Webbplatsen motala.se/kommun är en av Motala kommuns huvudsakliga kanaler för kommunikation. Här kan du läsa mer om hur vi jobbar med sajten och hur du kan använda den.

När vi utvecklar funktion, design och innehåll på webben strävar vi efter att följa riktlinjer för offentliga webbplatser och appar, webbriktlinjer.se. De baseras på europeisk standard för webbriktlinjer, WCAG.

Ställ frågor eller lämna synpunkter på webbplatsen

Vi som jobbar med Motala kommuns webbplats är kommunikatörer och webbredaktörer. Vi tar gärna emot dina frågor eller synpunkter på sajten. Skicka oss dina synpunkter, frågor eller förslag som rör Motala kommuns webbplats här i ett formulär. I samma formulär kan du också lämna synpunkter på webbplatsens tillgänglighet. Om du vill ha svar, glöm inte ange din e-post.

E-tjänster, synpunkter och felanmälan

Motala kommun har ett trettiotal webbredaktörer som arbetar för att det ska bli enklare för användaren att hantera sina ärenden på webben och att den ska erbjuda ännu bättre service och mera nytta. Webben utvecklas med fokus på vad användaren vill göra.

Webbplatsen ska erbjuda användaren att hitta fakta och råd och kunna ansöka, anmäla eller lämna synpunkter och påverka. På webbplatsen finns e-tjänster och blanketter. E-tjänster är en extern funktion som fungerar bäst i webbläsaren Google Chrome. Den optimala webbläsaren för blanketter som ligger i e-tjänstportalen är Google Chrome.

Frågor och svar

Vi vill förenkla och förklara våra tjänster och hur det går till när man exempelvis ska söka bygglov, ansöka om plats hos äldreboende eller förskoleplats. Frågor och svar finns både i anslutning till ett ämnesområde på en webbsida och på en sida med alla frågor och svar.

Sökfunktion

Längst upp till höger på varje webbsida hittar du sökfunktionen. När du trycker på symbolen förstoringsglas kommer det fram en blå rad. Skriv vad du söker efter och tryck på enter för att få upp sökresultat. Bland sökresultaten kan du sortera på vad som är mest relevant, nyast eller äldst. Du kan också sortera på typ av innehåll eller nyhetskategori. Till sökfunktionen.

Om du vill söka bland innehållet på en särskild webbsida, använd din webbläsares sökfunktion som du vanligtvis får fram i webbläsare genom att trycka på Ctrl+F.

Motala A-Ö

I en A-Ö-lista samlar vi information om Motala kommun.

Begripligt språk och flera typer av innehåll

Det är förstås alltid viktigt att skriva begripligt, att skriva det viktigaste först och att använda korta ord. På webben är skrivreglerna avgörande för att man ska kunna läsa webben på små skärmar i mobil eller surfplatta. Motala kommuns webbredaktörer använder webbrapporter och verktyg i redigeringsläge som granskar texterna och meddelar om det behövs ändringar för att göra dem begripliga.

Utöver att vi skriver texter vill vi erbjuda flera olika typer av innehåll för att förklara, till exempel kartor. Filmer som publiceras på olika sidor på webbplatsen samlar vi också i Motala kommuns videoarkiv på Youtube.

Översätt till annat språk och lyssna på webben

För att översätta text på webbplatsen används Translate. Gå direkt till motala.se/english för att läsa webbplatsen på engelska. Om du tillhör en nationell minoritet har du rätt att kommunicera med kommunen på ditt språk. Eftersom Motala kommun är ett finskt förvaltningsområde finns också information på finska.

Det finns också en funktion för att lyssna på webben. För att lyssna på webben använder du menyn och trycker på knappen med texten Lyssna som aktiverar funktionen för Talande webb.

Öka eller minska textens storlek

I de flesta webbläsare finns det funktioner för att anpassa webben, till exempel för att ändra teckenstorlek. Om du tycker att texten på sidorna är för liten eller för stor kan du enkelt ändra den med din webbläsares inbyggda funktioner. I de flesta moderna webbläsare gör du detta genom att trycka Ctrl+ för att öka textstorlek och Ctlr- för att minska. Om du surfar på mobil, läs i mobilens manual för att ta reda på hur du zoomar in och ut.

Ladda ner filer

På webbplatsen finns länkar till dokument i olika filformat. För att kunna ta del av dem behövs ibland ett program till utöver din webbläsare. Det finns exempel på webbläsare som har inbyggda tillägg för hantering av filer av olika typer, till exempel Google Chrome. Ladda ner Google Chrome.

När du laddar ner ett dokument i PDF (Portable Document Format) behöver du ett program som kan läsa det filformatet. Webbläsaren Google Chrome hanterar PDF-filer utan att du behöver extra programvara. Ett vanligt program som läser PDF-filer är Adobe Reader. Ladda ner Adobe Reader.

Rekommenderade webbläsare för att öppna blanketter

För att våra blanketter ska fungera optimalt rekommenderar vi exempelvis webbläsarna Google Chrome eller Internet Explorer. I operativsystemet Windows 10 är webbläsaren Edge standardprogram. Den läser tyvärr inte våra blanketter korrekt. Det innebär att de ifyllningsbara fälten inte fungerar. Om du har detta problem rekommenderar vi:

  • Använd en annan webbläsare, exempelvis Google Chrome.
  • Öppna blanketterna i Internet Explorer via menyn med tre prickar längst upp till höger i Edge.
  • Vissa blanketter kan du ladda hem till din dator och öppna med ett externt program för visning av PDF-filer, exempelvis Adobe Acrobat Reader.

Användning av cookies

Läs mer om användning av cookies på webbplatsen här.

Allmänna handlingar och sekretess

Läs mer om allmänna handlingar, sekretess och hur vi hanterar personuppgifter.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej