Arkitektteam får pris om Stora torget

Publicerad: 3 april, 2019 kl 18:30

Topia Landskapsarkitekter - Vinnare av priset om Stora torgets förslag till nya gestaltning.

Idag kl 18.00 korades arkitektteamet Topia Landskapsarkitekter med sitt tema ”Sjöstadens gröna sluss” och blir därmed slutlig vinnare av den tävling som pågått sedan sommaren 2018.

Priset i form av en guldpläterad staty med Baltzar von Platen och blommor delades ut på Stora torget av Caroline Unéus, Ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Fyra arkitektteam, samtliga medlemmar av Sveriges arkitekter, har sedan 2018 fått möjligheten att ta fram egna kreativa förslag på ny gestaltning av Stora torget – Stans trevligaste mötesplats. Samtliga förslag byggde på ett antal kriterier utifrån den tidigare genomförda medborgardialogen, hösten 2016. En utställning hölls även för allmänheten, februari och mars månad 2019 för att presentera och visa upp alla fyra förslagen.

Den slutliga vinnaren Topia utsågs av en jury beståendes av förtroendevalda, tjänstemän och sakkunniga.

Det känns bra att vi gemensamt i juryn kommit fram till det vinnande förslaget. Det är en framkomlig väg för ett mer levande torg och centrum, säger Caroline Unéus, Ordförande Samhällsbyggnadsnämnden.

Det har varit en lång, spännande och lärorik process med intressanta frågor och bra utbyten på många sätt, säger Alexandra Åberg, Projektledare, Motala kommun.

Ett stort GRATTIS tillägnar vi det vinnande teamet!

Läs juryns utlåtande av samtliga bidrag här

Hitta Sjöstadens gröna sluss och skisser här