Hoppa till innehåll
Startsida
Kontakt
  • Skola och förskola
  • Omsorg och hjälp
  • Uppleva och göra
  • Bygga, bo och miljö
  • Stadsplanering och trafik
  • Näringsliv och företagande
  • Kommun och politik
Start / Avrådan från bad och lek vid planområdet norra Bråstorp och Rödbäckens utlopp

Publicerad: 15 juni, 2022 kl 15:20

Avrådan från bad och lek vid planområdet norra Bråstorp och Rödbäckens utlopp

Bilden visar när en person tar vattenprov från ett naturområde.

Motala kommun planerar att bygga bostäder i norra Bråstorp. Nu visar undersökningar att halterna av så kallade PFAS-ämnen överstiger aktuella riktvärden. Tillsvidare gäller avrådan från bad och lek i diken och vattensamlingar i planområdet i norra Bråstorp och vid Rödbäcken, Varamon.

Det aktuella planområdet ligger i nordvästra delen av Motala tätort, öster om riksväg 50 och består av naturmark. Det förorenade området ligger utanför området där byggnation av nya bostäder planeras.

Den nya detaljplanen ska göra det möjligt att bygga bostäder.  Som en del i arbetet gav Motala kommun  Sweco Miljökonsult i uppdrag att genomföra en kompletterande undersökning av marken. Syftet var att undersöka spridningen av så kallade PFAS-ämnen i grund- och ytvatten.

PFAS är ett samlingsnamn för en stor grupp ämnen, som inte finns naturligt i miljön. Det har tillverkats sedan 1950-talet och har eftertraktade egenskaper. Exempelvis stöter det bort fett, smuts och vatten. Det används i en mängd olika produkter, som exempelvis impregneringsmedel, skidvallor, kläder och kosmetika.

Det mest kända användningsområdet i Sverige är brandskum. Eftersom räddningstjänsten i Motala förr använde släckningsmedel med PFAS vid sin övningsplats i Smedsby undersöktes närområdet.

Resultatet visar att halterna av PFAS ligger över riktvärdena vid övningsområdet och i ett begränsat naturområde. I övrig naturmark finns förhöjda halter i ytvattnet i dikena. I området för bostäder i ny detaljplan finns inga uppmätta halter.

Avrådan från bad och lek i de områden som undersöks

Kommunen avråder från bad och lek där halter av PFAS med nivåer över riktvärdena uppmätts. De områden som berörs är diken och vattensamlingar i planområdet i norra Bråstorp och där dagvattenledningen mynnar ut i sanden vid Rödbäcken.

Kartbild över naturområdet i norra Bråstorp. Röda punkter visar de platser som avrådan gäller
Kartbild över naturområdet i norra Bråstorp. De röda punkterna visar de platser där avrådan gäller.

Kommunen går ut med avrådan under tiden då ytterligare undersökningar och provtagningar görs. Informationsskyltar ska sättas upp i berörda områden. Det är ingen fara att vistas där, men husdjur ska undvika att dricka av vattnet och små barn ska inte leka där.

—  Det är ingen fara att vistas där, men vi går ut med en avrådan för säkerhets skull. Det är bra att undvika ytterligare exponering av PFAS utöver det man får i sig via maten. Det gäller framförallt barn, som är känsligare än vuxna. Därför avråder vi från bad och lek i dessa områden tillsvidare, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Andreas Johansson.

Ingen påverkan på det kommunala dricksvattnet

Prover på det kommunala dricksvattnet visar ingen påverkan från brandövningsplatsen. Halterna ligger långt under Livsmedelsverkets gräns, både vid mätningar före och efter vattenverket.

Bilden visar området Rödbäckens utlopp vid Vätterns strand. På bilden finns aktuellt område för avrådan markerat.
Bild över Rödbäckens mynning vid Vättern. Markeringen på bilden visar aktuellt område vid Rödbäcken. Inom detta område gäller avrådan för bad och lek för små barn och husdjur.

Innan kommunen bestämmer sig för vilka åtgärder som blir aktuella krävs fler undersökningar för att få en helhetsbild. De uppmätta halterna i ytvatten och dike gör att ytterligare undersökningar och åtgärder behöver göras.

—  Vi arbetar vidare med provtagning och tar fram en åtgärdsplan. Åtgärderna kommer att ta tid, men vår prioritet är att minska mängden som rinner vidare till Vättern. De fortsatta undersökningarna gör att detaljplanearbetet försenas, men det är av största vikt att vi gör ett grundligt arbete kring detta, säger mark- och exploateringschef Christine Stafström.

Eftersom föroreningarna finns i jord, yt- och grundvatten sätts troligtvis en kombination av åtgärder in. Exempel på åtgärder är: grävning kombinerat med jordtvätt, grundvattenpumpning och behandling och grundvattenbarriärer där föroreningarna binds i ett filter.

– Våra åtgärder beror på vad de kompletterande undersökningarna visar. Detta tillsammans med hur markförhållandena ser ut blir underlag för de åtgärder som vidtas, säger Christine Stafström.

Läs mer om PFAS på Livsmedelsverkets webbplats  

Läs mer om detaljplan Norra Bråstorp etapp 2  

Senast uppdaterad: 15 juni, 2022  |  Skriv ut
Dela
  • Dela sidan på Facebook
  • Dela sidan på Twitter
  • Dela sidan via e-post

Relaterade nyheter

Stor brandrisk i Östergötland

Just nu är det är torrt i markerna och brandrisken är stor i Östergötlands län....

Varför högväxta gräsytor och ängar? Skyltar ger svaret

På en del av kommunens gräsytor får gräset växa och blommorna blomma. Intill de högväxta...

Träd dör efter skadegörelse – kommunen polisanmäler

Motala kommun har polisanmält skadegörelse på träd intill en lekplats i Brinken. Skadegörelsen har pågått...
Visa fler nyheter
  • IST, elevsystem
  • Lediga jobb
  • Skolmat, matsedel
  • E-tjänster och blanketter
  • Synpunkter och felanmälan
  • Badplatser
  • Anslagstavla
  • Suomeksi

Kontakta oss

Telefon

0141-22 50 00

E-post

motala.kommun@motala.se

Öppettider

Måndag-fredag 8.00-16.00

Journummer och felanmälan

Adress och besök

Besöksadress

Kommunhuset
Drottninggatan 2
591 35 Motala

Postadress

Motala kommun
591 86 Motala

Organisationsnummer

212000-2817

Om webbplatsen

Om webbplatsen

Tillgänglighetsredogörelse

Nyheter och sociala medier

Motala kommuns nyheter

Facebook

LinkedIn

YouTube

Du använder en omodern webbläsare

Webbläsaren Internet Explorer stöds inte längre av tillverkaren Microsoft och visar inte webbsidor på rätt sätt. Om du väljer att ändå använda Internet Explorer bör du vara medveten om att vissa sidor och funktioner inte visas som det är tänkt.

Läs om rekommenderade webbläsare

Translate

You can translate this website with Google Translate. It is important to remember that the translation is being done by a machine and not by a person. This means that you can never expect the translation to be 100 percent correct.

Motala kommun is not responsible for any mistakes in translations performed by Google Translate.