Digidelcenter, blogg

Här hittar du Digidelcenters blogg. Eftersom projektet är avslutat uppdateras inte bloggen.

27 december – Dags att knyta ihop säcken

Nu är det bara några få dagar kvar på det här året och även projektet går mot sitt slut. Det har varit tre intensiva och intressanta år och en spännande resa som jag har fått följa med på och till viss del även leda. Vilka utmaningar har vi stött på, vilka lärdomar tar vi med oss och vilka delar av verksamheten behåller vi och stoppar vi in i vårt befintliga utbud? Dessa frågor och säkert några till ska jag med hjälp av mina kollegor försöka besvara.

//Susanne

27 november – Nationell DigidelCenterträff

Vi var runt 40 personer som tillsammans representerade 23 DigidelCenter/kommuner som idag träffades för att utbyta tips och erfarenheter. Många av oss var redan i Stockholm tack vare Internetdagarna så att koppla på en dag till var en bra idé för att många skulle kunna delta. Bland mycket annat så diskuterade vi detta:

 • Vad har utvecklats av DigidelCenter?
 • DigidelCenter – Minimum Quality Standards
 • Nätverk 2020

Många delgav liknande erfarenheter:

 • Enskild handledning, dropin eller bokad, är en verksamhet som har fungerat bra.
 • Kursverksamhet har flera upplevt som svårare att få att fungera.
 • Att annonsera om verksamheten i papperstidning har varit framgångsrikt (kanske inte så svårt att förstå när en tänker på målgruppen).
 • Vissa svårigheter med att arbeta förvaltnings/verksamhetsövergripande har upplevts.

Redan vid den första träffen vi hade i Sundsvall för drygt ett år sedan så upplevde jag att det fanns fler likheter än skillnader i våra verksamheter. Oavsett storlek på kommun och/eller verksamhet så är många av frågorna vi får och utmaningarna vi möter besläktade och likartade.

Logga: DigidelCenter

//Susanne

25-26 november – Internetdagarna 2019

Två intensiva dagar har tillbringats i Stockholm på Stockholm Waterfront och årets Internetdagar och det var fullproppad med intryck som jag landade på mitt hotell. Hade du inte möjlighet att vara där så finns några av talen att se i efterhand via den här länken – Se videor från Internetdagarna

I morgon ska jag gå på en nationell DigidelCenterträff där representanter från 23 kommuner kommer att träffas, ska bli kul!

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

21 november – Sista Styrgruppsmötet

Idag hade vi det sista mötet med vår styrgrupp. Tanken är att gruppen ska finnas kvar men i form av en referensgrupp där hela eller delar av gruppen kan sammankallas vid behov. Vi är väldigt glada för den tid och det engagemang som representanterna i gruppen har bidragit med och de delar verkligen den framgång och den uppmärksamhet som projektet har fått.

Traditionen att fira speciella tillfällen med tårta bibehölls även denna gång 🙂

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

15 november – Samarbete med teknikprogrammet

Idag träffade Emelie och jag tre tjejer från Teknikprogrammet på Platengymnasiet för att diskutera ett kommande samarbete. Vi har provat denna typ av samarbete en gång förut och det känns jättekul att kunna göra det igen. Tanken är att tjejerna ska hålla i en Geek girl- eller en Geek kids-aktivitet under våren och att de ska få fria händer att fylla aktiviteten med innehåll. Eventuellt blir det ett tillfälle till under hösten.

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom – Från vänster: Evelina, Elvira, Emelie och Isabella

9 november – Vinnare på Motalagalan

Ikväll tog jag och min chef, Johanna Hagelin på oss finkläderna och gick på Motalagalan där vårt DigidelCenter var nominerat i kategorin ”Årets innovation”… och tänka sig, vi vann! Trots tuff konkurrens så var det vi som fick gå fram och hämta det här snygga priset 🙂

Fotograf: Susanne Kastbom
Fotograf: Petter Blomberg – Johanna och Susanne på Motalagalan

Johanna och jag stirrade på varandra en bra stund innan polletten trillade ner och vi förstod att det var vi som skulle äntra scenen när vinnaren ropades upp.

Det känns verkligen fantastiskt och jag är så otroligt stolt över gänget som jobbar med detta! Förutom dem så är det vår förra bibliotekschef, Birgitta Hellman Magnusson jag tänker på. Hennes engagemang och driv har varit helt avgörande för att detta blev av och att det blev så bra… och utan Internetstiftelsen så hade det förmodligen inte blivit något DigidelCenter heller så tack Danny för att du trodde på oss och för att du funnits med på den här resan.

Och resan är inte slut, tvärtom, nu börjar arbetet med att DigidelCenter ska bli en del av bibliotekets ordinarie verksamhet. Det känns som bra timing då vi också inom kort öppnar upp vårt nyrenoverade bibliotek, en nystart helt enkelt som det ska bli väldigt kul att få vara med om.

//Susanne

7 november – Avslutning på Motala Fontänhus

Under ett par veckor har vi besökt Motala Fontänhus och haft verksamhet hos dem. Vid fyra tillfällen har vi kört Digitala Första Hjälpen och den femte och avslutande gången höll vi ett Appcafé där vi både tipsade om och fick tips på användbara funktioner och appar för telefoner och surfplattor.

Det har varit ett väldigt kul samarbete och vi har känt oss både välkomna och uppskattade. Vi funderar på en eventuell fortsättning i någon form men har inte riktigt tänkt färdigt ännu.

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

6 november – Firande och internutbildning

Firande med alla våra kollegor blev det idag i samband med att DigidelCenter höll i en internutbildning för personalen. Utbildningen som vi utgick i från var Digitekets ”Problemlösning och handledande samtal” som jag (Susanne) och Linda Sävhammar Gustafsson hade anpassat för att passa oss och dagen. Fikarasten förgylldes sedan med tårta och firande av att DigidelCenter blivit utsedda till årets medarbetarinnovation.

Bild från Digitekets webbplats

//Susanne

4 november – Innovation Week

4-10 november är det Innovation Week i Östergötland. Det är Region Östergötland och East Sweden som samordnar veckan och en av de första (den första?) aktiviteten var en innovationsfrukost som anordnades av näringslivsbolaget Tillväxt Motala. Jag var inbjuden som representant för vårt DigidelCenter som är en av tre nominerade till priset ”Årets innovation”.

Kul att få berätta om projektet för de som var där och nu får ni som läser detta hålla en tumme för att vi trots den hårda konkurrensen vinner på lördag den 9:e november!

//Susanne

Bild lånad av Tillväxt Motala

31 oktober – Prova på golvrobotar

Idag så har Emelie och Alexander åkt på turné med våra golvrobotar Blue-Bot, Dash och Sphero. På förmiddagen fick höstlovslediga barn i Tjällmo prova på de olika robotarna på biblioteket och på eftermiddagen så var det Borensbergs tur. Det var även några nyfikna vuxna som deltog vilket alltid är kul!

//Susanne

Bild på barn som spelar på surfplatta
Fotograf: Alexander Tergeland

29 oktober – Föreläsning med gamern och speljournalisten Effie Karabuda

Effie Karabuda är spelredaktör på Aftonbladet och har tidigare jobbat på Sveriges Radio, P3 Spel och skrivit för tidningen Level. Hon har utsetts till årets spelskribent 2015 och 2016. Idag besökte hon Motala och Charlottenborgs fritidsgård och berättade om sitt jobb som säkert många skulle kalla ett drömjobb 🙂

//Susanne

Bild på Effie Karabuda
Fotograf: Pontus Johansson

23 oktober – Äldreomsorgsdag Östermalm

Denna vackra höstdag har tillbringats i Stockholm dit jag och min kollega Linda var inbjudna för att föreläsa för personal på Östermalms stadsdelsförvaltning. Vi berättade om vårt DigidelCenter och dess verksamhet och tipsade sedan om verktyg och appar som kan användas inom omsorg och dagverksamhet

Vi hade en toppenpublik som vi även försökte föreviga på ett sådär modernt sätt… det gick väl sådär men vi bjuder på denna 🙂

Tack Marianne för att du bjöd in oss!

//Susanne

Fotograf: Linda Sävhammar Gustafsson

22 oktober – Årets medarbetarinnovation

Idag blev vårt DigidelCenter utsett till årets medarbetarinnovation 🙂 Den fina motiveringen lyder så här:

”Motala bibliotek har utvecklat en framgångsrik modell för att arbeta med digital delaktighet. På Digidelcenter – och i uppsökande verksamhet – anordnas olika aktiviteter riktade till en bred målgrupp. Verksamheten bedrivs i samarbete med näringsliv och intresseorganisatoner. Arbetet har fått nationell uppmärksamhet på regeringsnivå. Tack vare arbetet vid Digidelcenter inför nu 15 andra kommuner med statlig finansiering Digidelcenter enligt Motalas modell.
Initiativet bidrar till 10 av 14 resultatmål i  Motala kommuns Lokala utvecklingsprogram och har stor potential till ytterligare spridning.”

I och med utnämningen så är vi en av tre finalister i kategorin Årets innovation på Motalagalan den 9 november.

Förutom äran så fick vi diplom, blommor och en check på 15 000 kronor.

Årets medarbetarinnovation – prischeck

Väldigt kul att på det här viset även bli uppmärksammad även på hemmaplan!

//Susanne

21 oktober – Studiebesök Guldgruvan

Idag har vi som arbetar med DigidelCenter och våra kollegor på barnavdelningen styrt kosan mot Töreboda och återanvändningscentret Guldgruvan.

Det är en spännande verksamhet där barn, elever och pedagoger inom förskola och grundskola erbjuds aktiviteter som är lätta att koppla till skolans övriga verksamhet och läroplan. Mycket digital teknik kombinerat med återvunnet material ger en kreativ miljö som inbjuder till skapande och upptäckande av olika slag.

Här under ser du när Emelie och Alexander testar Guldgruvans magiska golv.

18 oktober – Frukostföreläsning nummer två

Idag var det dags för nummer två av Lindas och min föreläsning. Närmare 40 kommunkollegor hade samlats för att få veta mer om DigidelCenter och få tips och tricks att föra vidare till de som de träffar i sin yrkesutövning. Smarta kamerafunktioner, QR-koder och bibliotekets appar och tjänster var en del av det som vi berättade om.

//Susanne

Fotograf: Linda Sävhammar Gustavsson
Mentisvar från den 18 oktober

10 oktober – Green screen på förskolan Götgatan

Idag besökte Emelie och Linda förskolan Götgatan där barnen fick prata källkritik och prova på Green screen. Den här aktiviteten ingår i ”KULTURkoll” där skolor och förskolor erbjuds kulturarrangemang av olika slag.

Tittar en noga på bild två så kan en se två väääldigt små handledare.

//Susanne

Fotograf: Linda Sävhammar Gustavsson
En Green Screen-bild med två små handledare

8 oktober – Elin Häggberg på besök

eMedborgarveckan är igång och idag har teknikexperten, entreprenören och bloggaren Elin Häggberg varit hos oss och hållit två föreläsningar. En för elever på Carlsund Utbildningscentrum och en för allmänheten. Elin driver bland annat teknikbloggen Teknifik och sedan 2017 driver hon sitt företag på heltid och föreläser, bloggar, driver en podcast, medverkar i medier och gör influencersamarbeten.

Den här lilla filmen gjorde hon inför att hon skulle komma till oss.

//Susanne

4 oktober – Frukostföreläsning för kommunanställda

Idag hade jag och min kollega Linda nöjet att få föreläsa för kollegor inom kommunen. Det här var det första tillfället av två och för en gångs skull så kom jag ihåg att föreviga tillfället 🙂 Vi berättade om vår verksamhet och gav tips på bra och användbara funktioner och appar i telefoner och surfplattor.

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom
Mentisvar från den 4 oktober

3 oktober – Geek Kids

Idag var det studiedag i grundskolan och då passade det bra att åka till våra filialer i Tjällmo och Borensberg och köra Geek Kids. Till skillnad från sommarens Geek Girl så var den här aktiviteten för både killar och tjejer. De som kom fick bland annat prova på programmering och binär kod.

//Susanne

Fotograf: Linda Sävhammar Gustavsson
Fotograf: Linda Sävhammar Gustavsson

30 september – Utbildningsdag

Idag var det dags för den första utbildningsdagen  i projektet ”Digitala tjänster för alla” som jag skrev om den 20 september. Vi fick bland annat lyssna på Christina Samuelsson, biträdande professor LiU, och Elias Larsson, doktorand, som berättade om projektet IN LIFE och visade den portal som skapats på internet där man samlat olika tjänster som kan vara till hjälp för personer med kognitiva funktionsnedsättningar och deras anhöriga.

Vi hade också en diskussionspunkt där vi pratade om rollen som handledare och vad en ska tänka på när en handleder kring digitala frågor.

//Susanne

20 september – Digitala tjänster för alla

Jag och ett par kollegor är med i ett projekt som drivs av Regionbibliotek Östergötland. Det heter ”Digitala tjänster för alla” och beskrivs så här:

”Digitala tjänster för alla är ett projekt där vi vill stärka digital delaktighet för brukare inom omsorgen. Oavsett vilka förutsättningar vi har, ska alla ha möjlighet att använda digitala tjänster.”

Förutom Motala kommun så är också Åtvidaberg och Ödeshögs kommuner med och syftet är att omsorgspersonal med hjälp av bibliotekspersonal ska ge boende och brukare kunnande för att kunna använda digitala tjänster. Det kommer att bli ett antal utbildningsdagar och brukarträffar under projektets gång.

//Susanne

Foto: Mostphotos

10 september – Motala Fontänhus

Idag har vi haft ett andra möte med Motala Fontänhus för att planera höstens samarbete. Vi kommer att besöka dem vid fem tillfällen under oktober – november och erbjuda Digitala Första Hjälpen och även köra ett Appcafé för deras medlemmar. Den 17 oktober startar vi och det ska bli väldigt kul!

Affisch: Susanne Kastbom

//Susanne

6 september – Möte med Östermalms stadsdelsförvaltning

Idag har jag och min kollega Linda träffat Marianne Wikander som är avdelningschef för äldreomsorgen i Östermalms stadsdelsförvaltning i Stockholm. De arbetar redan idag en del med att anordna digitala aktiviteter för sin boende men skulle vilja göra mer. Då vi har svårt att ta emot studiebesök under hösten på grund av vår renovering så bestämde vi att jag och Linda istället närvarar på en äldreomsorgsdag för personalen som ska hållas den 23 oktober. Då kommer vi att ge tips på aktiviteter, program och appar som kan passa den äldre målgruppen.

//Susanne

2 september – Styrgruppsmöte

Idag var det dags för ett utökat styrgruppsmöte. Projektet är nu inne på sitt sista halvår och frågan hur och om verksamheten ska kunna fortsätta när projektet tar slut blir mer och mer aktuell. Vår förhoppning är naturligtvis att verksamheten ska ges möjlighet att fortsätta men då behövs medel utöver befintlig budget. Detta var en av punkterna på mötet och förutom ordinarie styrgrupp så var även Hannah Gruffman, kulturchef, Kåre Friberg, kommunstyrelsens ordförande, Mark Henriksson, bildningsnämndens ordförande och Danny Aerts, VD för Internetstiftelsen inbjudna.

Inga konkreta besked gavs men mötet hölls i en god anda och det känns hoppfullt inför framtiden.

//Susanne

21 augusti – DigidelCenter i TV4

Idag har jag och en av våra besökare, Lotta Bodegård, varit med i TV4:s program ”Efter Fem” med Tilde de Paula. Deltog i inslaget gjorde också digitaliseringsminister Anders Ygeman. Vi talade om det digitala utanförskapet och vad som görs för att minska det, bland annat genom den hjälp en kan få på våra DigidelCenter och bibliotek runt om i landet.

Det var en spännande dag, kul att få se ”bakom kulisserna” hur det går till vid en tv-sändning och allt som händer runtomkring som inte syns i rutan.

Missade du inslaget? Ingen fara, här kan du se det.

