Barn får prova skridskoåkning på skridskofritids

Publicerad: 20 november, 2018 kl 09:11

Bandyspelare på isen i ishallen, barn i bakgrunden.

A-lagsspelaren i IFK Motala bandy, Albin Rohlén, tycker att det är bra att fritidsbarnen får prova på skridskoåkning. Fotograf: Jessica Henulin

Skridskofritids är en chans för alla barn i kommunen att prova på skridskoåkning. Aktiviteten arrangeras varje onsdagseftermiddag i samverkan med IFK Motala bandyklubb.

Motala kommun har ett samverkansavtal med IFK Motala. Där ingår att föreningen ska arrangera skridskoskola en gång i veckan under skridskosäsongen för barn från förskoleklass till årskurs 3.

– Det  här är en jättebra grej. Det kommer många barn som inte åker skridskor annars, och de får låna utrustning. Vi tycker det är viktigt att vi i föreningen tar ett socialt ansvar, säger Pär Beckne, klubbchef för IFK Motala bandy.

Lekar eller fri åkning

Barnen hämtas av föreningen i skolorna efter ordinarie skoltid, när många av dem annars är på fritids. De bjuds på mellanmål när de kommer och sedan påbörjas påsnörandet av skridskor. Efter det är det bara att ge sig ut på isen, i hallen eller på bandybanan beroende på väder.

– Det är både under ordnade och oordnade former. Ledarna håller i lite lekar, stafett eller övningar med klubba och boll för dem som vill, eller så kan barnen åka fritt fram till föräldrarna kommer och hämtar, säger Pär Beckne.

Bra med samarbete

Även Åsa Grellsgård, fritidschef i Motala kommun, är väldigt positiv till samarbetet.

– Generellt tycker jag att det är väldigt bra när vi kan samverka med föreningar, kommunen kan inte göra allt själv. De är väldigt driftiga och kunniga och det här gynnar båda parter.

Allsidig sport

I avtalet med IFK Motala står att A-lagsspelaren Albin Rohlén kan användas för marknadsföring av Motala kommun. Han jobbar även inom kommunen, som resurslärare och fritidspedagog på Österstad skola. Han tycker det är jättebra att barnen får prova på skridskoåkning och bandy.

– Det är en rolig sport, väldigt allsidig. Det gäller att hålla koll på klubba, boll och skridskor och du tränar verkligen hela kroppen, säger han.