Publicerad: 12 december, 2022 kl 10:42
Anställda inom vård, omsorg och räddningstjänst får stärkt rätt till dygnsvila

Från 1 oktober 2023 kommer rätten till dygnsvila öka från 9 till 11 timmar. Detta enligt ett avtal mellan fackförbund, Sveriges kommuner och regioner och arbetsgivarorganisationen Sobona.
Anställda inom vård, omsorg och räddningstjänst ska få rätt till elva timmars dygnsvila. Detta enligt ett avtal mellan fackförbund, Sveriges kommuner och regioner och arbetsgivarorganisationen Sobona.
Enligt ett uttalande från fackförbundet Kommunal har nio timmars dygnsvila varit normen i dygnet runt-verksamheter. Men från 1 oktober 2023 får förbundets medlemmar och övriga medarbetare som berörs alltså rätt till elva timmars sammanhängande ledighet på en 24-timmarsperiod.
Svårigheten har varit att hitta en balans mellan individens rätt till återhämtning och verksamhetens behov. Syftet är det ska bli mindre stressigt och mer vila, och på sikt lägre sjukskrivningstal.
Det blir nu tydligare för medarbetarna vad som gäller. De kan utläsa sina rättigheter och hur det förhåller sig med vilan.
– Fördelen är att det blir mycket tydligare för medarbetarna vad som gäller. De kan utläsa sina rättigheter och hur det förhåller sig med vilan. Det handlar om att värna medarbetarnas återhämtning och hälsa, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på Sveriges kommuner och regioner.
Överenskommelsen kommer efter att EU-kommissionen riktat kritik mot reglerna för dygnsvila och ifrågasatt om Sveriges kommuner och regioner och de fackliga motparterna följer EU:s arbetstidsdirektiv.
– Det kommer krävas en del partsgemensamt arbete på det lokala planet i Motala kommun inför förändringen. Jag räknar med att det kommer starta i början av 2023, säger Anna Källstrand, förhandlingsledare hos Motala kommuns tjänsteorganisation.