Bild ur inslaget på TV4
Susanne Kastbom – Bild ur inslaget på TV4
Lotta Bodegård – bild ur inslaget på TV4
Digitaliseringsminister Anders Ygeman – Bild ur inslaget på TV4
Susannes tre tips – Bild ur inslaget på TV4

15 augusti – Geek Girl Mini

Den här veckan har en grupp tjejer tillsammans med handledare från biblioteket under tre dagar fått prova på teknik och programmering på olika lekfulla sätt. Konceptet som har använts heter ”Geek Girl Mini” och det beskrivs så här:

Geek Girl Mini syftar till att unga tjejer ska lära sig mer om programmering och skapande med teknik, lära känna andra tjejer som delar ett sådant intresse och inspireras att överväga en IT-karriär. Den huvudsakliga målgruppen är tjejer i mellanstadieåldern.

Tjejerna fick bland annat pärla armband med binär kod, göra experiment med ledande deg och animera böcker med Micro:bit.

Under hösten planerar vi att ha liknande aktiviteter i Borensberg och Tjällmo, men då för både tjejer och killar under parollen ”Geek Kids”.

Läs mer om ”Geek Girl Mini” här.

//Susanne

Fotograf: Linda Sävhammar Gustavsson
Fotograf: Linda Sävhammar Gustavsson
Fotograf: Linda Sävhammar Gustavsson

9 augusti – Tre spännande dagar med ”Meaningful Maker Tour”

Under tre dagar, onsdag – fredag den här veckan har Folk Lab och deras skaparverkstad på hjul besökt olika platser i Motala och Borensberg.

Det var i Stockholm, på ett besök hos Internetstiftelsen som jag fick kontakt med och fick höra om Folk Labs verksamhet. Sedan kom de på studiebesök till oss och vi fick möjlighet att planera för ett samarbete. Detta mynnade ut i ett tre dagars ”nedslag” i Motala med mängder av aktiviteter och många besökare.

Vi är ett socialt digitalt labb på hjul. Vi hjälper människor att ta plats i samhället genom att väcka intresse för den digitala världen och genom att göra fysiska saker som folk kan relatera till, säger Carl Bärstad från Folk Lab.

Här under ser du ett collage av bilder från de tre dagarna.

//Susanne

Collage: Susanne Kastbom

2 augusti – Snart kommer Folk Lab!

Under tre dagar nästa vecka så inleder Folk Lab sin Sverigeturné ”Meaningful Maker Tour” i Motala och Borensberg. De kommer att besöka fem olika platser med sin ambulerande skaparverkstad. Här kan du läsa mer och se programmet för besöket.

Affisch – Folk Lab i Motala

29 juni – Höstens program och ombyggnad

Vi fick för några dagar sedan reda på att vårt huvudbibliotek (äntligen) kommer att renoveras under hösten. Det är efterlängtat men kommer delvis att påverka vår DigidelCenter-verksamhet. Det positiva (förutom att vi kommer att få ett nytt och fräscht bibliotek) är att vi får möjlighet att göra fler aktiviteter på våra filialer och på bokbussen under hösten.

Vi kommer tyvärr inte att kunna ta emot några studiebesök under hösten men kommer gärna ut och besöker er som är nyfikna på vår verksamhet.

Om allt går enligt plan så öppnar vi vårt nyrenoverade bibliotek någon gång i december.

Här under ser du programmet för höstens verksamhet.

DigidelCenters höstprogram

28 juni – Digitalkul på hjul

Under sommaren så kommer vår Bokbuss att besöka fritidshem och olika stadsdelar runt om i Motala. Den kommer fullastad med pyssel, green screen, robotar och annat skoj. När detta skrivs har den varit i tre olika områden och här under kan du se lite bilder på vad som har hänt hittills.

//Susanne

Pärlpyssel i solskenet – Fotograf: Linda Sävhammar
Med hjälp av en green screen kan man både hamna på ett moln… – Fotograf: Linda Sävhammar
…eller på en hästrygg 🙂 – Fotograf: Linda Sävhammar
Och vill man ta en paus från aktiviteterna så är det lugnt o skönt i bokbussen – Fotograf: Linda Sävhammar

27 juni – Månadens goda exempel

Månadens goda exempel är till för att sprida idéer som har bidragit med smarta lösningar inom Motala kommuns verksamhet. Denna månad var det vårt DigidelCenter som fick äran att bli det goda exemplet. Här kan du läsa artikeln som skrevs i samband med detta.

7 juni – Mariestad, Töreboda och Gullspångs kommuner på besök

Fotograf: Susanne Kastbom

Idag har vi haft besök av det här glada gänget med representanter för Mariestads, Törebodas och Gullspångs kommuner. De har funderingar på att starta ett DigidelCenter och jag och mina kollegor har delat med oss av våra erfarenheter och förhoppningsvis gett inspiration inför deras fortsatta arbete. Innan de åkte hemåt så passade de även på att besöka vår filial i Borensberg för att titta på deras Meröppet-bibliotek.

//Susanne

3 juni – Folk Lab på besök

Idag har Staffan och Calle från Folk Lab varit här och berättat om sin verksamhet och rekognoscerat inför sin kommande turné Meaningful Making Tour 2019 som har turnéstart i  Motala och under tre dagar i augusti kommer att besöka olika platser i Motala och Borensberg.

En liten film från när de besökte bostadsområdet Väster för att hitta en bra plats kan du se här under och all information om dagar, platser och tider hittar du via Facebookevenemanget eller via vårt månadsprogram.

//Susanne

24 april – Biblioteksutveckling Sörmland på besök

Idag fick vi besök av Marika Alneng och Malin Klintholm, bibliotekskonsulenter från Biblioteksutveckling Sörmland, Region Sörmland. Båda arbetar med det nationella satsningen Digitalt först med användaren i fokus i Region Sörmland.

De var nyfikna på Digidelcenter och vi var nyfikna på hur de hade jobbat med översättningen av Digitalförsvararna. I ett parallellt universum slåss Digitalförsvararna mot de elaka Datainkräktarna. Försvararna lär barn och unga hur de ska försvara sig mot inkräktarna. Digitalförsvararna tar upp allt från integritet till att surfa på nätet och lösenordssäkerhet. Allt på ett spännande och lekfullt sätt. Här kan du läsa och ladda ner Digitalförsvararna

Vi avslutade Marika och Malins besök med en visning av Digidelcenter. 

Fotograf: Marika Alneng

//Linda Sävhammar

9 april – Studiebesök från Götene bibliotek och medborgarkontor

Idag har vi haft besök från en av de 15 kommuner som fått medel för att starta DigidelCenter, nämligen Götene kommun. I Götene så har man ett kombinerat bibliotek och medborgarkontor och det är där som DigidelCenter-verksamheten är placerad.

Det var spännande att få höra hur de har tänkt kring innehåll och upplägg och förhoppningsvis kunde vi informera och inspirera dem. Som brukligt är så lockade vi även fram tävlingsnerven och lät våra gäster testa en del av vårt teknikutbud.

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

5 april – e-legitimationsdagarna

Två dagar har jag och min kollega Linda spenderat på e-legitimationsdagarna i Stockholm. Det var åttonde året som konferensen hölls och årets programvärdar var DIGG – Myndigheten för digital förvaltning och Regeringskansliet. Konferensen riktar sig till digitala aktörer inom, och associerade med, offentlig sektor.

Listan med föreläsare var lång och imponerande med namn som Ann Linde – utrikeshandelsminister, Anders Ygeman – energi- och digitaliseringsminister och Fredrik Reinfeldt – tidigare statsminister och nu föreläsare och rådgivare. Det hölls även paneldebatter och presentationer där bland annat Nacka kommun berättade om sitt arbete kring e-identiteter. Sammantaget så bidrog det digra programmet till två mycket intressanta och innehållsrika dagar.

Vi hade också en egen monter där vi fick möjlighet att berätta om vår verksamhet.

Ett stort tack till Sunet som bjöd in oss!

Här kan du läsa mer om konferensen: http://www.elegdagarna.se/

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

1 april – Studiebesök från Åtvidaberg

Idag fick vi finfrämmande från Åtvidaberg då Karolina, Kathrin och Marie från biblioteket samt Anna-Lena, verksamhetschef för turism, kultur och fritid besökte oss. De planerar att starta igång verksamhet liknande vår och kom för att informeras och inspireras.

De fick också prova på den digitala trekampen från i lördags vilket var ett uppskattat inslag. På bilden ser du Karolina som testar roboten Dash under överinseende av Kathrin och Alexander.

//Susanne

Karolina testar vår robot Dash – Fotograf: Susanne Kastbom

30 mars – Digital familjelördag

Idag hade vi digital familjelördag på Motala bibliotek där våra besökare fick prova prickskytte med roboten Dash, bowling med roboten Sphero och pussel med Osmo Coding. Stundtals blev det trångt i Digitala verkstan men stämningen var trots det på topp under hela dagen.

Runt femtio barn och vuxna hann besöka oss, den yngsta var runt tre och den äldste 74, bra åldersspridning med andra ord!

På bilderna syns bland annat Joel som testar Dash och Osmo och handledaren Alexander med förväntansfulla barn som väntar på sin tur att testa prickskyttet.

//Susanne

Bilder från den digitala familjelördagen – Fotograf: Linda Sävhammar

29 mars – Samhällsservice på olika språk

En av de aktiviteter som vi bedriver och som varit igång under hela projekttiden är ”Samhällsservice för dig som är ny i Sverige”. Där kan besökare få hjälp på amhariska, arabiska, engelska, somaliska och tigrinja. De som arbetar med detta kallas samhällsinformatörer och de finns på huvudbiblioteket en eftermiddag i veckan. De hjälper bland annat till med myndighetskontakter och bistår när besökare behöver skriva och skicka olika typer av blanketter.

De är en stor tillgång då denna typ av frågor oftast ligger utanför den ordinarie personalens kompetens samt att de som får hjälp kan få det på sitt hemspråk. På samma tid som samhällsservicen är igång så erbjuder vi också läxhjälp så en del besökare passar på att få hjälp även där.

Våra samhällsinformatörer Dejen, Balija och Ausama – Fotograf: Susanne Kastbom

28 mars – Götabibliotekens tidskrift för 2018

Bild ur Götabibliotekens tidskrift 2018

För ett tag sedan kom tidskriften som beskriver delar av den verksamhet som har bedrivits på biblioteken i Götasamarbetet (där Östergötlands kommuner samt Tranås ingår). Jag hade fått det ärofulla uppdraget att skriva en artikel om DigidelCenters 2018 och vad som hänt i projektet under året. Blir du nyfiken så hittar du den artikeln (sidan 26-27) och hela tidskriften via länken här under.

Götabibliotekens tidskrift för 2018

//Susanne

27 mars – Fånga ögonblicken med din mobilkamera

Fotograf: Susanne Kastbom

Som en del av ALL DIGITAL Week föreläste/workshoppade Mia Karlsvärd på biblioteket ikväll. Temat var ”Fånga ögonblicken med din mobilkamera” och bättre lärare är svårt att hitta. Förutom en lång karriär som pressfotograf så har hon även gett ut flera böcker och är en flitigt anlitad och populär föreläsare. Vi som var där fick lära oss en mängd tips och tricks men vi gavs också möjlighet att prova på våra nyvunna kunskaper. Här under ser ni en av mina mobilbilder som togs och redigerades under kvällen. Jag hoppas att Mia godkänner den 🙂

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

23 mars – Föreläsning om barns liv på nätet

Idag hade vi Maria Dufva på besök för att föreläsa på temat ”Barns liv på nätet”. Maria arbetade tidigare som kriminolog men föreläser nu på heltid, ses ofta i media och har skrivit två böcker. Med sina föreläsningar utbildar hon barn och vuxna i vad barn möter och kan utsättas för på nätet. Hon säger bland annat så här:

”Föräldrar är generellt väldigt intresserade av sina barn, men på nätet lever de ändå oftast föräldrafritt.”

Det var en välbesökt föreläsning och många gick nog hem med en hel del nyväckta tankar och funderingar kring detta viktiga ämne.

Här kan du läsa mer om Maria

Fotograf: Evelina Ottosson

22 mars – Enkätundersökning i samarbete med Linköpings universitet

Under perioden november 2018 till januari 2019 så genomfördes en enkät på Motala bibliotek samt på filialerna i Borensberg och Tjällmo. De flesta svaren lämnades in i samband med vår samhällsservice på olika språk. Enkäten var utformad i samarbete med Linköpings universitet som nu analyserat och sammanställt resultatet. Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap, skriver så här i förordet till sammanställningen:

”Den digitala kompetensen i Sverige är inte lika utbredd som många tror. Vi lever i ett mer digitaliserat samhälle än någonsin, trots detta står cirka en halv miljon svenskar utanför, enligt internetstiftelsens årliga undersökning ”Internet och svenskarna”. Motala Bibliotek är en föregångare i att möta dem som behöver stöd för att öka sin digitala kompetens. Där drivs landets första DigidelCenter, finansierat av Internetstiftelsen.”

Stort tack till Rebecca Elvström, Elin Wihlborg och Cecilia Nordqvist på universitetet och Internetstiftelsen förstås, som gjorde detta möjligt med hjälp av finansiering. Här under hittar du en länk till sammanställningen.

Färdig sammanställning – Digital hjälp på Motala bibliotek – LiU

21 mars – Studiebesök från Borlänge

Idag kom Lisa och Johanna från Borlänge bibliotek på besök. De är på gång att starta ett integrationsprojekt och var nyfikna på vår verksamhet både vad det gäller integration och DigidelCenter. Jag tog med min kollega Tonny som arbetar på vår sociala avdelning med bland annat verksamhet för utlandsfödda/Ny i Sverige. På bilden ses Tonny målande berätta om en av våra satsningar, Internationella veckan, som i år firar 9-årsjubileum.

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

18 mars – Filmen om Motala DigidelCenter

Så glad att vi tack vare vårt samarbete med Linköpings universitet fick möjlighet att spela in en film om vår verksamhet 🙂

Ett extra tack till bildningsnämndens ordförande Mark Henriksson som med väldigt kort varsel tackade ja till att delta i filmen.

https://www.facebook.com/motalabibliotek/videos/414023002710183/

//Susanne

15 mars – Ledardagen

Idag var jag och min kollega Johanna Hagelin inbjudna att tala på Motala kommuns ledardag och berätta om vår DigidelCenter-verksamhet som ett gott exempel på kommunal verksamhet. Det var ”vår” professor, Elin Wihlborg, som höll i programmet med rubriken ”Att leda kommunal verksamhet i en digital värld”. Här är ett klipp ur nyhetstexten från kommunens intranät:

Elin Wihlborg underströk storheten hos detta digitala projekt, som gjort sig känt över hela landet. Intresset är mycket stort då Motalas DigidelCenter fått förfrågningar från ett 40-tal kommuner att berätta sin story kring det framgångsrika digitaliseringsarbetet.

Uppslutningen var god och närmare 120 chefer och ledare deltog. Tack vare en snabbt arbetande filmare så kunde vi också premiärvisa filmen som spelades in några dagar tidigare, bra jobbat Per!

//Susanne

Ledardagens upplägg

12 mars – Tystnad tagning!

Det som stod på dagens  schema var filminspelning. Huvudsyftet med filmen är att kunna visa den för chefer och ledare inom kommunal verksamhet och personer med ansvar för digitalisering. Men den kommer också att vara en del i vår marknadsföring och ett sätt att visa upp vad vi gör i olika forum.

Det var Per Wistbo Nibell som arbetar med kommunikation på Linköpings universitet tillsammans med Karin Skill, universitetslektor, som höll ihop dagen. Besökare på Digitala Första Hjälpen och bibliotekschefen filmades, bildningsnämndens ordförande Mark Henriksson ställde upp med väldigt kort varsel…tack… och nu ska det bli väldigt spännande att få se det färdiga resultatet!

