Bada inte vid algblomning

Publicerad: 26 juni, 2020 kl 16:16

Om det ser ut som på bilden när du, dina barn och husdjur ska bada bör ni avstå från ett bad på den badplatsen. Det gröna kan vara algblomning.

Under de senaste dagarna har algblomning observerats på vissa platser i sjöarna Boren och Salstern. Eftersom algblomning kan vara giftig ska man undvika att bada.

Algblomning innebär att växtplankton eller bakterier förökar sig kraftigt under en begränsad tid. Det är ett naturligt fenomen som återkommer varje år i större eller mindre skala beroende på väder. Vissa arter, s k cyanobakterier, bildar gifter som kan vara skadliga för människor och djur. Undvik därför att bada vid algblomning – var rädd om små barn och djur!

Gäller särskilt små barn och hundar

Bad i vatten med kraftig algblomning, det vill säga då vattnet är grumligt eller färgat av ansamlingar av alger, bör undvikas. Detta gäller särskilt för små barn och hundar. Håll framförallt koll så att barn och djur inte får i sig algblommande vatten.

Om du har badat i vatten med algblomning bör du duscha ordentligt efteråt. Bad i vatten med algblomning kan ge olika symptom. I första hand ses symptom som hudirritation (klåda, utslag) och ögonbesvär, men också illamående, kräkningar och diarréer.

För mer information, kontakta miljö- och hälsoskyddsenheten via växeln 0141-22 54 30. Havs- och vattenmyndigheten ger mer information på sin hemsida.