Publicerad: 18 mars, 2021 kl 14:10
Behovsanalysen för ishallar beslutad

18 mars beslutade bildningsnämnden att godkänna den behovsanalys som tagits fram för ett idrottscenter vid riksväg 50. I och med detta beslut fortsätter nu arbetet och en förstudie ska nu genomföras.
Ett idrottscenter vid riksväg 50 förväntas ge möjlighet till behovsanpassade anläggningar för många olika typer av idrotter. Ishallar är prioriterade.
Kommunen har sedan tidigare en samverkan med berörda föreningar och verksamheter. Denna samverkan kommer att fortsätta i och med den förstudie som nu ska göras. Nu inleds även arbetet med att genomföra en behovsanalys för sporthallen och dess innehåll.
— Arbetet med förutsättningarna för ett idrottscenter är prioriterade och det känns bra att vi nu tagit ett beslut som för projektet framåt, säger bildningsnämndens ordförande Mark Henriksson (M).
— Bildningsnämndens beslut idag är ett viktigt steg för att komma vidare i det arbete som kommunstyrelsen tidigare beslutat om att starta, säger kommunstyrelsens ordförande Annelie Almérus (M).
Förstudien genomförs i samverkan
Förstudien ska genomföras i tät dialog med skola, berörda föreningar, fastighet samt kultur och fritid. En jämställd representation ska eftersträvas i förstudiearbetet.
Syftet med förstudien är ta fram skisser och lokalprogram för ishallarnas utformning. I förstudien ska även beräkningar för investerings- och driftskostnader tas fram.
Tidplanen är att kommunstyrelsen ska godkänna förstudien i juni 2021.
— Nu biter vi tag i nästa del av projektet. Förstudien kommer att innehålla många delar och det är mycket att ta hänsyn till men tillsammans så tror jag att vi kommer att få fram ett bra resultat, säger utvecklingsstrateg Karin Gren Lindholm .
— Vi har ett bra samarbete mellan bildningsnämnden och kommunstyrelsen men även med tjänstemannaledet som arbetar med projektet. Detta tillsammans med den samverkan som sker med berörda verksamheter och föreningar gör att vi har goda förutsättningar för kommande arbete i projektet för ett idrottscenter, säger bildningsnämndens ordförande Mark Henriksson (M).
Ett stort fokus i arbetet med förstudien läggs på möjliga samverkansfunktioner och lösningar. Placering testas ekonomiskt och verksamhetsmässigt i dialog med berörda föreningar. Förstudien ska även bestämma storlek på hallar och olika utrymmen. Val av material kopplat till användningsområde kommer att övervägas noggrant. Energifrågan kommer att ha högsta prioritet.
När det gäller kommunikationsmöjligheter är ett helhetsperspektiv viktig. Parkeringssituationen behöver ses ur ett året-runt-perspektiv med tanke på Varamon och eventuell etablering Lalandia. Kommunen kommer att ha en dialog med Östgötatrafiken för att hitta bra lösningar gällande kollektivtrafik.
— Ett gediget förarbete tar oss nu vidare mot ishallar och i förlängningen ett idrottscenter, säger 1:e vice ordförande i bildningsnämnden Karin Westberg (C).
— Ytor för rörelse och idrottsaktiviteter för alla kommunens innevånare allmänhet, skolor och föreningar är mycket viktigt. Likaså att i förarbetet lägga stort fokus på energi- och samordningsvinster. Sammantaget är detta arbete mycket viktigt för folkhälsan och Motala kommuns attraktionskraft, säger Karin Westberg (C).
Rapportering av resultatet av förstudien planeras ske till bildningsnämnden i augusti 2021.
Bakgrund
De anläggningar som idag finns och används vid sport- och simhall samt isstadion har en hög ålder och är slitna när det gäller den tekniska statusen. Området där de idag ligger har även begränsningar när det gäller infrastrukturen.
Detta tillsammans med resultatet från den behovsanalys som tidigare genomförts har gjort att man nu tittar på andra möjliga lösningar. I analysen konstateras att idrotten inte är vare sig jämställd eller jämlik. Samtidigt försämras folkhälsan.
Idrott och föreningsliv är viktiga byggstenar i människans välmående. Eftersom idrottens villkor påverkas av olika faktorer krävs ett helhetsperspektiv när dessa frågor hanteras.
Behovsanalys
Behovsanalysen behandlar det breda behovet av ett samlat område för isidrotter men även varje idrotts specifika behov. Analysen innehåller gemensamma utgångspunkter, nyttan ur olika perspektiv och en sammanfattande bedömning.
Utgångspunkten, ur ett hälsoekonomiskt perspektiv, för den breda allmänheten är kommunens idrottspolitiska program. Kommunen lyfter i detta program fram vikten av att alla ska ha förutsättningar att idrotta, motionera och vara fysiskt aktiva utifrån sina egna förutsättningar. Goda möjligheter för skridskoåkning för skola och allmänhet är särskilt prioriterat för att isytan ska nå så många invånare som möjligt.
När det gäller elitidrott har Motala idag, jämfört med andra klubbar som har ishall, sämre förutsättningar att bedriva och utveckla elitträning inom isidrott. Föreningar med behovsanpassade ishallar har en konkurrensfördel såväl sportsligt som ekonomiskt.
Idrottens betydelse för tillväxt och marknadsföring av Motala kommun är viktig. Det finns ett väl känt samband mellan idrott och tillväxt, mellan befolkningens hälsoläge och ortens utveckling. Väl fungerande idrottsföreningar, goda möjligheter till idrotts- och fritidsutbud samt attraktiva idrottsarrangemang har betydelse för utvecklingen av näringslivet i kommunen och är stärkande för platsvarumärket Motala.
Motala är idag en evenemangsstad på olika sätt. Projektet med Lalandias etablering i anslutande område är en faktor som starkt påverkar trafikföring, kollektivtrafik och parkeringsmöjligheter. Med rätt förutsättningar gällande idrotts- fritidsanläggningar med god publikkapacitet kan Motala erbjuda evenemang och tävlingar på en fortsatt hög nivå.
En nybyggnation kan även göra det möjligt att eventuellt använda ytorna även under sommarmånaderna för exempelvis utställningar, event, radiostyrda bilar, modellflyg, roller-derby, klätterväggar, barn som kör sparkcykel med mera. I hallar som kan ha is under en längre period under året kan uthyrning av istid göras till andra kommuner. Likaså kan läger och cupverksamhet erbjudas.