Tänk vilket spännande och varierande jobb jag har! Ingen dag är den andra lik 🙂

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

6 mars – Studiebesök från Linköpings blivande digitala verkstad

Idag hade vi besök av gruppen som arbetar med en förstudie för en Digital verkstad som ska placeras på Linköpings huvudbibliotek. Så här är förstudiens syfte formulerat:

Förstudien tittar på förutsättningar och uppdrag till en digital kreativ verkstad som ska utveckla den digitala kreativiteten hos användarna. Tanken är att den digitala verkstaden ska erbjuda avancerad teknik för att skapa och utveckla digital kreativitet, kompetensutveckla personalen och samverka med organisationer, föreningar och konstnärer som arbetar inom detta fält.

Det blev spännande diskussioner och jag hoppas att vi kan ha mer utbyte framöver! På bilden syns tre av deltagarna i gruppen, från vänster Matilda Ahl, Albin Haraldsson och Andreas Krutholm.

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

23 februari – Scratch på biblioteket

Idag hölls en prova på-aktivitet i vårt DigidelCenter för barn + vuxen. Det var Linda som presenterade sig här den 18 februari som höll i aktiviteten och det var programmeringsverktyget Scratch som testades. Så här berättar Linda:

Scratch är ett världsomspännande programmeringsverktyg, med vars hjälp barn kan lära sig att göra egna spel. Jag vill väcka nyfikenhet för teknik och skapande, speciellt hos tjejer, för det behövs bland alla killar som programmerar.

Och att det är viktigt att öka just tjejers intresse, nyfikenhet och tekniska självförtroende kan du läsa mer om i den här artikeln från Voister
”Oteknisk vid nio”.

På bilden här under ser du en av kursdeltagarna, Vilja, som provat på att programmera en gång tidigare och vars tekniska självförtroende verkar vara gott 🙂

Fotograf: Rita Furbring MVT

18 februari – presentation av ny kollega

Jag heter Linda Sävhammar och har precis börjat som IKT-pedagog på Motala bibliotek och Motala Digidelcenter.

Jag har tidigare jobbat som IT-bibliotekarie på Leksands bibliotek där jag bland annat höll i barnhack och var ansvarig för arbetet med digital delaktighet i kommunen. Jag kommer senast från Länsbibliotek Dalarna där jag arbetade som bibliotekskonsulent med ansvar för digital delaktighet och demokrati. Jag arbetade bland annat med att ta fram självskattningstestet för bibliotekspersonalens digitala kompetenser och arbetade med metoden Design thinking för bibliotek.

För mig är arbetet med digital delaktighet det viktigaste vi kan göra för de som står utanför det digitala samhället. Att vara digitalt delaktig är att vara socialt delaktig och vi som redan är digitalt delaktiga har ansvar för att hjälpa fler bli digitalt och socialt delaktiga! Det är en demokratiskt rättighet!

Jag har nu jobbat i Motala i en dryg månad och det har varit en intensiv start! Att få jobba här på Motala bibliotek och Digidelcenter med både personal och besökare är både roligt och spännande.

//Linda

Linda Sävhammar – ny IKT-pedagog på Motala bibliotek

14 februari – Besök på Motala Fontänhus

Motala Fontänhus är en verksamhet som funnit i Motala sedan 2012. Verksamheten drivs som en ideell förening om man arbetar enligt en modell som de själva beskriver så här:

”Fontänhusmodellen är unik inom den psykiatriska rehabiliteringen. Här finns varken patienter, vita rockar eller låsta dörrar. Bara medlemmar och handledare som tillsammans planerar och driver den dagliga verksamheten på klubbhuset. Verksamheten bygger på vars och ens fria vilja att närvara och bidra till det dagliga arbetet efter förmåga. Mänsklighet, samvaro och arbetsglädje istället för ett ensidigt fokus på sjukdomsbilden.”

Idag var jag med kollegor på besök och träffade Magnus Wallman som är verksamhetsledare och som har varit med sedan Fontänhuset öppnade. Han berättade att det i dagsläget finns 13 Fontänhus i landet och att några fler är på gång.

Vår tanke med besöket var att undersöka möjligheter till samarbete där vi skulle kunna bidra med kunskap om det digitala. Vi hade ett jättebra samtal och kom fram till några idéer som vi kommer att testa under hösten. Kanske finns det fler möjliga samarbeten runt om i landet mellan DigidelCenter och Fontänhus?

//Susanne

Bild lånad från Motala Fontänhus

12 februari – Träff med alla nya/blivande DigidelCenter

Idag satte jag och min nya kollega Linda Sävhammar oss på tåget för att ta oss till Stockholm och en träff med alla nya/blivande DigidelCenter. Träffen hölls hos Internetstiftelsen som har haft uppdraget att välja ut vilka kommuner som skulle få medel (och också bidragit med pengar förutom de 9,6 miljoner som anslogs via regeringen). Det var Danny Aerts som höll ihop dagen och förutom honom så fick vi också höra Helena Hånell McKelvey från Näringsdepartementet berätta om bakgrunden till regeringens satsning på DigidelCenter.

Terese Raymond från Digidelnätverket berättade om deras roll och vad de kan hjälpa till med och sedan var det min tur att berätta om Motala och våra erfarenheter från de två år vi varit igång med vår verksamhet. Förutom oss så var det också representanter för Statens medieråd (Ann Wiklund), Linköpings universitet (Karin Skill) och Folk Lab (Staffan Hjalmarsson med kollegor) på plats.

Här kan du läsa mer om Statens medieråds spännande arbete med att, på regeringens uppdrag, kraftsamla kring medie- och informationskunnighet, MIK. Länk till Statens medieråds webbplats.

//Susanne

Kollage: Susanne Kastbom

11 februari – Styrgruppsmöte

Idag var det dags för styrgruppsmöte för gänget som du ser på bilden här under. Jag har skrivit om det tidigare men nämner det gärna igen, vi som jobbar med DigidelCenter och bibliotekets digitala verksamhet är väldigt glada för de här personernas engagemang! Med representanter från både regionbibliotek, kommunledning, bildningsförvaltning, introduktionsenhet, Funktionsrätt Östergötland och Swedbank så bidrar ni med mycket kunskap, kontakter och idéer… och många skratt icke att förglömma 🙂

//Susanne

Motala DigidelCenters styrgrupp – Fotograf: Mari-Louise Wammar

5 februari – Besök från Hylte kommun

Trots snöglopp och dåligt trafikväder så tog en delegation från Hylte kommun sig fram till oss idag. Hylte är en av de 15 kommuner som har fått pengar via Internetstiftelsen för att starta ett eget DigidelCenter. Det är ett kommunövergripande projekt som Kultur- och bibliotekschef Jessica Blohm tillsammans med digitaliseringschef Madeleine Solenhill är huvudansvariga för. Verksamheten planeras starta den 1 mars.

Blir du nyfiken på hur Hylte kommun tänker och jobbar med den digitala delaktigheten så kan du läsa mer här ”Vårt smarta Hylte”.

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

31 januari – Presentation för bildningsnämndens nya ordförande och vice ordförande

Idag hade biblioteket besök av Mark Henriksson (m), ny ordförande i bildningsnämnden och vice ordförande Karin Westberg (c). Karin är också ordförande i kultur- och fritidsutskottet. Hannah Gruffman, vår kulturchef var också med vid besöket. Jag och mina kollegor fick möjlighet att berätta om vår verksamhet och visa upp bland annat vår digitala verkstad.

//Susanne

24 januari – Presentation för SPF seniorerna Baltzar i Motala

Idag hade jag besök av ett tjugotal nyfikna seniorer som ville veta mer om vårt DigidelCenter och vilken hjälp en kan få hos oss. Jag berättade om kurser och drop-in tillfällen och det lät som om några av åhörarna kommer att besöka oss framöver. Tack Lotta Bodegård för att du bjöd in mig!

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

18 januari – Götabibliotekens chefer träffar DigidelCenters styrgrupp

Idag välkomnade vi Götabibliotekens bibliotekschefer till Motala bibliotek och vårt DigidelCenter. Götabiblioteken är ett samarbete mellan Regionbibliotek Östergötland, de tretton östgötakommunerna samt Tranås kommun. Samarbetet innebär bland annat en gemensam bibliotekskatalog och en gemensam webb – gotabiblioteken.se. Ett samarbete som ger våra låntagare tillgång till drygt 1,5 miljoner media av olika slag, det är bara att reservera och hämta på sitt närmaste bibliotek, smidigt!

Det är flera bibliotek som är på gång att utöka sin digitala verksamhet, Norrköping har fått pengar för att starta ett DigidelCenter, Linköping har initierat en förstudie inför en satsning på en digital verkstad som de beskriver så här, ”Förstudien tittar på förutsättningar och uppdrag till en digital kreativ verkstad som ska utveckla den digitala kreativiteten hos användarna. Tanken är att den digitala verkstaden ska erbjuda avancerad teknik för att skapa och utveckla digital kreativitet, kompetensutveckla personalen och samverka med organisationer, föreningar och konstnärer som arbetar inom detta fält.”

Mjölby är ett bibliotek som arbetat med dessa frågor länge och de ligger långt fram både i tänk och verksamhet och många andra bibliotek (alla?) arbetar med handledning så intresset för det digitala området är stort. Jag tillsammans med Emelie och Alexander presenterade vår verksamhet, Kirsi Mikkonen från kommunledningsförvaltningen berättade fur ett kommunperspektiv och delar av vår styrgrupp berättade om sitt engagemang i vår verksamhet, en lyckad förmiddag helt enkelt.

//Susanne

Logga: Götabiblioteken

10 januari 2019 – Studiebesök från Mönsterås blivande DigidelCenter

Fotograf: Susanne Kastbom

Tyvärr hinner vi inte vara med på invigningen av Mönsterås DigidelCenter (även om vi gärna hade velat) men de hann i alla fall komma på studiebesök hos oss idag. De är en av de 15 kommuner som har fått projektmedel för att kunna starta igång den här typen av verksamhet.

Tiden gick alldeles för fort och vi hade utan problem kunnat tillbringa fler timmar tillsammans med att diskutera tankar och idéer kring hur en kan jobba med att minska det digitala utanförskapet.

Tack för ett trevligt besök och stort lycka till med verksamheten framöver!

//Susanne

8 januari 2019 – Studiebesök från Agora

Idag har vi haft besök av en blivande verksamhet, Agora, som under våren 2019 kommer att starta upp i Linköping. Det ska bli en kreativ mötesplats där det förutom bibliotek även kommer att finnas café, scen, ateljé, digital studio och musikstudio. En jättespännande verksamhet som vi hoppas kunna besöka och kanske till och med vara med på invigningen.

Tack Carola och Kerstin för besöket och lycka till med er verksamhet!

Foto: Agora

19 december 2018 – Planering inför 2019

Snart dags för lite jullov men innan dess ska planeringen för våren göras klar. Det börjar också bli dags att fundera på hur verksamheten som hittills varit ett projekt ska kunna implementeras i bibliotekens befintliga utbud när 2019 är slut. Vilka delar av det vi gör ska vi/kan vi fortsätta med, vilka samarbeten vill vi fortsätta med, finns det samarbetspartners som vi vill jobba med men där vi ännu inte nått ända fram?

Frågorna är många, kommer kommunen förstå hur viktig den här verksamheten är och vilja fortsätta att bidra? Låt oss hoppas det. Men än är vi inte riktigt där, ett projektår återstår och här under kan du se hur vårens programbroschyr ser ut.

//Susanne

Bild: Program våren 2019 DigidelCenter Motala

12 december 2018 – Studiebesök från Norrköpings blivande DigidelCenter

Idag hade vi finfrämmande, nämligen den blivande projektledaren Gustaf med kollegor från Norrköpings stadsbibliotek. De har, precis som vi, jobbat länge med teknikhandledningar och andra digitala aktiviteter men nu är det alltså dags för dem att dra igång ett alldeles eget DigidelCenter. Vi utbytte erfarenheter och tankar och ser fram emot att få följa dem framöver.

En spännande verksamhet som de redan är igång med är DigIT som är en verksamhet för barn och unga som bedrivs i anslutning till ett av Norrköpings filialbibliotek som är placerat i Mirum Galleria i Hageby. Här kan du läsa mer om den verksamheten.

Bild: gotabiblioteken.se

4 december 2018 – Studiebesök från Öland

Ända från Öland och Borgholms bibliotek kom vårt besök idag. De hade åkt på en liten turné och förutom oss så hade de besökt biblioteken i Mjölby och Vadstena. Vi berättade om vår verksamhet, visade våra lokaler och avslutade med fika kombinerat med att testa robotar vilket (som alltid) var uppskattat 🙂

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

3 december 2018 – Vykort att bli glad av

Efter kursen som vi hade på Strömsborgs vårdboende som jag har skrivit om tidigare (senast 7 november) så fick vi ett vykort av deltagarna.

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

2 december 2018 – Julmarknad med digital touch

Idag deltog biblioteket på julmarknaden som hölls på torget i Motala. Det saknades snö men som ni ser på bilden så hade vi gjort vad vi kunde för att julstämningen ändå skulle infinna sig.

Foto: Motala bibliotek

Vi delade ut böcker och som motprestation samlade vi in svar på frågan ”Vad är det bästa med biblioteket?”… ledande fråga jag vet 🙂

Resultatet sammanställdes som ett ordmoln (vi använde Mentimeter) och resultatet ser du här under.

//Susanne

Bild: Mentimeter

 

28 november 2018 – MIK-möte i Åtvidaberg

Idag har jag varit i Åtvidaberg och haft möte med Götabibliotekens MIK-grupp. I den gruppen sitter representanter från alla bibliotek som ingår i Götasamarbetet. Vi diskuterade bland annat utfallet för eMedborgarveckan  i de olika kommunerna.

En bonus för mig var att jag fick se det fina biblioteket, beläget i en gammal industrilokal, med mycket av de gamla lokalernas charm bevarad.

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

27 november 2018 – Uppföljningsmöte Regional digitaliseringsstrategi

Idag hölls en uppföljande workshop för att fortsätta diskutera digitalisering och hur samhällsutvecklingen kopplat till digitaliseringen ska se ut i vår region. Den regionala digitala agendan är baserad på den nationella och har samma fokusområden som den senare.

//Susanne

Bild: Regionala agendan

19 – 20 november 2018 – Internetdagarna

Pustar ut efter två intensiva dagar i Stockholm. Internetdagarna tar på krafterna men ger också energi och massor med nya idéer och tankar. Fantastiska Keynote talare, min favorit futuristen Ben Hammersleys föreläsning kan du se genom att klicka här.

Hade du inte möjlighet att närvara så går det mesta att hitta och se i efterhand via den här länken.

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

16 november 2018 – 15 nya DigidelCenter!

Igår blev det klart, det blev inte 5-10 nya DigidelCenter, det blev hela 15 stycken! Så roligt och stort grattis både till er som fick pengar och till oss som får en massa nya ”kollegor”. Tillsammans kommer vi att kunna göra ännu mer för att minska det digitala utanförskapet och hjälpa människor att bli digitalt och socialt delaktiga och öka medborgarnas digitala självförtroende.

Ett extra grattis till Andreas Hugosson med kollegor från Sävsjö som besökte oss i september och till våra ”grannar” i Norrköping förstås!

Snart får Sverige 15 nya DigidelCenter

1,1 miljoner svenskar använder sällan eller aldrig internet. På 15 nya DigidelCenter över hela Sverige kommer den som vill få hjälp att lära sig mer om digitala prylar och tjänster!

Posted by Internetstiftelsen on Wednesday, November 14, 2018

//Susanne

15 november 2018 – Möte med Lönsås byalag

Jag berättade den 15 oktober att jag träffat Eva Carlgren, processledare för projektet ”Service i samverkan” och att hon skulle ta med sig information om vår verksamhet när hon är ute och träffar olika grupper på landsbygden. Detta ledde till att Lönsås byalag hörde talas om oss och tog kontakt och idag hade vi ett inledande möte.

Deras önskemål handlade dels om att specifikt sprida information om en donationsfond som de administrerar men även att sprida generell information om samhället och vad som händer där.

