Om webbplatsen

Webbplatsen motala.se/kommun är en av Motala kommuns huvudsakliga kanaler för kommunikation. Här kan du läsa mer om hur du kan använda den.

På webbplatsen och e-tjänstportalen finns e-tjänster och blanketter.

E-tjänstportalen är en extern funktion som fungerar bäst i webbläsaren Google Chrome. Den optimala webbläsaren för de blanketter vi har på webben och i e-tjänstportalen är också Google Chrome.

Ladda hem Google Chrome.

I operativsystemet Windows 10 är webbläsaren Edge standardprogram. Den läser inte våra blanketter korrekt och det innebär att de ifyllningsbara fälten inte fungerar. Om du har detta problem rekommenderar vi att du använder en annan webbläsare. Du kan också ladda ner blanketterna till din dator och öppna med ett externt program för visning av PDF-filer, exempelvis Adobe Acrobat Reader.

Ladda hem Adobe Acrobat Reader.

När vi utvecklar funktion, design och innehåll på webben strävar vi efter att följa riktlinjer för offentliga webbplatser och appar, webbriktlinjer.se. De baseras på europeisk standard för webbtillgänglighet, WCAG. Om du har synpunkter på webbplatsens tillgänglighet kan du skicka in dem via vårt formulär på webben.

Lyssna på webben

Det finns en funktion för att lyssna på webben. För att lyssna på webben använder du menyn och trycker på knappen med texten Lyssna som aktiverar funktionen för Talande webb.

Öka eller minska textens storlek

I de flesta webbläsare finns det funktioner för att anpassa webben, till exempel för att ändra teckenstorlek. Om du tycker att texten på sidorna är för liten eller för stor kan du enkelt ändra den med din webbläsares inbyggda funktioner. I de flesta moderna webbläsare gör du detta genom att trycka Ctrl+ för att öka textstorlek och Ctlr- för att minska. Om du surfar på mobil, läs i mobilens manual för att ta reda på hur du zoomar in och ut.

Vi publicerar nyheter som berör Motala kommuns verksamhet på webben. Här hittar du nyhetsflödet.

Du kan prenumerera på kommunens nyheter via RSS (Really Simple Syndication) och på så sätt få notiser i din RSS-läsare. En RSS-läsare kan du ha i ditt e-postprogram, din webbläsare eller en fristående app i din mobiltelefon. Du kan välja om du vill prenumerera på alla nyheter eller en enskild kategori av nyheter.

Läs om att prenumerera på nyheter via RSS.

För att översätta text på webbplatsen används Google Translate. Du når funktionen genom att öppna huvudmenyn. Klicka på ”Translate” och välj sedan vilket språk du vill översätta till.

Observera att översättningen sker automatiskt, och att det inte är en professionell översättare som har bearbetat texten. Det innebär att vi inte kan garantera att översättningen är helt perfekt. Det är bara den svenska texten på webbplatsen som kan betraktas som Motala kommuns officiella text. Översättningen med Google Translate är enbart en extra hjälp för besökare på webbplatsen som inte förstår svenska.

Motala kommun tar inte ansvar för om det sker misstag på grund av översättningen med Google Translate.

Eftersom Motala kommun är ett finskt förvaltningsområde finns information på finska.

Här hittar du de finska webbsidorna.

På webbplatsen finns ett formulär där du kan lämna synpunkter och felanmälan av olika slag. Här tar vi också gärna emot dina frågor eller synpunkter på webbplatsens tillgänglighet. Om du vill ha svar, glöm inte ange din e-post.

Vi har också en funktion som syns längst ner på varje webbsida där du kan ange om du tyckte att just den sidans innehåll hjälpte dig. Om du inte tycker att informationen är bra kan du förklara varför. Dessa synpunkter tar vi med oss i förbättringsarbetet med webben, men vi har inte möjlighet att svara på enskilda frågor. Om du vill ha svar på din synpunkt ska du istället använda vårt system för synpunktshantering.

Längst upp till höger på varje webbsida hittar du sökfunktionen. När du trycker på symbolen med ett förstoringsglas kommer det fram en blå rad. Skriv vad du söker efter och tryck på enter för att få upp sökresultat. Bland sökresultaten kan du sortera på vad som är mest relevant, nyast eller äldst. Du kan också sortera på typ av innehåll. Olika typer av innehåll kan vara sidor, nyheter, dokument eller vanliga frågor.

Om du vill söka bland innehållet på en särskild webbsida, använd din webbläsares sökfunktion som du vanligtvis får fram i webbläsare genom att trycka på Ctrl+F.

De flesta dokument på webbplatsen är i formatet PDF (Portable Document Format). För att kunna läsa dokumenten behöver du ibland ett särskilt program. Ett vanligt program som läser PDF-filer är Adobe Reader.

Ladda hem Adobe Acrobat Reader.

Webbläsaren Google Chrome hanterar PDF-filer utan att du behöver extra programvara.

Vissa delar av webbplatsens layout visas inte korrekt i webbläsaren Internet Explorer. Vi rekommenderar att du laddar hem en annan webbläsare, exempelvis Chrome.

Ladda hem Google Chrome.