Publicerad: 16 januari, 2018 kl 14:50
Alla frågor får sina svar i Lalandiaplanerna

Foto: Motala kommun. Från informationsmöte om etablering i Varamonområdet - Lalandia
I början av april hålls nästa stora informationsmöte om Lalandias etablering i Motala. Det sker i anslutning till att de fem detaljplanerna går ut på samråd. I samrådshandlingarna besvaras många av de stora frågor som kräver sin lösning för ett genomförande.
För att en etablering av Lalandias semesteranläggning ska kunna bli verklighet krävs fem nya detaljplaner. Under samrådstiden tas synpunkter in från framför allt sakägare, men även allmänhet. Samrådet är planerat från mitten av april till mitten på maj. Innan dess kommer ett informationsmöte att hållas tillsammans med Lalandia.
Trafik och parkeringar
Arbetet har varit intensivt sedan förra våren med att ta fram underlag till detaljplanerna. Det är många knäckfrågor som ska lösas.
– Trafiken är en viktig pusselbit och utredningen av hur den ska lösas pågår fortfarande. Vi har identifierat ett antal känsliga punkter där det är problem i dag och vi måste titta på vad som händer där när vi lägger på den ökade trafikmängden som Lalandia förväntas ge, säger Hanna Hammarlund, mark- och exploateringschef.
En angränsande fråga är parkeringar. Förhoppningen är att kunna samutnyttja Lalandias stora parkering.
Ekar och tallar
Ett stort arbete har också lagts ner på en naturvärdesinventering. Varamonområdet har generellt väldigt höga naturvärden med många grova tallar och ekar som har stor betydelse för den biologiska mångfalden, områdets karaktär och för att binda sanden. Rötternas utbredning har beräknats för att kunna ge ett skyddsavstånd för varje träd. Lalandia har fått ge förslag på hur de kan passa in stugorna mellan trädens skyddsavstånd så långt det är möjligt.
– För att få ta ner träd i Varamon krävs marklov, och det gäller precis samma regler för Lalandia som för andra markägare. Tyvärr kommer inte alla träd att kunna stå kvar, men de träd som tas ner ska kompenseras, exempelvis genom att plantera nya ekar och tallar, säger Fia Sundin, kommunekolog.