Vi kommer nu tillsammans med dem att utforma ett litet specialprojekt, nämligen att utbilda sex stycken Facebook-administratörer. Dessa ska tillsammans skapa en Facebook-sida för Lönsås, eventuellt koppla på ett Instagramkonto och även få lära sig hur man gör mailutskick med hjälp av gratisverktyg. I januari drar vi igång och det ska bli jättespännande!

//Susanne

Kartbild: Google

13 november 2018 – Styrgrupp och lunchträff med Linköpings universitet

Igår så hade styrgruppen för vårt DigidelCenter möte. När jag är ute och föreläser och när vi tar emot studiebesök så brukar jag alltid nämna vår styrgrupp och vilken tillgång den är för projektet. Med representanter från kommunledning, integrationsenhet, regionbibliotek, Funktionsrätt Östergötland, Swedbank och kommunens näringslivsbolag så är styrgruppen verkligen en framgångsfaktor och en viktig del i vår verksamhet och i förankringsarbetet.

Idag så träffade jag och bibliotekschefen professor Elin Wihlborg och hennes forskningsassistent Rebecca Elvström som jag presenterat här tidigare. Vi pratade utvärderingar, etikansökningar och statistik. Planen är att Elin och kollegor dels ska intervjua våra ledamöter i kommunstyrelsen, oss i personalen, några av våra samarbetspartners och även några av våra besökare om ovan nämnda etikansökan blir godkänd. Vi ska även tillsammans ta fram statistik och marknadsföra vår verksamhet. Vi avslutade mötet med en trevlig lunch 🙂

//Susanne

8 november 2018 – Digital kompetens och bibliotekets uppdrag

Idag deltog jag på en utbildningsdag som Kultur i Väst anordnade på temat ”digital kompetens och bibliotekets uppdrag” för de 49 kommuner som ingår i västra Götaland. Så här skrev arrangören om dagen:

Hur förhåller sig begrepp som digital kompetens till medie- och informationskunnighet (MIK)? Vilket är bibliotekens uppdrag i förhållande till andra samhälleliga aktörers? Hur förhåller sig biblioteken till ett ökat behov av vardagligt it-stöd och samhällsservice som ofta bottnar i att andra verksamheter lägger ner lokalkontor och rationaliserar?

Då jag var med under hela dagen så fick jag också möjlighet att träffa och lyssna på de andra föreläsarna, kul och tankeväckande.

//Susanne

7 november 2018 – Bibliotek lär äldre bli digitala

Idag kom radioreportaget som spelades in vid samma tillfälle som jag skrev om igår den 6 november. Ett varmt och trevligt reportage som på ett bra sätt speglar nyfikenheten och lusten hos de boende.

//Susanne

Fotograf: Anton Karis/Sveriges Radio

6 november 2018 – Bibblan bistår vårdboendet

Idag kom filmen som Anton Karis på Sveriges Radio spelade in när han var med på vår uppsökande verksamhet på Strömsborgs vårdboende för några veckor sedan. Klicka på loggan här under för att se filmen.

Logga: Sveriges Radio

1 november 2018 – Motala DigidelCenter i M-magasin

När jag läste senaste numret av M-magasin så dök det upp ett reportage om digitalt utanförskap och när jag läste lite till så såg jag att Motala DigidelCenter var omnämnt under rubriken ”Hjälp är på väg”. Kul att vår verksamhet och begreppet DigidelCenter sprids och att det uppmärksammas på olika sätt.

Bild: M-magasin

Artikeln var väldigt bra, det konstaterades att många äldre fortfarande står utanför den digitala världen och har svårt när det gäller att till exempel boka en läkartid, deklarera eller göra sina bankärenden. Sedan presenterades även tre ”digitala peppare” och deras arbete med att på olika sätt inspirera och entusiasmera för att fler ska bli digitalt delaktiga. Tidningen finns på ett bibliotek nära dig 🙂

//Susanne

Bild: M-magasin

31 oktober 2018 – Pappas pärlor på besök

Idag var Pappas pärlor, Johan Karlgren, på besök och gjorde pärlkonst tillsammans med barn och unga på biblioteket. En analog aktivitet där resultatet blev ett väldigt häftigt konstverk med digitalt motiv som nu pryder sin plats i vår digitala verkstad.

Så här skrev Johan på sin Instagramsida om dagens aktivitet:

So what have I been up to today? Well, me and a bunch of brilliant kids have cracked up this 120x240cm beast of a piece for Motala library. Now I need to sleep for a couple o’ days.

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

24 oktober 2018 – Samarbete med Finska förvaltningsområdet

Under hösten så har en nybörjarkurs i dator och internet på finska pågått hos oss. Det är ett samarbete med finska förvaltningsområdet där Suvi Sivula och Sari Johansson varit handledare för kursen och DigidelCenter har stått för lokal och utrustning.

När Suvi och Suri inte handleder datakurser så arbetar de som informatörer i kommunen. Kursen har var väldigt uppskattad och det kan bli en ny omgång till våren.

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

23 oktober 2018 – Regional digitaliseringsstrategi

Idag har jag tillbringat dagen i Linköping där jag deltog i en heldagsworkshop med uppdrag att påbörja utformningen av en digitaliseringsstrategi på regional nivå.

En bonus var att jag fick träffa min företrädare, Julia Larsson igen. Hon arbetar numera som kommunsekreterare i Linköpings stadshus och var med på den här dagen då hon fått ett utökat uppdrag i sin tjänst. Vi arbetade i grupper och på bilden ses två representanter för min grupp redovisa våra slutsatser i vårt område, digital kompetens.

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

18 oktober 2018 – Studiebesök från Nyköpings Stadsbibliotek

Idag kom utvecklingsgruppen från Nyköpings stadsbibliotek + kommunens e-strateg på besök. De håller på med en förstudie som gäller bibliotekets arbete med digital delaktighet och då våra kommuner är av samma storlek så hade vi ett intressant utbyte av tankar och idéer.

Förutom presentation och visning av våra lokaler så fick de självklart även prova våra robotar!

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

16 oktober 2018 – Studiebesök från Dalarna, Gävleborg och Uppsala

Idag hade vi en stor grupp på besök med representanter från regioner och länsbibliotek i Dalarna, Gävleborg och Uppsala. De var nyfikna på vårt arbete med tillgänglighet och vårt DigidelCenter så det var jag och min kollega Inger Hollström Flis som höll i presentationen.

Vårt tillgänglighetsarbete är en viktig del av vår verksamhet som ska säkra tillgången till media och information för personer med funktionsnedsättning.

Det kan handla om böcker med stor stil, talböcker för personer med svårigheter att läsa, tjänsten ”Boken kommer” för de som inte kan besöka biblioteket eller hjälpmedel som går att använda när man besöker oss. Bilden visar de hjälpmedel som finns på biblioteket för att underlätta för våra besökare.

//Susanne

Bild: Motala bibliotek

15 oktober 2018 – Service i samverkan

Idag har jag träffat Ewa Carlgren, processledare i Motala för projektet ”Service i samverkan”. Det är ett pilotprojekt med riksorganisationen ”Hela Sverige ska leva” som projektägare. Projektet drivs i elva kommuner där Motala kommun är en av dem och det pågår mellan september 2017 – februari 2020. Målet är att utöka servicen på landsbygden bland annat genom bildandet av servicepunkter, bymackar och stöd till lanthandlare.

Vi hade ett jättebra möte där vi berättade om varandras verksamheter vilket innebär att Ewa nu kan ta med sig information om vad vi på Motala DigidelCenter erbjuder ut till de lokala utvecklingsgrupper som hon träffar. Förhoppningsvis leder det till att fler får kännedom om oss och att vi även kan skapa kontakter och komma ut med mer uppsökande verksamhet på landsbygden.

För min del så tänker jag sprida informationen om vårt samarbete till mina kollegor på andra DigidelCenter och eRum så att fler upptäcker möjligheten att samverka.

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

15 oktober 2018 – Reportage och en liten film

För några dagar sedan så var Anders Rörby, reporter på Östgöta Correspondenten, med oss när vi höll kurs på Strömsborgs vårdboende. Så här skrev han bland annat…

”Aktivitetsombudet Elisabeth Fransson Adolfsson tycker att vårdboendet borde ha wifi (teknik för att trådlöst använda internet) gratis tillgänglig för alla i huset.

– Nu får man betala själv och det är dyrt, säger hon och menar att hyresgästerna har stort behov och nytta av den digitala tekniken.”

…och jag kan bara hålla med. Det borde vara en självklarhet att wifi erbjuds på våra vård- och gruppboenden så att de som bor där inte hänvisas till egna, dyra lösningar så som det ser ut idag.

För de boende så ger den digitala delaktigheten inte bara en möjlighet att uträtta ärenden och ta del av information utan även, och kanske ännu viktigare, de ges möjlighet att hålla kontakt med vänner och familj. För när man pratar om digital delaktighet idag så handlar det ofta om social delaktighet och kopplat till det även välmående och psykisk hälsa.

Reportaget och filmen kan du se och höra här.

//Susanne

Fotograf: Anders Rörby

13 oktober 2018 – Digital familjelördag

Idag var det dags för en Digital familjelördag igen och förutom att våra besökare bland annat kunde spela TV-spel, leka med våra golvrobotar Blue-bots och gå en digital fotobingo så hade vi besök av Ingela Rossing från Edvira som höll i kursen ”Från idé till färdigt spel”.

//Susanne

Fotograf: Emelie Ekholm

11 oktober 2018 – Kungsörs kommun på besök

Idag så har vi haft besök av Emelie Nyström, nytillträdd projektledare för välfärdsteknik inom äldreomsorgen i Kungsörs Kommun. Hon hade med sig sin kollega Josefina Ackelman-Thunholm som också var nyfiken på vår verksamhet.

Då vi förutom vårt DigidelCenter även har ett kunskaps- och utvecklingscenter för välfärdsteknik här i Motala, så tänkte jag att det skulle vara kul om vi höll en gemensam presentation. Turligt nog så tyckte även Caroline Molander och Carolina Åman som arbetar med ”Möjligheternas bostad” som verksamheten kallas att det var en bra idé 🙂

Kul att samarbeta och jag hoppas att vi får fler tillfällen att hålla presentationer tillsammans.

Här kan du se en interaktiv presentation av visningsmiljön.

//Susanne

Bild: Motala kommun

11 oktober 2018 – Sveriges Radio på besök

Idag fick vi sällskap när vi besökte Strömsborgs vårdboende där vi håller kursen ”Kom igång med din surfplatta”. Det var Anton Karis, som är reporter i Ekots samhällsgrupp och på Studio Ett som följde med oss för att göra ett reportage. Det ska bli jättekul att höra det färdiga resultatet men tills dess så kan man lyssna på tidigare reportage som Anton producerat.

//Susanne

Logga: Sveriges Radio

10 oktober 2018 – Nationell biblioteksstrategi

Den här dagen har tillbringats i Örebro med kollegor där ett dialogmöte om utkastet till den första nationella biblioteksstrategin hölls.

I mars 2019 ska ett färdigt förslag presenteras för regeringen och processen med att ta in åsikter pågår på olika sätt. Detta var ett sådant tillfälle och det var anordnat av Region Örebro tillsammans med Kungliga biblioteket.

//Susanne

9 oktober 2018 – Ut på vägarna

Som en del av eMedborgarveckan så har jag åkt med Bokbussen idag och haft en ambulerande version av Digitala Första Hjälpen. Den här hösten har turlistan gjorts om så att bussen stannar lite längre på vissa hållplatser. På Ekön, Väster och i Charlottenborg så står bussen på hållplatsen en timme vilket innebär att besökarna förutom att låna även kan hinna få hjälp med digitala ärenden, skriva ut dokument eller få handledning och det ges också möjlighet till aktiviteter som sagoläsning eller filmvisning.

Det här med att använda vår bokbuss till mer än att ”bara” låna ut medier är något som vi funderat mycket på och i och med att vi fått pengar till en ny bokbuss så  hoppas vi  kunna erbjuda ännu fler kringtjänster framöver.

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

9 oktober 2018 – Programmering och lek

En av våra aktiviteter under eMedborgarveckan har varit att besöka våra biblioteksfilialer i Borensberg och Tjällmo och hålla prova på-verksamhet med våra golvrobotar. Vi har gjort det tidigare och det är alltid väldigt uppskattat.

De här robotarna, Blue bots, är en bra ”nybörjar-robot” och beroende på vilka tillbehör man använder så går de att använda i många olika sammanhang och ”ämnen”. På bilden så ska barnen ta sig till en speciell plats genom att programmera roboten rätt.

//Susanne

Foto: Motala bibliotek

8 oktober 2018 – Artikel i tidskriften Läs & Skriv

Idag dök Motala DigidelCenter upp i Dyslexiförbundets tidning Läs & skriv. De har skrivit ett antal artiklar på temat Digital delaktighet där bland annat vår verksamhet beskrivs under rubriken ”Datahjälp på biblioteket i Motala”. På bilden ses bibliotekets handledare Emelie Ekholm hjälpa Gunilla Kvissberg.

Du kan läsa hela artikeln här.

//Susanne

Fotograf: Birgitta Hellman Magnusson

8 oktober 2018 – Föreläsning hos Aktiva seniorer

Idag hade jag förmånen att föreläsa för föreningen ”Aktiva pensionärer”. Renee Sundqvist som bjudit in mig berättade att det var rekordmånga åhörare så det tar jag som en komplimang. Förutom att berätta om DigidelCenter och vår verksamhet så hade jag även med information om eMedborgarveckan och Internationella veckan med många programpunkter. Det händer mycket på våra bibliotek!

//Susanne

Ibland när man föreläser får man present 🙂 Fotograf: Susanne Kastbom

3 oktober 2018 – Sunet-dagar i Karlstad

Idag har min chef, Birgitta Hellman Magnusson, deltagit på Sunet-dagarna på Karlstads universitet. Detta är ett årligt återkommande arrangemang med deltagare från alla universitet och högskolor i landet. Motala bibliotek samarbetar med Sunet kring en alternativ e-legitimation och detta samarbete berättade Birgitta om.

//Susanne

Bild från Sunets webbplats

2 oktober 2018 – Linköpings universitet på besök

Idag har Rebecca Elvström från Linköpings universitet besökt oss. Hon arbetar som forskningsassistent till Elin Wihlborg, professor i Statsvetenskap och som jag skrivit om tidigare så är Elin och hennes team kopplade till vårt projekt för att bland annat anordna workshops och intervjua politiker och tjänstemän. Rebecca var med på vår dropin-hjälp ”Digitala Första Hjälpen” och på vårt möte med DigidelCenters arbetsgrupp.

//Susanne

27 september 2018 – Processledarträff i Stockholm

Idag har jag spenderat dagen i Stockholm och deltagit på Post- och telestyrelsens processledarträff. Tanken var att jag och Anders Nordh från Sveriges kommuner och landsting (SKL) skulle föreläsa tillsammans men han hade tyvärr fått förhinder. Istället skickade han en film som vi tittade på tillsammans och sedan berättade jag om vår verksamhet. Kul att få sprida kunskapen om Motala DigidelCenter i det här sammanhanget!

//Susanne

Bild på programmet

20 september 2018 – Kom igång-kurs på Strömsborgs vårdboende

Emelie handleder Ulla Bäck – Fotograf: Sussie Slotter

Idag var det premiär för kursen ”Kom igång med din surfplatta” på Strömsborgs vårdboende. Gruppen kommer att träffas vid fyra tillfällen och förhoppningsvis så ger kursen mersmak så att fler blir intresserade.

Frågorna var många och den lilla osäkerhet som fanns hos deltagarna förbyttes snabbt i nyfikenhet och mängder av frågor.

Kursen kom till tack vare kommunens ambassadörsgrupp ”Stolta medarbetare”där Evelina från biblioteket och Elisabeth som arbetar på Strömsborg såg möjligheten att kunna erbjuda de boende den här kursen med hjälp av Motala DigidelCenter.

Det här är en väldigt inspirerande grupp att arbeta med och vi ser fram emot fler liknande samarbeten i kommunen.

