Markanvisningar och exploatering
Anmäl intresse för att bygga i ett visst område
Ni är välkomna in med en spontan intresseanmälan för ett visst område, som vi kanske inte tänkt på tidigare eller funnit någon intressent för. En spontan intresseanmälan kan skickas till motala.kommun@motala.se, eller postadress:
Motala kommun
Kommunstyrelsen
591 86 Motala
Vi kontaktar dig inom en månad för vidare diskussion.
Motala kommun har ett intresseregister för byggherrar som är intresserade av markanvisning i Motala med omnejd. Du kan anmäla dig till intresseregistret och får då aktuella inbjudningar till markanvisning till den e-postadress som du anger.
Skicka följande information till markexploatering@motala.se:
- Företagets namn
- Företagets allmänna e-postadress
- Kontaktpersonens för- och efternamn
- Kontaktpersonens e-postadress
Ange även vad som önskas byggas:
- Bostäder
- Handel
- Industri
- Kontor
- Övrigt – Om du anger övrigt vill vi gärna att du förtydligar vad ni önskar bygga.
En markanvisning innebär att ett avtal upprättas mellan kommunen och en byggherre. Kommunen kan endast upprätta markanvisningsavtal om marken i fråga ägs av kommunen.
Avtalet ger byggherren ensamrätt att förhandla med kommunen under en viss tid och under givna villkor. Markanvisningsavtalet följs av ett köpeavtal, där marken säljs till byggherren. Köpeavtalet ska slutligt reglera marköverlåtelse, ersättningar samt övriga villkor och åtaganden för detaljplanens genomförande.
Vid tecknande av markanvisningsavtal kan detaljplanen vara klar eller också pågår detaljplanearbetet parallellt med tiden som överenskommits i markanvisningsavtalet. I det senare fallet upprättas ett exploateringsavtal, läs mer om det nedan.
Vid markanvisning tar kommunen hänsyn till byggherrens erfarenhet av liknande projekt samt ekonomiska stabilitet. Byggherren ska även ha ett långsiktigt intresse av att genomföra projektet.
Markanvisningens giltighet upphör om inte köpeavtal tecknas inom en viss tid. Tiden i fråga kan vara enligt tidplan för detaljplan eller annan tidpunkt som uttrycks i markanvisningsavtalet. Vanligtvis rör det sig om två år från dagen då avtalet undertecknades.
Markanvisningstävling
Markanvisningstävling anordnas i områden med högre krav på utformning och gestaltning. Kriterier för utvärdering av de inkomna förslagen utarbetas för varje enskild markanvisningstävling.
Förfrågningsunderlag för aktuella markanvisningar skickas ut till registrerade i intresseregistret, publiceras i dagspress och på kommunens webbplats.
Anbudsförfarande
Vid större projekt kan ett anbudsförfarande tillämpas. Det är ett enklare förfarande som inte kräver lika mycket material och resurser, från varken byggherre eller kommun. Tilldelningen sker i normala fall snabbare än vid andra förfaranden.
Förfrågningsunderlag skickas ut till registrerade i intresseregistret, publiceras i dagspress och på kommunens webbplats.
Direkttilldelning
Direkttilldelning sker vid markanvisning utan konkurrens. Direkttilldelning kan tillämpas för kända objekt som sedan tidigare erbjudits marknaden och finns tillgängliga på kommunens hemsida och på objektvision.se, i bostadsmarknadskatalog eller motsvarande.
Direkttilldelning är även aktuellt vid markbyte, vid mindre tillbyggnad/utbyggnad av befintlig fastighet eller när en unik idé presenteras som inte tidigare prövats eller övervägts.
Prissättning av mark
Kommunen får inte sälja mark till ett pris lägre än marknadsvärdet eftersom det gynnar enskilda. Vid osäkerhet av marknadsvärdet ska en oberoende expertvärdering utföras vilket är vanligt vid direktanvisningar. Markpriset kan vara fast eller erbjudas till högstbjudande.
I markanvisningsavtalet avtalar parterna om ansvar och kostnader för utredningar som är nödvändiga för detaljplanearbetet. Sådana utredningar kan till exempel avse buller, markföroreningar, arkeologiska lämningar med mera.
All projektering som utförs av byggherren bekostas av byggherren.
Om detaljplanearbetet avbryts på grund av omständigheter som byggherren råder över ska byggherren ersätta kommunen för nedlagda plankostnader.
Om detaljplanearbetet avbryts på grund av omständigheter som byggherren inte råder över ska nedlagda plan- och utredningskostnader delas lika mellan parterna.
Markanvisningen kan återtas om parterna inte kan komma överens eller om byggherren inte visar på någon ambition eller förmåga att genomföra projektet.
Vid ingående av markanvisningsavtal ska byggherren erlägga en handpenning som bestäms utifrån projektets storlek.
Byggherren bekostar åtgärder på allmän plats i relation till hur stor nytta byggherren har av detaljplanen.
Vid markanvisning bedömer kommunen olika kriterier för att kunna utse lämplig byggherre för området. Varje projekt har olika förutsättningar och mål, därför förbehåller sig Motala kommun rätten att anpassa bedömningsgrunderna för markanvisningen i enskilda fall.
Ett exploateringsavtal ingås mellan kommunen och en byggherre eller en fastighetsägare som vill bebygga sin fastighet på ett sätt som förutsätter en ny detaljplan. Till skillnad från markanvisningsavtal är kommunen inte markägare i området.
Exploateringsavtal kan upprättas både på initiativ av kommunen, en fastighetsägare eller av en byggherre. Ett exploateringsavtal upprättas i varje geografiskt område där det behövs för att säkerställa genomförande av en detaljplan.
I exploateringsavtalet kan kommunen till exempel ställa krav på till exempel
- tekniska egenskaper hos byggnationen
- skydd mot störningar
- skydd av särskilt värdefulla områden
- gestaltning.
Exploateringen ska överensstämma med Motala kommuns översiktsplan, bostadsförsörjningsprogram och andra kommunala program/riktlinjer.
Ett föravtal kan upprättas vid detaljplanearbetets inledning för att ge exploatören möjlighet att medverka i detaljplanearbetet. Innan antagande av detaljplanen tecknas ett exploateringsavtal.
Generella villkor för exploateringsavtal
Om projektet inte fullföljs ska exploatören ersätta kommunen för nedlagda kostnader.
De exploatörer som har nytta av detaljplanen finansierar plankostnaderna. De regleras i ett föravtal eller i ett separat planavtal. Minst 50 procent av kostnaderna betalas vid planarbetets inledning.
Exploatören bekostar de åtgärder som är nödvändiga för att kunna genomföra detaljplanen. Kostnadens storlek avgörs av hur stor nytta exploatören har av detaljplanen.
Vid etappvis utbyggnad kan kostnaderna fördelas mellan etapperna och efter vad som är rimligt i förhållande till den nytta exploatören har av detaljplanen.
Utförande av allmän plats ska följa kommunens standard.
Exploatören bekostar erforderliga utredningar, såsom bullerutredning, geoteknisk utredning, arkeologisk utredning, markmiljöundersökning samt eventuella efterföljande åtgärder, till exempel bullerdämpande åtgärder, sanering och arkeologisk utgrävning med mera.
Exploatören förväntas bekosta den fastighetsbildning som krävs.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se