliggande anläggningar är viktigt ur ett driftsekonomiskt perspektiv. Sannolikt kan både kostnader för personal- och drift minskas vid samlokalisering. Vid byggnation av andra arenor vid riksväg 50 ges möjlighet till schemaoptimering för personal som kan bemanna fler anläggningar samtidigt. Här kan även kommande simhall beröras.

— Som det ser ut idag är vår anläggningspersonal organiserad med att ansvara för drift på isstadion vintertid och kommunens friluftsområden och uteanläggningar sommartid. Med ett idrottscenter placerat i Varamon och med nuvarande organisation där idrotts- och fritidsanläggningars personal ingår i Teknisk serviceförvaltning skulle vi få möjlighet att kunna optimera våra resurser bättre, säger anläggningschef Thomas Martinsson.

Isidrotter ställer stora krav på maskinpark, kompetens hos personal, arbetsmiljö, kylsystem med mera. Ishallar är även stora energianvändare och vid nybyggnation av anläggningar finns möjlighet till energieffektiviseringar.

Energioptimering kan dels göras genom att utforma byggnaderna med isolerande klimatskal, behovsstyrd ventilation/belysning och ledbelysning. Nya moderna kylaggregat tillsammans med styr- och reglerteknik är också sådant som över tid genererar mindre kostnader. Byggnaderna kommer även att få stora tak- och fasadytor med möjlighet till att installera solpaneler.

Allt sammantaget ger mindre miljöpåverkan och låga energikostnader utifrån anläggningarnas storlek och behov.

Tillväxt, marknadsföring och samverkan

Idrottens betydelse för tillväxt och marknadsföring av Motala kommun är viktig. Det finns ett väl känt samband mellan idrott och tillväxt, mellan befolkningens hälsoläge och ortens utveckling. Väl fungerande idrottsföreningar, goda möjligheter till idrotts- och fritidsutbud samt attraktiva idrottsarrangemang har betydelse för utvecklingen av näringslivet i kommunen och är stärkande för platsvarumärket Motala.

Motala är idag en evenemangsstad på olika sätt. Projektet med Lalandias etablering i anslutande område är en faktor som starkt påverkar trafikföring, kollektivtrafik och parkeringsmöjligheter. Med rätt förutsättningar gällande idrotts- fritidsanläggningar med god publikkapacitet kan Motala erbjuda evenemang och tävlingar på en fortsatt hög nivå.

Större hallar byggda på rätt sätt skulle kunna göra det möjligt att eventuellt använda ytorna även under sommarmånaderna för exempelvis utställningar, event, radiostyrda bilar, modellflyg, roller-derby, klätterväggar, barn som kör sparkcykel med mera. I hallar som kan ha is under en längre period under året kan uthyrning av istid göras till andra kommuner. Likaså kan läger och cupverksamhet erbjudas.

Närliggande Luxora fastigheter AB är en möjlig framtida extern samverkanspart. Den före detta Luxorfastigheten som ligger på andra sidan riksväg 50 har stora ytor till förfogande. Dessa skulle kunna rymma verksamheter som kompletterar ett eventuellt idrottscenter. Här finns idag en etablerad padelverksamhet och det byggs för konceptet Fritidsbanken. Diskussioner sker även om viss inhyrning gällande sporthallsyta för innebandy.

Beslut om fortsatt arbete

På sitt sammanträde den 18 mars 2020 ska Bildningsnämnden ta beslut kring den behovsanalys som nu presenteras. Nämnden föreslås ta beslut om att arbetet fortsätter genom att en förstudie görs.

Förstudien bör ske i tät dialog med skola, berörda föreningar, fastighet och kultur- och fritid. En förstudie innehåller bland annat ställningstagande till om kommunen bör bygga en gemensam hall eller två hallar med funktioner som binder samman. Fokus i förstudien läggs på möjliga samverkansfunktioner och möjliga lösningar och placering testas ekonomiskt och verksamhetsmässigt i dialog med berörda föreningar.

Förstudien ska bestämma storlek på hallar och olika utrymmen. Val av material kopplat till användningsområde övervägs noggrant. Energifrågan bör ha högsta prioritet.

Helhetsperspektivet i området är viktig när det gäller kommunikationsmöjligheter. Parkeringssituationen ska ses ur året-runt-perspektiv med tanke på Varamon och eventuell etablering Lalandia. Dialog med Östgötatrafiken och bra lösningar gällande kollektivtrafik är nödvändiga för tillgänglighet. Både sett till verksamheten i ishallarna men också hela området Varamon/Lalandia.

Ta del av hela behovsanalysen via sammanträdesportalen

Läs mer om projekt idrottscenter


Texten Resultatmål 11: Ett brett utbud av kultur- och fritidsaktiviteter, mot röd bakgrund, samt en ikon med teatermasker.
Nyheten är kopplad till resultatmål 11 – Ett brett utbud av kultur- och fritidsaktiviteter. Ett rikt kultur- och fritidsutbud är en viktig aspekt för folkhälsan och bidrar till mer välmående invånare. Vi ska vårda och uppmuntra det viktiga arbete som bedrivs av föreningar runt om i kommunen.
Senast uppdaterad: 10 november, 2021  |  Skriv ut
Dela
  • Dela sidan på Facebook
  • Dela sidan via e-post

Relaterade nyheter

Beslut om granskning av detaljplan för Badgästen i Varamon

Vid sammanträdet i mars föreslås samhällsbyggnadsnämnden ta beslut om granskning av detaljplanen Badgästen i Varamon....

Välkommen till webbsidan Motala växer!

Nu lanserar vi sidan Motala växer! Här du kan få information om allt från visionära...

Detaljplanen för idrottscenter antagen

Vid sammanträdet 13 mars antog kommunfullmäktige detaljplanen för Varamon 1:68 med flera. Planförslaget som nu...
Visa fler nyheter
  • IST, elevsystem
  • Lediga jobb
  • Skolmat, matsedel
  • E-tjänster och blanketter
  • Motala simhall
  • Synpunkter och felanmälan
  • Anslagstavla
  • Suomeksi

Kontakta oss

Telefon

0141-22 50 00

E-post

motala.kommun@motala.se

Öppettider

Måndag-fredag 8.00-16.00

Journummer och felanmälan

Adress och besök

Besöksadress

Kommunhuset
Drottninggatan 2
591 35 Motala

Postadress

Motala kommun
591 86 Motala

Organisationsnummer

212000-2817

Om webbplatsen

Om webbplatsen

Tillgänglighetsredogörelse

Nyheter och sociala medier

Motala kommuns nyheter

Facebook

LinkedIn

YouTube

Du använder en omodern webbläsare

Webbläsaren Internet Explorer stöds inte längre av tillverkaren Microsoft och visar inte webbsidor på rätt sätt. Om du väljer att ändå använda Internet Explorer bör du vara medveten om att vissa sidor och funktioner inte visas som det är tänkt.

Läs om rekommenderade webbläsare

Translate

You can translate this website with Google Translate. It is important to remember that the translation is being done by a machine and not by a person. This means that you can never expect the translation to be 100 percent correct.

Motala kommun is not responsible for any mistakes in translations performed by Google Translate.