//Susanne

17 september 2018 – Uppstart för samarbete med PRO

Idag startade den första kursen i vårt samarbete med PRO (Pensionärernas riksorganisation). Kursen är på grundläggande nivå och handlar om att komma igång med att använda sin iPad/iPhone. Det är fyra kurstillfällen á två timmar per gång och tanken är att PRO själva ska kunna hålla i kurserna framöver när de lärt sig grunderna men även fortsättningsvis använda vår lokal.

Fotograf: Susanne Kastbom

Humöret var på topp och frågorna många vid det första kurstillfället.

Fotograf: Susanne Kastbom

//Susanne

10-11 september 2018 – Nätverksträff i Sundsvall

Två givande, intensiva och roliga dagar har tillbringats i Sundsvall där jag och min kollega Emelie deltog i en nationell nätverksträff för oss som arbetar med DigidelCenter, eRum och digitala servicecenter i landet. Syftet med de två dagarna var att dela erfarenheter från våra verksamheter och lägga grunden till ett gemensamt kunskapsnätverk.

Att träffa kollegor som jobbar med samma sak som man själv och som brinner för det digitala är en fantastisk energiboost och vi kom hem med mycket idéer och kraft att jobba vidare. De gemensamma nämnarna är stora i våra verksamheter och oavsett om en besökare kommer till Benny i Tärnaby eller till Josefin i Helsingborg så är likheten i frågorna slående.

Under måndagskvällen hann vi också umgås över en trevlig middag.

Fotograf: Susanne Kastbom

Tisdagen startade på Sundsvalls stadsbiblioteks DigidelCenter där vi förutom en presentation av deras verksamhet även fick information om den nya myndigheten för digital förvaltning ”DIGG” som invigdes några dagar innan vårt besök. Myndigheten är placerad i Sundsvall och Ann-Charlotte Gustafsson berättade om deras uppdrag.

Fotograf: Susanne Kastbom

Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap vars team är kopplat till Motala DigidelCenter, var tillsammans med sin assistent Rebecca Elvström också med under de här två dagarna och här under ser du när Elin får närkontakt med en av robotarna på Sundsvalls DigidelCenter.

Fotograf: Susanne Kastbom

Resten av tisdagen ägnades åt workshop där Terese Raymond, koordinator för Digidelnätverket, med fast och säker hand höll oss på rätt köl i våra diskussioner. Även Ann Wiklund, Senior adviser i Digidelnätverket deltog under de två dagarna.

Det är spännande att ingå i den här ”kärntruppen” men det ska också bli kul att växa med hjälp av de nya DigidelCenter som tillkommer framöver.

//Susanne

6 september 2018 – Sävsjö kommun hälsar på

Idag kom det ännu fler smålänningar på besök, trevligt för mig med ursprung i Kalmartrakten 😉 Det var Sävsjö kommun med representanter från Kultur och fritid, utvecklingsavdelningen och skolan. De har funderingar på att ansöka om medel för att starta ett eget DigidelCenter och var nyfikna på vår verksamhet.

Fotograf: Susanne Kastbom

//Susanne

5 september 2018 – Hultsfreds kommun på besök

Idag kom en delegation från Hultsfreds kommun på besök. Kommunen ligger i startgroparna för att bygga ett nytt bibliotek som bland annat ska inrymma digital verksamhet av olika slag och de var nyfikna på hur vi tänkt och arbetat med vår verksamhet.

Representanter för projektet tillsammans med bibliotekspersonal, integrationshandläggare och bredbandssamordnare ingick i gruppen och förutom att vi berättade om vår verksamhet så fick vi även en spännande presentation av deras planer för det nya biblioteket och en inbjudan till kommande invigning 🙂

Tack Lars med kollegor för en givande förmiddag!

//Susanne

Bild ur prospektet som visar hur det nya biblioteket kommer att se ut
Lars och Jonas i samspråk – Fotograf: Susanne Kastbom

31 augusti 2018 – Besök från Upplands Väsby

Idag kom digitaliseringsdirektör Kristina Tormod och Taina Lavikainen, mångspråksbibliotekarie på Upplands Väsbys bibliotek på besök. Det var Birgitta och Emelie som tog emot dem och vi fick en inbjudan att även besöka dem vid tillfälle. Det utbytet som vi får av de som besöker oss och vårt DigidelCenter är verkligen skoj och en bonus i arbetet med att presentera vår verksamhet.

//Susanne

Fotograf: Kristina Tormod

30 augusti 2018 – Besök av Region Värmland och Länsstyrelsen

Idag var Pernilla Gälldin och Angelika Klarenfjord från Länsstyrelsen Värmland tillsammans med Mats Löfberg och Heiko Bubholz från Region Värmland på besök. Jag har sagt det förut och säger det igen, det är fantastiskt kul att ta emot besök, inte minst för att få veta mer om hur de som besöker oss har tänkt och resonerat, lärorikt och givande på många sätt helt enkelt.

Vi avslutade med att Alexander visade en del av den teknik som vi använder och trots en något avvaktande kroppshållning hos Mats och Heiko så var det en uppskattad aktivitet 😉

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

29 augusti 2018 – En dag om digitalisering i Jönköping

Idag har jag varit i Jönköping där Region Jönköping anordnade ”Tema Digitalisering – regional utveckling”. Mängder med spännande föreläsningar, Bo Dahlbom IT-professor vid Göteborgs universitet inledde dagen och blåste oss nästan av stolarna med sin inlevelsefulla föreläsning. Får ni möjlighet att lyssna på honom, gör det!

Bo Dahlbom – Fotograf: Susanne Kastbom

Digitaliseringsminister Peter Eriksson och Fredrik Reinfeldt, tidigare statsminister och nu rådgivare och populär föreläsare dök också upp under dagen.

Efter lunch så var det då dags för mig, Kristina Genes, biblioteks- och kulturchef i Gnosjö och Katinka Borg,  Regionbibliotek Jönköping, att kliva upp på scenen. Med oss hade vi Ann Wiklund från Digidelnätverket. Vi samtalade på temat ”Digital delaktighet är social delaktighet”. Kul att få berätta om Motala DigidelCenter i det här sammanhanget och väldigt inspirerande att träffa kollegor och få dela tankar och idéer.

//Susanne

Fotograf: Martina Rasch

28 augusti 2018 – Härnösand, en dag om källkritik och digital kompetens

Idag deltog Motala DigidelCenter på en utbildningsdag i Härnösand som riktade sig till bibliotekspersonal i Västernorrland. Jack Werner talade på temat Fake news och vandringssägner i social medier och bibliotekschef Birgitta Hellman Magnusson berättade om vår verksamhet.

//Susanne

27 augusti 2018 – Presentation av DigidelCenter i kommunfullmäktige

Fotograf: Johan Andersson

Ikväll var Birgitta i kommunfullmäktige och berättade om allt som händer i vårt DigidelCenter. Tack Johan Andersson (s) för lånet av bilden!

//Susanne

21 augusti 2018 – Dags att hoppa på jobbskutan igen

Tillbaka från semestern och jag säger som de flesta, vilken sommar! Delade känslor dock, jag har njutit av värmen och samtidigt känt en oro för klimat och uppvärmning.

Men, skönt att vara tillbaka, dagen startade med styrgruppsmöte och resten av arbetsdagen ägnades åt att ta hand om e-posten. Efter att vi blev en nationell modell så har många fått upp ögonen för vår verksamhet vilket är jätteroligt. Många kommuner har visat intresse för att komma på studiebesök och det har även kommit inbjudningar till nätverksdagar och temadagar runt om i landet. En spännande höst för Motala DigidelCenter!

//Susanne

Dags att hoppa ur semesterbåten och hoppa på jobbskutan istället! – Fotograf: Susanne Kastbom

12 juli 2018 – Planering inför hösten

Nu är det snart dags för mig att gå på semester men innan dess så ska planeringen för hösten göras. Det mesta börjar falla på plats och här under kan du se en del av det som vi kommer att pyssla med på DigidelCenter efter sommaren.

 • Studiecirkel Digital Kulturverkstad tillsammans med Bilda i Motala och Borensberg
 • Samhällsservice och digital handledning på olika språk fortsätter på torsdagar
 • Digitala Första Hjälpen – tisdagar kl. 10-12 samt onsdagar kl. 16-18 på Motala bibliotek
 • Digitala Första Hjälpen – fredagar kl. 11-12 på Borensbergs bibliotek
 • Grundläggande kurs dator/surfplatta tillsammans med PRO
 • Grundläggande kurs dator/surfplatta på finska tillsammans med FFO (Finska Förvaltningsområdet)
 • Informationsträffar i samarbete med Synskadades Riksförbund Östergötland
 • TV-spel i Digitala Verkstan fredagar och lördagar (när det inte är någon annan verksamhet där)
 • Grundläggande handledning dator/surfplatta/telefon på Tjällmo bibliotek (Borensberg)
 • Workshop för lärare som vill prova på programmering och robotar
 • DigitalKul med familjelördagar, prova på programmering, robotar, Kulturkoll, Hour of Code mm.
 • eMedborgarveckan 8-14 oktober

//Susanne

Bild: Susanne Kastbom

10 juli 2018 – Radio Östergötland på besök

Idag var Sarah Mansouri från Radio Östergötland på Motala DigidelCenter och sände live under vår DigitalKul-aktivitet. Det var stop motion-tema och trots det fina vädret så hade många barn sökt sig till biblioteket för att vara med och göra film.

Vi kommer att köra DigitalKul med olika teman under sex tisdagar på sommarlovet och detta var alltså det första tillfället. Kreativiteten var på topp och att även få prata i radion var ett litet äventyr för barnen. En väldigt lyckad dag helt enkelt!

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom
Fotograf: Susanne Kastbom

4 juli 2018 – DigidelCenter inleder samarbete med Linköpings universitet

Foto: LiU

Motala DigidelCenter ses som en förebild i landet. I höst kommer Motala bibliotek att samarbeta med Linköpings universitet och Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap. Elin med kollegor kommer att följa projektet och bland annat ta fram dokumentation och statistik.

– Motala DigidelCenter är en förebild på många olika sätt säger Elin och biblioteken har idag en viktig roll med att sprida information och kunskapsutveckling.

Samarbetet har gjorts möjligt tack vare medel från Internetstiftelsen i Sverige som även fått bidrag från regeringen som ska användas till att starta fler DigidelCenter runt om i landet.

Susanne Kastbom, projektledare för DigidelCentret är väldigt glad för det kommande samarbetet.

– Det här kommer att öka våra möjligheter att bli den förebild som det är tänkt att vi ska vara för de nya verksamheter som kommer att dyka upp i fler kommuner framöver säger Susanne.

Susanne berättar att även projektet har fått utökade medel vilket möjliggör mer arbetstid på DigidelCentret för hennes del. Det kommer väl till pass då hösten är uppbokad med studiebesök och seminarium där Motala-modellen ska presenteras.

Här kan du se Elins film om Motala DigidelCenter

//Susanne

20 juni 2018 – Internetstiftelsen och Linköpings universitet på besök

Idag hade vi halvtidsavstämning i projektet och jag och Johanna Hagelin, tillförordnad bibliotekschef, fick besök av Danny Aerts, Verkställande direktör för IIS (Internetstiftelsen i Sverige) och Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet.

Vårt samtal handlade om hur det har gått i projektet hittills och vad vi har för planer för den fortsatta verksamheten. Efter en stund så anslöt även Kirsi Mikkonen, verksamhetsutvecklare på kommunledningsförvaltningen och vi fortsatte diskussionen med att prata om kommunens engagemang och vision för DigidelCenter.

Vi pratade även en del om ”Motala-modellen” och Danny betonade att han gärna vill se fler DigidelCenter och att dessa ska arbeta på liknande sätt som vi i Motala gör och har gjort. Det känns jättebra och är en påminnelse om att vår verksamhet både är viktig och värdefull i arbetet med att minska det digitala utanförskapet.

Med hjälp av Elin så hoppas vi få möjlighet att koppla ett forskningsprojekt till vår verksamhet för att mäta nyttan av det vi gör. Det skulle tillföra mycket och ge oss och andra statistik och argument för varför den här verksamheten är så viktig. Så vi håller tummarna för att få välkomna Elin ombord.

//Susanne

Fotograf: Elin Wihlborg – Från vänster Danny Aerts, Susanne Kastbom, Johanna Hagelin

13 juni 2018 – Tårtkalas

Idag firar vi att regeringen och digitaliseringsminister Peter Eriksson lyfter fram Motala DigidelCenter som en förebild och en modell som andra kommuner kan inspireras av när de funderar på att starta den här typen av verksamhet.

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

12 juni 2018 – Artikel i Biblioteksbladet

Artikel i Biblioteksbladet som uppmärksammar Motala biblioteks digitala satsning. Du kan läsa hela artikeln här.

//Susanne

Bild: Biblioteksbladet

8 juni 2018 – ”Sverige när det är som bäst”

Peter Eriksson sitter i fåtölj och lyssnar
Bild från när Digitaliseringsminister Peter Eriksson besökte Motala DigidelCenter.

Idag är det en riktigt bra dag på vårt DigidelCenter. Regeringen har gett Internetstiftelsen (IIS) pengar som ska användas för att fler kommuner ska få möjlighet att starta DigidelCenter. I pressmeddelandet som tillkännagav detta så hänvisar digitaliseringsminister Peter Eriksson till vår verksamhet i Motala.

– Jag har själv besökt Motala och är väldigt imponerad av verksamheten där. Digidelcentret är en mötesplats där människor som känner sig ovana med den nya tekniken får hjälp att lösa problem eller komma igång med att använda digitala tjänster. Det är Sverige när det är som bäst, avslutar digitaliseringsministern.

Det känns fantastiskt att bli omnämnd på det här viset och är ett erkännande på att det jag och mina fantastiska kollegor jobbar med gör skillnad och är viktigt.

Här är länken till pressmeddelandet

Jag avslutar min arbetsvecka genom att beställa tårta till nästa vecka då vi ska fira det här ordentligt!

//Susanne

5 juni 2018 – Besök från Arvika bibliotek

Idag hade vi besök av Arvika bibliotek som var nyfikna på att se vårt DigidelCenter och hur vi jobbar med de digitala delarna i vår verksamhet. Jag och Johanna Hagelin och Emelie Ekholm berättade om vad vi gör i dagsläget och hur vi planerar att utveckla verksamheten. Vi kikade också runt i våra lokaler och sist men inte minst så fick Arvika-gänget testa våra olika robotar och VR-spel.

Det är alltid roligt att visa upp verksamheten och påminna sig själv om allt som vi faktiskt gör.

//Susanne

Fotograf: Susanne Kastbom

24 maj 2018 – Så granskar du falska påståenden på nätet

Foto: DN

Hugo Ewald, faktakollsredaktör på Dagens nyheter och tidigare redaktör för Metros Viralgranskaren, besökte biblioteket och DigidelCenter igår den 23 maj.

När Internet och sociala medier flödar av troll, desinformation och falska påståenden. Hur ska vi vet vad vi kan tro på? Hugo delade med sig av sina bästa verktyg.

Intressant och i högsta grad aktuellt med tanke på valet i höst och behovet av källkritiskt tänkande för att inte trilla i de fällor som dyker upp hela tiden.

//Susanne

23 maj 2018 – Informationsträff för synskadade

Idag hölls en informationsträff för synskadade som var nyfikna på hur man kan använda Iphone/Ipad. Till hösten kommer det att bli träffar varannan vecka i Digitala verkstan för intresserade. Det var Synskadades Riksförbund Östergötland som tillsammans med bibliotekarie Inger Hollström Flis bjudit in till träffen, där Mats Linder Skogberg och Peter Hallsten höll i informationen.

Länk till artikel i Motala tidning

All personal på våra bibliotek har också fått utbildning i detta vid två tillfällen nu under våren.

//Susanne

Fotograf: Beatrice Söderlund MVT

24 maj 2018 – Förberedelser inför sommarens DigitalKul

Idag har de i personalen som ska jobba med våra DigitalKul-aktiviteter i sommar fått prova på och lära sig hur tekniken fungerar. Koncentrationen var på topp!

