Återbetalning av kostnad för alkoholtillstånd vid förlängd restriktionstid

Publicerad: 19 maj, 2020 kl 15:36

Krisledningsnämnden beslutade idag att kostnader för ansökning om alkoholtillstånd inkomna efter 2020-05-01 kan återbetalas. Detta om aktiviteten tillståndet gäller inte kan genomföras med anledning av Folkhälsomyndighetens restriktionerna kopplade till coronapandemin.

Restaurangerna och arrangörer av event har en mycket besvärlig situation med anledning av coronapandemin. Antal gäster har minskat drastiskt och arrangemang med över 50 personer ställs in.

Näringslivet vill nu planera för aktiviteter från mitten av juli och framåt med hopp om att restriktionerna då har lättats och verksamheten kan sätta fart igen.

Planering utan risk för onödig kostnad

En ansökan för ett tillfälligt alkoholtillstånd kostar 4000:-/gång. Ansökan ska vara inne i mycket god tid för att kunna hanteras på rätt sätt.

Om restriktionstiden förlängs ytterligare innebär det att arrangören eller restaurangägaren riskerar att betala 4000:-/ansökan utan att kunna genomföra eventet. Om arrangören istället skulle vänta med en ansökan riskerar handläggningstiden bli för kort och alkoholtillstånd hinner kanske inte beviljas.

För att undvika onödiga kostnader och underlätta en snabbare omställning för en drabbad bransch har därför krisledningsnämnden beslutat att återbetala kostnader för ansökning om alkoholtillstånd inkomna efter 2020-05-01.

Med beslutet hoppas krisledningsnämnden bidra till att ge restauranger och eventarrangörer en möjlighet att komma igång så fort som möjligt när restriktionerna tas bort.

Retroaktiva återbetalningar av ansökningskostnader som betalats in före 2020-05-01 är inte aktuellt.