//Susanne

Fotograf: Emelie Ekholm

16 maj 2018 – Brit Stakston på besök

Fotograf: Susanne Kastbom

Idag har vi haft besök av Brit Stakston, mediastrateg, debattör och författare som gav oss sin bild av vår digitala samtid och dess påverkan på samhällsutvecklingen.

Temat på föreläsningen var digitalisering och demokrati. I samband med föreläsningen gjordes också en kortare intervju där hon gav några råd för att inte bidra till att ytterligare skruva upp samtalstonen online.

Vad är dina främsta tips för hur man ska bete sig på nätet?

– Jag tycker att man ska se upp för att bli en nyttig idiot. Ibland kan det räcka med en enkel googling för att se om saker stämmer eller inte.

– Dessutom så vill jag att folk ska tänka på hur lätt man kan åstadkomma saker på nätet. I dag kan saker gå från idé till färdig handling på bara några timmar.

– Sedan tycker jag också att man bör välja ut lite olika källor som man känner att man kan lita på.

//Susanne

maj 2018 – Vad händer i projektet?

Arbetet med att kunna erbjuda handledning med hjälp av våra IT-guider även till hösten pågår. Vi hoppas att kunna lösa finansieringen så att vi kan bemanna lördagarna på samma sätt som vi gjort under våren, klockan 10-13. Tanken är att vi till 2019 ska ta ett omtag och få till ett nytt projekt med hjälp av kommunen, fortsättning följer.

Planeringen för sommarens aktiviteter pågår också för fullt. Förutom DigitalKul som vi ska köra sex gånger under juli-augusti så ska vi även öppna upp en ”Spelhörna” i DigidelCenter under hela sommarperioden. Tanken är att man både ska kunna spela TV-spel via PS4 och vår 55-tumsskärm och spel på bärbara datorer. Det ska vara öppet under större delen av våra öppettider och vi hoppas att det ska bli en uppskattad aktivitet.

I slutet på maj så kommer några av oss som jobbar med digital handledning på våra bibliotek att träffa vår kommunjurist och Swedbanks kontorschef för Motala och Borensberg. Tanken är att vi ska diskutera och ta fram ett arbetssätt för hur vi ska handleda i digitala frågor. Vi får en mängd frågor i dagsläget och en stor del av arbetet som vi utför ute i biblioteket handlar om detta. Det ska bli väldigt spännande att får möjlighet att prata om det här som jag vet att många funderar på idag.

Foto: Mostphotos

Med anledning av ovanstående så kommer vi till hösten att utöka tiden för den digitala handledningen. I dagsläget så har vi drop in varje tisdag kl. 10-12 och efter sommaren så kommer vi att erbjuda denna typ av hjälp även på onsdagar klockan 16-18. Vi passar även på att byta namn till ”Digitala Första Hjälpen. Med den nya tiden hoppas vi nå fler och även ge dem som arbetar dagtid möjlighet till handledning.

Den 5 juni så kommer det representanter från Arvika bibliotek för att besöka vårt DigidelCenter. Det ska bli jättekul att få ta hand om dem och visa vad vi pysslar med.

//Susanne

april 2018 – Vad händer i projektet?

Foto: Motala bibliotek

Susanne och Emelie Ekholm träffar Folkuniversitetet för att hitta möjligheter till samarbete.

Susanne har också ett inledande samtal med en av Motalas PRO-föreningar för att påbörja planeringen med ett samarbete kring nybörjarkurser i höst.

Den 23 april är det dags för styrgruppsmöte igen och detta möte ägnas åt brainstorming.

25 april träffar Susanne och Inger Hollström Flis fokusgruppen ”Tillgänglighet och digital delaktighet”. Det är ett nätverk som syftar till att påverka utvecklingen av Götabibliotekens tillgänglighet. Nätverket granskar även bibliotekens olika tjänster ur tillgänglighetssynpunkt. I nätverket ingår representanter från Funktionsrätt Östergötland, Personskadeförbundet RTP, Strokeförbundet, Synskadades Riksförbund, Hörselskadades riksförbund, Riksförbundet Attention, FMLS, FUB och Reumatikerförbundet.

//Susanne

mars 2018 – Vad händer i projektet?

Fotograf: Oliver-Beckman MVT

Birgitta föreläser fredagen den 9 mars för KS-ordföranden i Jönköpings län under rubriken ”En demokratisk digitalisering av samhället”. Föreläsningen är en del av ett program för en nätverksträff för politikerna på temat ”Demokrati, medborgarskap och inflytande”.

Bostads- och digitaliseringsministern Peter Eriksson besöker DigidelCenter tisdagen den 13 mars. Susanne Kastbom presenterar DigidelCenters verksamhet och Digidelnätverkets koordinator Terese Raymond informerar om deras verksamhet. En del lekfulla inslag hinner vi också med.

Birgitta föreläser på Sveriges Kommuner och Landstings Demokratidag onsdagen den 14 mars under rubriken ”En demokratisk digitalisering av samhället” om satsning på DigidelCenter i Motala. Föreläsningen sker i samarbete med representanter för DigidelCenter i Västerbotten och Sundsvall.

Den 16-17 mars deltar DigidelCenter på den lokala företagsmässan ”Motala Expo” där drygt 130 företag deltar. Under fredagen finns företaget Funka i vår monter och erbjuder företag att testa sin webbplats utifrån Funkas tillgänglighetskriterier. På lördagen är mässan öppen för allmänheten och då ligger fokus på att visa upp DigidelCenters och dess verksamhet. Prickskytte med robotar och digital frågesport är mycket uppskattade aktiviteter. Mässan har ungefär 6700 besökare och det ges många tillfällen att berätta om vår verksamhet.

19-24 mars är det dags för ALL DIGITAL Week. Vi bjuder på soppa och E-böcker på Motala bibliotek och fika och E-böcker på Borensbergs bibliotek. På Tjällmo bibliotek ges möjlighet att testa golvrobotar vilket är en mycket uppskattad aktivitet. Föreläsningen ”Den talande duken” hålls under veckan. En digital familjelördag där man bland annat kunde testa vår nyinförskaffade green screen anordnas också under veckan.

Fredagen den 23 mars berättar Birgitta om satsningen på DigidelCenter i Motala för bibliotekscheferna i Götabiblioteken.

Den 28 mars håller Susanne och Inger Hollström Flis en presentation av DigidelCenter för pensionärsgruppen ”Gamla gardet”.

//Susanne

februari 2018 – Vad händer i projektet?

Ca 100 personer deltar i nätverksdagen ”Digitalisering för alla”, som anordnas på biblioteket i Motala, 1 februari. Arrangemanget sker i samarbete med Linköpings universitet och regionbibliotek Östergötland. Tjänstemän och politiker från hela länet deltar för att diskutera frågan om hur vi skapar en demokratisk digitalisering av samhället, så att alla kan vara med. En viktig fråga som lyfts är vem som har ansvaret för att alla människor ska kunna vara digitalt delaktiga. Från Motala deltar flera tunga politiker, däribland kommunalrådet Camilla Egberth som inviger dagen. Representanter för skatteverket, SKL, universitetet, region Östergötland med flera föreläser under dagen, som också innehåller en presentation av DigidelCenter. Utvärderingen som gjordes efteråt visade att dagen var mycket uppskattad. Här ovanför kan du se Elin Wihlborgs, professor i statsvetenskap, föreläsning ”I demokratins tjänst”som hon höll under dagen.

På nätverksdagen framkommer att digital delaktighet är en viktig del av kommunens digitaliseringstrategi, och där har DigidelCenter en självklar roll. Kommunen fattar beslut om digitaliseringsstrategin senare i vår.

Under styrgruppsmötet för DigidelCenter, slås fast att DigidelCenter ska ha en monter på företagsmässan Motala Expo 16-17 mars.

Vi avslutar kursen Ekonomiguide på lätt svenska, det finns efterfrågan på fler kurser, men vi måste överväga om vi har råd med det.

Vi påbörjar en egen nybörjarkurs som Emelie Ekholm, ny handledare på DigidelCenter ansvarar för. Omfattningen på den nya kursen är fyra tillfällen á 1,5 timme. Kursen kommer att köras löpande under hela året. Vi har upptäckt att nybörjarkursen behöver vara väldigt grundläggande för att även den som inte har några förkunskaper ska kunna hänga med.

Den 7 februari slutar Julia Larsson sin tjänst som projektledare för att gå vidare till ett jobb som kommunsekreterare i Linköpings kommun.

8 februari tillträder Susanne Kastbom tjänsten som projektledare. Hon kommer att jobba med DigidelCenter på 50% av sin tjänst. Susanne är sedan tidigare anställd på biblioteket och har ansvar för marknadsföring, IT och webb, hon släpper nu marknadsföringsdelen.

Den 13 februari besöker Susanne och Birgitta Helsingborgs stadsbibliotek och är med när deras DigidelCenter invigdes.

Den 15 februari informerar Susanne och Birgitta personal från Söderköpings bibliotek och enhetschefen för fritid och kultur om DigidelCenter.

På sportlovet anordnas en digital 3-kamp på Motala bibliotek med grenarna frågesport, TV-spelsracing och prickskytte med robotkatapult.

På sportlovet anordnas även en digital familjelördag på Motala bibliotek.

På Borensbergs bibliotek anordnas Digitalkul med golvrobotar under sportlovet.

Den 27 februari åker stora delar av bibliotekspersonalen till Norrköping för att delta på en heldag med MIK-tema (MIK= Medie- och InformationsKunnighet).

Projektmöten hålls regelbundet en gång i månaden. Vi har påbörjat en diskussion om huruvida projektmötena ska slås ihop med bibliotekets övriga digidelmöten, då vi bland annat planerar de digitala veckorna under året.

//Susanne

januari 2018 – Vad händer i projektet?

Fotograf: Simon Tullstedt

Projekt IT-guide avslutades vid årsskiftet, men kan fortsätta i första hand fram till sommaren tack vare integrationsmedel från kommunen. Varje lördag kl. 10-13. anordnas internetcafé på biblioteket, där ett par IT-guider medverkar varje gång.
Förberedelserna inför nätverksdagen ”Digitalisering för alla”, 1 februari, pågår för fullt.
En stor del av januari månads arbete består i överlämning av arbetsuppgifter till ny projektledare.
”Spela TV-spel på bibblan” är en ny aktivitet som erbjuds i digitala verkstan varje fredag och lördag.
Arbetet med kommunens digitaliseringssstrategi, där projektledaren för DigidelCenter har deltagit, avslutas i januari. Förslag till strategi ska presenteras på nätverksdagen 1 februari.

//Julia

december 2017 – Vad händer i projektet?

Bild: hourofcode.com

Under den globala kampanjveckan för programmering, Hour of Code, samarbetade vi med skolorna i Motala kommun och erbjöd workshops i programmering. Det var mycket uppskattat och populärt. Vi fick utöka våra tider för att hinna med alla som ville. Vi avslutade Hour of Code med att hålla en specialworkshop med arduino på lördagen tillsammans med två tjejer från teknikgymnasiet i kommunen.
Ett tredje styrgruppsmöte hålls.
Ett sjunde projektmöte hålls.

//Julia

november 2017 – Vad händer i projektet?

Fotograf: Julia Larsson

Under höstlovet anordnas DigitalKul i form av TV-spelsturnering, skräckberättelser med digitala influenser och skapandeverkstad i DigidelCenter.

Det anordnas även en innovationsaktivitet i DigidelCenter tillsammans med kommunens innovationsledare. Temat för eftermiddagen är: ”Hur kan man attrahera, rekrytera och behålla pedagoger i Motala kommun?”

Det andra styrgruppsmötet hålls för DigidelCenter. Mötet handlade om målgruppsworkshop och planering av digital aktivitet på Motala Expo som hålls i mars 2018.

Studiebesök från regionbibliotek Stockholm och bibliotekarier i Stockholms län. Vi presenterar DigidelCenter, projekt Digital mediebuss, regionbiblioteket Östergötlands arbete med MIK och digital delaktighet samt så presenterar Mjölby bibliotek sitt arbete med Bibblan på stan. En uppskattad dag med cirka 50 deltagare.

Studiebesök från regionbibliotek Jönköping. En diskussionsdag med DigidelCenter, regionbibliotek Östergötland och Jönköping kring frågorna om MIK, digital delaktighet, DigidelCenter, läsfrämjande med mera.

Julia medverkar på Internetdagarna 2017 och berättar om DigidelCenter som en infrastruktur i arbetet för ökad digital delaktighet.

Julia tillsammans med en doktor och en professor i statsvetenskap har skrivit en vetenskaplig forskningsartikel som ska presenteras på Nordisk Kommunforskningskonferens på Island i december 2017. Forskningsartikeln handlar om digital delaktighet och bibliotekens roll. Huvudaktörer i artikeln är Motala och regionbibliotek Östergötland.

//Julia

23 oktober 2017 – Samarbete med Linköpings universitet

Förra måndagen hade vi sjutton masterstudenter i statsvetenskap på besök i DigidelCenter. De läser just nu en kurs som heter Ledarskap och styrning och gjorde under förra veckan miniprojekt i hur fem kommuner i Östergötland kan arbeta för ökad digital delaktighet.

På måndagen var de här i Motala och lyssnade på när jag pratade om digital delaktighet – vad det är för typ av problem, vad det finns för strategier/planer/agendor/allmänna riktlinjer, vad för aktörer som jobbar med denna fråga etcetera. Sedan berättade jag om DigidelCenter som en praktisk lösning i hur man kan arbeta med denna fråga. Därefter fick de sitt uppdrag och sin kommun.

Uppdraget var följande:

Ert uppdrag är att agera som organisationskonsulter som ska stödja fyra kommuner i detta arbete. Ni skall alltså i grupp åta er uppdraget från olika kommuner och agera som ett tema. Ni kommer att få en varsin kommun som är er ’uppdragsgivare’. Uppdraget är att ge kommunen förslag på hur de utifrån sina förutsättningar skulle kunna arbeta för ökad digital inkludering. Med inspiration av vad ni ser på DigidelCenter och relaterade aktiviteter i Motala skall ni föreslå hur den kommun som er uppdragsgivare skulle kunna arbeta med digital inkludering. Dessa rekommendationer bör inkludera och fokusera frågor om exempelvis:

 • Demografi, ekonomi och utmaningar i kommunen – förutsättningar
  • Vilka utmaningar möter kommunen i praktiken när det arbetar med digital inkludering?
  • Hur ser själva kommunen på utmaningarna inom digital inkludering? Vad säger kommunpolitikerna och/eller tjänstemännen om detta?
 • Policyer och politisk organisation i kommunen – handlingsutrymmen för kommunala verksamheter. Vilka nätverk, organisationer och ledare (politiska entreprenörer) kan involveras?
 • Möjliga mål för digital inkludering i kommun

I fredags hölls ett avslutande seminarium där bibliotekschefer och tjänstemän från kommunerna hade blivit inbjudna till att lyssna på presentationerna och att nätverka med studenterna.

//Julia

17 oktober 2017 – Vad som händer just nu

Fotograf: Susanne Kastbom

Tiden flyger på, hösten är här och snart även vintern. Vad händer egentligen i och kring DigidelCenter?

 • Samarbete med masterstudenter i statsvetenskap som undersöker hur fem olika kommuner i Östergötland skulle kunna arbeta för ökad digital delaktighet
 • Motala kommuns digitaliseringsstrategi skrivs fram
 • Höstlov i DigidelCenter – tvspelsturnering, tillverka halloweenmask och skräckfilm för barn
 • Innovationsdag tillsammans med Motala kommun
 • Studiebesök från regionbiblioteket Stockholm samt bibliotekarier i Stockholms län
 • Studiebesök från regionbiblioteket Jönköping
 • Presentation på Internetdagarna i Stockholm 20-21 november
 • Crossmedia-lördagar med fokus på programmering och spel

//Julia

9 oktober 2017 – eMedborgarveckan

Nu är det dags! I dag går startskottet för årets upplaga av eMedborgarveckan i Sverige. Syftet med kampanjveckan är att öka den digitala delaktigheten hos våra invånare med särskilt fokus på kunskap om offentliga e-tjänster. Nedan ser ni vårt program i Motala!

Ett fullspäckat program med många roliga aktiviteter! Vi hoppas det blir välbesökt.

// Julia

13 september 2017 – Digitaliseringsstrategi för Motala kommun

Parallellt med arbetet med DigidelCenter sitter jag med i arbetsgruppen för Motala kommuns digitaliseringsstrategi. Min roll där är att förankra hela kompetensdelen och se till att digital delaktighet lyfts fram och har en stor och genomsyrande del i hela strategin. Digitaliseringsstrategin ska tas till politiken för beslut i november/december 2017, så ett intensivt arbete ligger framöver.

I går träffades jag och Anne Gustavsson, utvecklingsstrateg på socialförvaltningen, och vi började skissa på hur digitaliseringsstrategin skulle kunna se ut. Motala kommuns digitaliseringsstrategi ska utgå från den nationella digitaliseringsstrategin Ett hållbart digitaliserat Sverige samt den Regionala Digitala Agendan.

Hur börjar man när det enda som finns framför sig är ett tomt blad? Vi valde att skriva upp de fem fokusområden som finns i den nationella strategin och den regionala agendan. Sedan försökte vi para ihop dessa fokusområden med varandra och hitta kopplingar. Därefter ”brainstormade” vi och skrev upp olika nyckelord till varje fokusområde. Det gav oss en riktigt bra start med tankar om vad vi vill ska stå med i strategin. Detta kan så klart komma att revideras under tidens gång då vi är fler i arbetsgruppen och de kommer garanterat att ha bra input!

//Julia

8 september 2017 – Lunchmöte med Linköpings universitet och Regionbiblioteket

Fotograf: Julia Larsson

I går träffade jag Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet, Mariana Gustafsson, doktorand (disputerar om två veckor!) i statsvetenskap vid Linköpings universitet och Kerstin Olsson, regionbibliotekschef i Östergötland. Mycket intressant och roligt att få träffa, nätverka och utbyta idéer med riktigt kompetenta människor!

I Motala och DigidelCenter håller vi nu på att planera en nätverksdag för våren 2018, vilken universitet och regionbiblioteket kommer vara med och vara avsändare för, så denna dag diskuterades lite grann. Även så planerades ett samarbete mellan masterprogrammet i statsvetenskap och DigidelCenter. I oktober kommer det cirka 20 masterstudenter till Motala bibliotek och får lyssna på vårt arbete med DigidelCenter, vårt upplägg och syfte, hur vi arbetar med digital delaktighet och varför det är viktigt. Sedan kommer studenterna att få ett ”case” som de ska lösa under tre dagar. Vad det handlar om kan jag inte avslöja än, men det kommer att bli riktigt roligt att få lyssna på när resultatet presenteras.

Att arbeta på detta sätt, tvärsektoriellt, är så himla viktigt och nyttigt. Vi får ta del av akademien och forskning och universitet får ta del av det praktiska och hur det ”verkligen fungerar” ute i de kommunala verksamheterna.

//Julia

28 augusti 2017 – DigidelCenter på hjul

Fotograf: Julia Larsson

I dag åkte jag ut tillsammans med bibliotekets bokbuss till Klockrike och Österstad på skoltur. Det är nämligen så att vi vill använda bokbussen under eMedborgarveckan och då är det bland annat dessa två skolturer som går. Då tänkte jag att det kan vara bra att reka läget innan och träffa lite lärare – vilka alla gav hurra-rop när jag berättade om våra planer och förslag! Det vi tänker med bokbussen är att den främst ska ta med sig golvrobotarna Blue-Bots så barnen får prova på programmering. Det är många klasser som nyttjar bokbussens tjänster, så för att alla ska hinna prova gäller det att ha en lagom lätt aktivitet där man kan turas om.

//Julia

22 augusti 2017 – Besök från SKL – LEDA för smartare välfärd

I går hade Motala kommun besök av två projektledare för LEDA – ett förändringsprogram för kommuner för smartare välfärd där syftet är att höja hastighet, effektivitet, nytta och kvalitet med digitala lösningar. Det är 20 stycken kommuner i Sverige som deltar i detta förändringsprogram vilket började hösten 2016 och pågår till hösten 2017. LEDA arbetar främst med två inriktningar: digitala lösningar i skolan och digitala lösningar inom hälsa och omsorg. Efter att förstudien är klar så är tanken att resultatet ska implementeras i Sveriges alla kommuner. Hittills har arbetet resulterat i något som kallas för Mittköping vilket är en fiktiv kommun där digital utveckling och förändring skapas. På Mittköpings wikisidor finns modeller, processer, mallar, tips och rekommendationer vilka alla är baserade på erfarenhet och kompetens från de 20 deltagande kommunerna i LEDA för smartare välfärd.

Motalas roll i arbetet med LEDA innebär att vara testkommun. Vi får tillgång till allt material kring digitalisering, de metoder som använts och det de har kommit fram till i utbyte mot att vi ger dem återkoppling på användbarheten på Mittköping.

Det var en mycket intressant och givande dag där digitaliseringen stod i fokus. Motala kommun håller i skrivande stund på att ta fram en digitaliseringsstrategi som ska vara klar för beslut i december. Det utbyttes tankar och erfarenheter om tidigare erfarenheter av digitalisering, vilka utmaningar kommunen står inför och hur kommunen ska angripa digitaliseringens möjligheter samt gå till väga.

//Julia

10 augusti 2017 – Studiebesök av 34 östeuropeiska tjänstemän

I går var det ingen vanlig dag i DigidelCenter utan vi hade nämligen studiebesök från 34 stycken tjänstemän från Baltikum, Vitryssland, Ukraina, Moldavien och Georgien. Dessa tjänstemän jobbar alla med digitalisering och är just nu på en två veckor lång kurs på Linköpings universitet på statsvetenskapliga avdelningen. Där pratar de om e-förvaltning och hållbar utveckling vad gäller digitalisering. Som ett led i denna kurs åker de även på en del studiebesök och ett av dessa studiebesök var hos oss på DigidelCenter!

Det var en givande timme med dem och efter presentationen om digital delaktighet i Sverige – vad som görs på de olika samhällsnivåerna – och efter presentationen av DigidelCenter ställde de väldigt många frågor. Kul att de var så pass intresserade! De var även mäkta imponerade över de svenska bibliotekens infrastruktur, modernisering och aktiviteter.

//Julia

26 juli 2017 – Skriver och skriver och skriver…

Det här med ansökan till Tillväxtverket om EU-medel är inte helt lätt. Nu har jag skrivit på denna ansökan i närmre en månad och tur är väl det ändå för jag inbillar mig att ansökan blir bättre ju mer tid det läggs på den.

Tillväxtverket har nu en utlysning för Östra Mellansverige (vilket Östergötland tillhör) om Smart och hållbar tillväxt för alla vilken är öppen till och med 2017-09-07. DigidelCenter har beviljade projektmedel från Internetstiftelsen i Sverige, Kulturrådet, Region Östergötland samt Motala kommun och har en budget som uppgår till drygt 1,7 miljoner över tre år. Men i denna budget täcks enbart en projektledares kostnad fram till sista maj 2018 och därefter ryms ingen projektledarkostnad i befintlig budget. Dock bör tilläggas att vi söker även mer pengar för utvidgad verksamhet och för att förankra projektet desto bättre både på lokal, regional och nationell nivå.

//Julia

19 juli 2017 – Miniprojekt – Crossmedia

Några av oss från Motala bibliotek är med i en process som kallas för ”Crossmedia” som Regionbiblioteket Östergötland är initiativtagare till. Processen har även deltagare från en del andra bibliotek i Göta-samarbetet.

Det man vill uppnå med Crossmedia-processen är att skapa utveckling och arbeta för bibliotekets demokratiska uppdrag. Man vill arbeta med skapande, berättande och digitalisering på olika mediala plattformar.

Några frågeställningar inom processen är bland annat:
– Hur ser vår verksamhet ut idag och hur kommer den att se ut i framtiden?
– Vad är vår roll i samhället? Hur ser framtidens berättande och läsning ut?

I juni 2017 beslutades att miniprojekt skulle genomföras inom Crossmedia hösten 2017. Syftet är att pröva sådant som inte har prövats tidigare på vårt bibliotek och där samarbete sker med någon ny aktör.

Vi blev beviljade vår ansökan och har därmed fått 43 000 kronor till vårt Crossmediaprojekt hösten 2017!

Nedan följer en beskrivning av vad vi, på ett ungefär, kommer att göra i höst. Det handlar om fyra lördagar. Inget är helt spikat än, men vår förhoppning är att det kommer att bli så här bra – om inte än bättre!


Lördag 16 september: Poddinspelning

Fotograf: Julia Larsson

Dagens aktivitet utspelas på Rundradiomuseet i Motala där barnen får möjlighet att skriva ett manus, spela in en podd och sedan redigera materialet. Under tiden man väntar på sin tur för inspelning kommer vi att programmera Blue-Bots och skapa olika berättelser genom att använda rekvisita till robotarna.


Lördag 14 oktober: Programmera Arduino

Tillsammans med Branchrådet för IT och information anordnas programmering med Arduino. Här handlar det om att programmera ”hårdvara” – att få en diod blinka eller prata med en annan diod till exempel.


Lördag 18 november: Spel i alla dess former

Vi kommer att ha en temahelg med Harry Potter, där vi vill bland annat ge möjligheten att prova på att spela TV-spel med VR-glasögon. Vi vill även anordna en TV-spelsturnering samt brädspelsturnering tillsammans med Sverock. Vi tänker även ha filmvisning av Harry Potter på fredagskvällen med snacks för att fira att det var 20 år sedan den första boken släpptes. Utöver spel på lördagen tänker vi oss en liten skaparverkstad där man till exempelvis kan skapa sina egna trollstavar, skaparverkstaden kommer att vara relaterad till Harry Potter-temat.


Lördag 9 december: Hour of Code

Vecka 49 är en global kampanjvecka för programmering – Hour of Code. En förhoppning är att försöka samarbeta med skolorna måndag till fredag så att vi kan anordna programmering hela veckan eftersom att det är Hour of Code, för att sedan avsluta programmeringsveckan på lördagen med en större workshop tillsammans med Branchrådet för IT och Information som ska lära ut att skriva kod i Python/C/C++.

// Julia

19 juli 2017 – DigitalKul och StopMotion

Fjärde tillfället av Digitalkul har nu varit och därmed har mer än hälften av sommarens tillfällen gått. Denna tisdag samt nästa tisdag har vi valt att lägga vårt fokus på StopMotion och låta barnen skapa en film. De får börja med att skriva ett ”manus” där de skriver ner huvudpersoner, händelse och upplösning. Sedan kan de även måla bilder i ett par rutor för att få en ungefärlig bild av vad som ska hända i filmen.

Det var ungefär åtta till tio barn som dök upp och de verkade tycka det var riktigt roligt. Här får de använda sin fantasi och kreativitet som leder till att en film skapas. Det var roligt att få kolla på deras resultat när de väl var klara.

Nästa veckas Digitalkul kör vi också StopMotion, men denna gång har vi tänkt att barnen ska få arbeta med modellera.

//Julia

5 juli 2017 – DigitalKul och programmering i Scratch

Igår anordnades Digitalkul för andra gången denna sommar och denna gång bjöds det på programmering i Scratch. Totalt blev vi cirka tio barn och det verkade som att alla var nöjda när de gick hem. Det är alltid svårt att ha drop-in tycker jag, för man vet aldrig hur många barn det är som kommer eller vilka förkunskaper de har.

Vi valde att göra två spel, ett lite lättare som introducerar barnen till Scratch och ett som innehåll lite fler koder och variabler. Efter lite fika och när vi hade kommit halvvägs så kändes det som att det ”släppte” för de flesta. Det efterfrågades dock mer egen tid med Scratch och programmering – att de själva får programmera vad de vill – vilket är något vi tar med oss när vi utvärderar aktiviteterna.

Vi kommer att ha ett till tillfälle i sommar med Scratch vad gäller just Digitalkul. Sen kommer Branchrådet för IT och information även att anordna en tre-dagars kurs i Scratch som hålls i DigidelCenter, så det blir mycket Scratch till en början – men det är ju ett bra sätt att bli introducerad till datalogiskt tänkande och programmering eftersom det är med block och visuellt.

Till hösten har vi också lite planer på programmering (mer om det senare) och då tror jag att vi kommer att börja avancera. Vi får se! Det återstår att se. Utmanande för oss att byta när vi precis har börjat lära oss ett programmeringsspråk. Men! Kompetensutveckling i sitt esse, i allra högsta grad.

//Julia

3 juli 2017 – Samarbete med Linköpings universitet

Denna förmiddag har spenderats på Linköpings universitet tillsammans med Mariana S Gustafsson. Mariana har nyligen skrivit klart sin doktorsavhandling i statsvetenskap som bland annat behandlar digitalisering i det offentliga och Östergötlands regionala digitala agenda. Förra hösten, i egenskap av masterstudent i statsvetenskap, hjälpte jag bland annat Mariana med att korrekturläsa deras ansökan till Svenska Institutet där de ansökte om pengar för att få anordna ett Summer Academy for Young Professionals med fokus på e-förvaltning. Deras ansökan gick igenom så vecka 32-33 kommer det 34 tjänstemän från Baltikum, Vitryssland, Ukraina, Moldavien och Georgien som samtliga jobbar inom det offentliga, akademien eller civilsamhället. Deras gemensamma nämnare är att de jobbar med digitalisering ur olika perspektiv. Denna två-veckors långa kurs syftar till att utveckla kompetenser och adressera utmaningar kring långsiktigt hållbar e-förvaltning i ett digitalt samhälle genom ett interaktivt lärande med förankring i såväl teori som praktik.

Som en del av denna kurs kommer gruppen att göra olika studiebesök och ett av dessa besök är hos oss på DigidelCenter, Motala bibliotek!

Många av de deltagande har formulerat problem kring ett digitalt utanförskap och hur man jobbar för att öka den digitala delaktigheten i deras länder. Därför kommer jag att hålla en presentation om digital delaktighet i Sverige, om bibliotekens lagstyrda uppdrag inom detsamma, vad som står i nationella policyer och i den regionala digitala agendan för att därefter gå in på lokal nivå – vad vi gör i Motala och DigidelCenter och hur det kan göra skillnad på alla plan i vårt samhälle!

Det ska bli riktigt kul att få visa upp vårt DigidelCenter och jag hoppas (och tror) att det blir en givande frågestund efteråt!

Det är mer samarbete med Linköpings universitet på gång, med mer om det en annan gång! Kul att de är mycket intresserade av att samarbeta med oss!

//Julia

30 juni 2017 – Förberedelser inför nästa veckas DigitalKul

Det är alltid svårt att veta vilken nivå man ska lägga sig på – skillnaderna mellan en sjuåring och en tolvåring är rätt så stora! Eftersom det är drop-in vet jag ännu inte vilka eller hur många det är som kommer, om de har testat på Scratch tidigare etcetera. Men, man får helt enkelt utgå från att alla är nybörjare. Det kommer ju troligtvis att bli samma effekt på barnen oavsett om det är för svårt eller för lätt; att de inte tycker det är kul och ger upp. Om det är för lätt går det ju alltid att ge fler och svårare uppgifter, så att utgå från en lätt nivå är nog smart.

På tisdagens Digitalkul ska vi alltså introducera barnen till programmeringsspråket Scratch vilket är en webbtjänst med visuell blockprogramering och som är utvecklat av Massachusetts Institute of Technology – ett privatägt universitet och forskningsinstitut i Cambridge, USA.

Vi kommer att börja med en lätt introduktion av vad Scratch är och hur man använder sig av verktyget samt förklara dess olika delar och innehåll. Därefter har vi förberett två spel vi kommer att programmera, ett lättare och ett mer avancerat. När jag har programmerat spelen har jag utgått från färdiga spel och instruktioner, men programmerat mina egna spel just för att testa programmeringen och se hur det fungerar. Barnen kommer att få arbeta två och två med en dator för att kunna ta hjälp av varandra och bli mer trygga i programmeringen.

//Julia

29 juni 2017 – Att utbyta tankar med Mjölby stadsbibliotek

Igår åkte jag till Mjölby stadsbibliotek och träffade Anna Hagelin som är bibliotekarie med ansvar för bland annat digital delaktighet. Vi utbytte tankar, idéer och verksamhetsplaner. Oftast är det så att det är väldigt onödigt och ineffektivt att försöka uppfinna hjulet på nytt; då är det riktigt bra att omvärldsbevaka eller utbyta tankar och idéer med någon likasinnad.

Mjölby inriktar sig mer mot skaparbibbla och makerspace, medan vi i Motala vill verka mer som ett lärcentrum. Dock kommer vi även att ha skaparverkstad och olika aktiviteter med fokus på det digitala.

Vi pratade om vad våra bibliotek har gjort i dessa frågor, vad vi gör och kommer att göra i höst. Både Motala och Mjölby är med på ett spår som kallas för ”Crossmedia” som Regionbiblioteket styr och anordnar. Kortfattat innebär Crossmedia att en berättelse ska kunna skapas och leva i flera olika medier och plattformar. I höst kommer både Motala och Mjölby bibliotek anordna miniprojekt inom Crossmedia, vad innehållet är väntar jag med att berätta, men jag kan lova att det minst sagt är riktigt spännande – både i Motala och i Mjölby!

//Julia

22 juni 2017 – Verksamhet hösten 2017

Nu börjar verksamheten för DigidelCenter i höst att bli klar.

Följande verksamhet är bestämd:

 • Studiecirkel Internet – ett verktyg i vardagen tillsammans med ABF Östergötland
 • Studiecirkel Internet för nybörjare tillsammans med Medborgarskolan
 • Studiecirkel Digital verkstad tillsammans med Bilda
 • Studiecirkel Ekonomiguide på lätt svenska tillsammans med Studiefrämjandet
 • Samhällsservice och digital handledning på arabiska, tigrinja och somaliska två timmar varje vecka
 • IT-guide har internetcafé för seniorer på lördagar
 • Teknikhandledning två timmar varje vecka

Utöver denna regelbundna verksamhet kommer vi att anordna workshops i DigidelCenter samt ett fullspäckat program under eMedborgarveckan.

//Julia

22 juni 2017 – #MigranTech

I början av denna vecka anordnade Svensk biblioteksförening en nätverksträff på temat #Migrantech – teknik och digitala tjänster av, med och för migranter. Träffen hölls i Kista bibliotek och det var ett gediget program med intressanta talare. Bland annat så talade Barbara Schack från Libraries Without Boarders om deras innovation Ideas Box vilket är ett slags popup-bibliotek som används för att sprida information och kultur i bland annat flyktingförläggningar. Boxarna innehåller bland annat böcker, spel, internetuppkoppling, datorer, iPads och även en del digitala resurser (som är offline) som Wikipedia.

Vi lyssnade även på Alistair Alexander från Tactical Technology som pratade om Data detox kit och The glass room. Han pratade om att det är lätt att tappa kontrollen på sitt digitala jag, att man inte har koll eller kontroll över sig själv på internet.

Det var fler intressanta föreläsningar under dagen. Dock var föreläsningarna så pass ”abstrakta” att det blir svårt att försöka applicera informationen på sitt lokala arbete här i Motala. Men! Det var intressant att lyssna på. Nog så viktigt!

//Julia

1 juni 2017 – Invigning av DigidelCenter

I torsdags var det äntligen dags för DigidelCenter att få invigas. Nu kan verksamheten äntligen börja!

”Morotsorkestern” spelade Blinka lilla stjärna på Makey Makey.

Regionrådet Margareta Fransson talade om digitaliseringens
möjligheter och utveckling.

Nicklas Rudberg, ordförande i bildningsnämnden, klippte det digitala bandet.

IT-guide var med oss under dagen.

Det bjöds på snittar och bubbel.

Projektledare Julia Engström talade lite kort om sommarens aktiviteter i DigidelCenter.

// Julia

15 maj 2017 – Förbereder inför invigning

Torsdagen den 1 juni, om drygt två veckor, kommer DigidelCenter på Motala bibliotek att invigas. Programmet ser ut som följande:

 • 15:00 Bibliotekschef Birgitta Hellman Magnusson hälsar välkomna.
 • 15:05 Bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg inviger och klipper band.
  Regionrådet Margareta Fransson talar.
  VD för Internetstiftelsen i Sverige, Danny Aerts, talar.
 • 15:45 Projektledare Julia Engström berättar om projektet, eftermiddagens aktiviteter samt om vad som händer på DigidelCenter i sommar.
 • 16:00 Programmering med CoderDojo i DigidelCenter – Anmälan först till kvarn, 20 platser – Ålder 7-12 år – två timmar inklusive fika.
 • Digitalkul i bibblan – testa golvrobotarna Blue-Bots och lek med Makey Makey – Drop-in – Ålder 5-12 år
 • IT-guide – internetcafé och teknikhandledning – Lär dig mer om internet och datorer, ta gärna med din egen dator, mobil eller surfplatta.
 • Tipspromenad runtom i biblioteket

Denna vecka går åt att förbereda allt marknadsföringsmaterial, göra klart inbjudningarna och skicka dem samt helt enkelt att förbereda så gott det går inför invigningen.

// Julia

9 maj 2017 – Uppstartsdag region Västerbotten

Bild från uppstartsdagen för ”Digitala servicecenter”

Torsdagen den 4 maj besökte jag Lycksele som ligger i region Västerbotten. De skulle nämligen ha uppstartsdag för deras projekt ”Digitala servicecenter” där målet är att implementera servicecenter med fokus på ökad digital delaktighet i tre kommuner: Lycksele, Åsele och Storuman. Deras projekt har precis startat och denna dag var till för att dela erfarenheter, få inspiration och tankar för vidare arbete. Det var ett gediget program där det var talare från bland annat projekt ”Digitala Västerbotten”, betalkbokbussen i Torsby, digitala hjälpen i Kramfors, IT-guide, e-serviceverkstäder i Mjölby och Kalmar samt så presenterade jag projektet ”Digital mediebuss” som pågick här i Östergötland under 2016.
Det var en riktigt nyttig dag där erfarenheter verkligen byttes med varandra! Det är lönlöst att hela tiden försöka uppfinna hjulet på nytt då området för digital delaktighet är rätt diffust och brett vilket gör att de lösningar och tankar som finns och redan har implementerats i verksamheter bör tas tillvara på.
Det jag tar med mig mest till vårt egna projekt här i Motala är framförallt erfarenheterna från förstudien om e-serviceverkstäder i Mjölby och Kalmar. I den förstudien visades att frågan om digital delaktighet och digitala verkstäder är en kommunledningsfråga; arbetet ska vara förvaltningsövergripande och tvärsektoriellt. Man måste hitta samarbeten i kommunen för att det ska fungera och för att det ska vara så användarvänligt som möjligt.

Ann Wiklund var moderator för dagen och pratade även om e-serviceverkstäder.

Gunilla Lundberg, grundare av IT-guide, var där tillsammans med Bana och Bismillah som är IT-guider i Lindesberg och Karlskoga.

Bismillah Zahedi (IT-guide), Bana Tekeste (IT-guide), Pia Brinkfeldt (bibliotekskonsulent länsbiblioteket Västerbotten), Julia Engström (projektledare DigidelCenter Motala bibliotek) Nora Büttner (projektledare betalbokbussen Torsby bibliotek), Sebastian Gunnesson (projektledare digitala hjälpen Kramfors bibliotek), Gunilla Lundberg (grundae av IT-guide), Rebecca Eriksson (projektledare för digitala servicecenter region Västerbotten), Agnetha Strandberg (bibliotekarie Torsby bibliotek) och Ann Wiklund (konsult med fokus på delaktighet, demokrati, integration och livslångt lärande).
En riktigt lärorik dag som har givit mig bra erfarenheter och inspiration för att gå vidare i vårt lokala projekt i Motala men också ett nyttigt nätverk för framtida diskussioner och lärtillfällen.

// Julia

3 maj 2017 – Studiebesök i Sundsvall

Sundsvalls DigidelCenter

Jag säger hej från tåget på väg än mer norrut än Sundsvall. I skrivande stund är jag på en lite Norrlandsturné där jag ska besöka Sundsvall och Lycksele. Vi börjar med gårdagens studiebesök i Sundsvall.
Jag välkomnades av Petter Stjernstedt och Josefin Edlund som är samordnare och ansvariga för DigidelCenter i Sundsvall. De visade mig runt i deras lokaler, visade vad de har för verktyg och hur deras projekt har gått till. Mycket vikt lades vid hur de har valt att organisera projektet, vad det syftar till och hur framtiden ser ut i DigidelCenter.

Jag kommer att skriva reflektioner och en liten jämförande analys efter att jag har varit i Lycksele och skrivit om deras projekt här på bloggen.

// Julia

28 april 2017 – Kommunikationsplan för DigidelCenter

Hur ska vi marknadsföra oss? Hur når vi de som inte redan är biblioteksbesökare? Hur når vi de som inte kan svenska? Vad ska vi använda för kanaler?

Att marknadsföra DigidelCenter på ”rätt” sätt kommer att bli både utmanande och tufft. Nu för tiden finns ju biblioteket även på internet och på sociala medier, men en del utav våra målgrupper använder inte teknik eller internet, vilket då gör det lönlöst att försöka nå dem via de kanalerna. Hur når man dem då? Det tåls verkligen att klura på. Som tur är sitter bibliotekets marknadsföringsansvarige med i projektgruppen och kan säkerligen komma på bra strategier.
En början i detta arbete är i alla fall att ta fram en kommunikationsplan. Projektet sträcker sig över tre år och har sedan som mål att implementeras i den vanliga verksamheten.
Innan jag tar helg hoppas jag på att ha fått fram ett skal/en skiss på hur kommunikationsplanen skulle kunna se ut.

//Julia

27 april 2017 – Beställning, omgörning och möten

I tisdags gick beställningen iväg! En härlig känsla och jag kan tänka mig att det kommer kännas än härligare när allt är på plats.
Vi beställde:
Manuell projektorduk
Aktiva högtalare
Projektor
Takfäste
Clevertouch LED 75″ V Series, 20 p touch
Mobil ställning – höj- och sänkbart med tiltfunktion
Jag ser verkligen fram emot att få bekanta mig med den interaktiva skärmen. Jag är helt övertygad om att den kommer att bli välanvänd och även funktionell i områden vi ännu inte har tänkt på.
De senaste dagarna har jag även suttit och funderat på vad vi ska införskaffa för teknik till barn/unga vuxna. I tisdags hade jag ett möte med två barnbibliotekarier och vi satt och spånade på både inköp av teknik och vad för sommarlovskul vi ska anordna på biblioteket. Mer om det när det närmar sig, men det kommer i alla fall att heta Digitalkul och pågå under sju veckor i sommar där det kommer att vara fokus på att väcka barns tekniska och digitala nyfikenhet.
Måååånga tankar går också åt hur vi ska strukturera och organisera de ytor vi har – vad blir egentligen bäst? Många olika åsikter om det och det är svårt att se ett resultat endast i sin fantasi. Igår la jag en hel del tid på att försöka ta fram en skiss på hur vi skulle kunna inreda och organisera rummen. Ska bli intressant att höra vad övriga i projektgruppen tycker när vi har möte nästa gång.
I eftermiddag väntas ett möte med Studieförbundet ABF och jag tror att det kommer bli ett givande möte! Vi ska diskutera ett eventuellt framtida samarbete och vad de skulle kunna bidra med i DigidelCenter.

På tisdagar har vi, mellan kl. 10-12, drop-in på biblioteket där besökarna har möjlighet att få teknikhandledning.
På lördagar har vi även IT-guide där nyanlända ungdomar ökar den digitala delaktigheten hos seniorer.

// Julia

24 april 2017 – Projektets uppstartsfas och vad som händer framöver

Ny vecka och nya tag! Vad händer i projektet nu?
För att DigidelCenter ska bli så bra som möjligt kräver det även lite omgörning på biblioteket. I slutet av förra veckan beställde vi nya möbler till DigidelCenter, hur det skulle målas om och vad för teknik vi ska beställa till en början.
De senaste dagarna har därför gått åt till att undersöka vad för teknik vi vill ha och vad är det för skillnad mellan alla interaktiva skärmar som finns att välja på, egentligen? Efter en del om och men tror jag att vi faktiskt har hittat rätt utrustning, så nu är det bara att genomföra beställningen! Ska bli så roligt att se hur DigidelCenter blir att se ut sen när det väl är färdigt. Det är ganska så svårt att föreställa sig det färdiga resultatet, men jag är övertygad om att det kommer att bli ett toppenresultat!
Den här veckans fokus kommer att ligga på att få klart alla beställningar, planera inför invigningen den 1 juni och ha kontakt med olika föreningar och förbund gällande samarbeten.

// Julia

21 april 2017 – Studieresa till Vaggeryd och Jönköping!

I onsdags åkte en delegation från Götabiblioteken till Småland för att hälsa på biblioteket i Vaggeryd och stadsbiblioteket i Jönköping. Studieresan riktade sig främst till de som arbetar med bland annat crossmedia, framtidens bibliotek och digital delaktighet på folkbiblioteken i Östergötland.
I Vaggeryd blev vi introducerade till deras arbete med makerspace, hur det kom sig att de jobbar med just skapande och hur det faktiskt ser ut i praktiken.
Jönköpings stadsbibliotek har nyligen invigt sitt nya bibliotek, där de under åren 2014 till 2016 skulle inreda ett helt nytt stadsbibliotek. Du hittar länk till deras projekt Att inreda ett nytt bibliotek HÄR!
Det var två mycket givande studiebesök som gav perspektiv på två olika, men ack lika viktiga saker!
Vad tar vi med oss hem?
Det jag tar med mig från Vaggeryd är möjligheten för biblioteken att verka för lärande, kreativitet och skapande. Att söka efter samarbeten i närliggande områden kan också ge mycket bra input och resurser man annars inte visste fanns!
Jönköpings stadsbibliotek visade på hur de hade tänkt när de omformade deras bibliotek och det som fastnade främst hos mig var hur de hade tänkt med färg. Det gör verkligen mycket alltså! På bilden längst ner i inlägget ser ni deras avdelning ”Magenta”, en ungdomsavdelning som är fylld av rosa och röda kulörer. Färgerna går igenom i textiler, inredning, väggar etcetera. Riktigt snyggt och framför allt smart!

Vaggeryds bibliotekschef Lo Claesson berättar om deras makerspace och vad för värden deras arbete utgår ifrån: teknik, berättande, hantverk, återbruk, digidel, slöjd och konst.

Vi fick testa på att programmera i Scratch med hjälp av Arduino samt besöka deras makerspace och se vad för tekniska och digitala verktyg de använder sig av.

// Julia

24 april 2017 – Projektets uppstartsfas och vad som händer framöver

Ny vecka och nya tag! Vad händer i projektet nu?

För att DigidelCenter ska bli så bra som möjligt kräver det även lite omgörning på biblioteket. I slutet av förra veckan beställde vi nya möbler till DigidelCenter, hur det skulle målas om och vad för teknik vi ska beställa till en början.

De senaste dagarna har därför gått åt till att undersöka vad för teknik vi vill ha och vad är det för skillnad mellan alla interaktiva skärmar som finns att välja på, egentligen? Efter en del om och men tror jag att vi faktiskt har hittat rätt utrustning, så nu är det bara att genomföra beställningen! Ska bli så roligt att se hur DigidelCenter blir att se ut sen när det väl är färdigt. Det är ganska så svårt att föreställa sig det färdiga resultatet, men jag är övertygad om att det kommer att bli ett toppenresultat!

Den här veckans fokus kommer att ligga på att få klart alla beställningar, planera inför invigningen den 1 juni och ha kontakt med olika föreningar och förbund gällande samarbeten.

//Julia

 • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
 • Ja   Nej