Torra toaletter och latrin
Toaletter som inte är anslutna till avloppsledningsnätet, så kallade torrtoaletter, måste anmälas till miljö- och hälsoskyddsenheten på nedanstående blankett. Du ska också bifoga ett produktblad på vald lösning. Om du själv vill ta hand om latrinet eller sprida urinen krävs dessutom tillstånd.
Torra toalettlösningar och förlängt slamtömningsintervall – ansökan eller anmälan
Exempel på torra toalettlösningar
- förmultningstoalett, även kallad mulltoa
- förtorkningstoalett
- förbränningstoalett
- paketeringstoalett
- frystoalett.
Viktigt att tänka på
- Du ska hantera toalettavfallet från toaletten utifrån kommunens krav. Läs mer under rubrikerna nedan.
- Spolvatten får aldrig anslutas till en torrtoalett.
- Ska du komplettera toaletten med en kompost behöver du skicka in en ansökan, och bifoga en skiss på fastigheten där placering av kompost, hus, tomtgränser och dricksvattenbrunnars är utmärkta.
- Din hantering av avfallet får inte medföra några olägenheter för människors hälsa eller miljön.
- När du får beslutet kan du installera toaletten och anordna eventuell kompost.
Vi tar ut en handläggningsavgift på 1200 kronor per timme för handläggning av din ansökan/anmälan. Timkostnaden är satt i taxan som är antagen av kommunfullmäktige. Tidsåtgång för dessa ärenden varierar. Men tiden, och därmed kostnaden, kan öka om vi inte får in ett komplett underlag.
Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område (PDF, 875 kB)
Vi tar betalt enligt vår timtaxa för det arbete vi har lagt ner på ett ärende om det har påbörjats men av någon anledning inte fullföljts. Det kan till exempel ske om begärda kompletteringar inte kommer in inom begärd tid och vi därför avslutar handläggningen. Vi tar också betalt även om du som sökande tar tillbaka din ansökan eller om ärendet avslås.
Det krävs tillstånd för att själv få ta hand om latrin och urin på din fastighet. Du kan ansöka om detta via denna blankett:
Torra toalettlösningar och förlängt slamtömningsintervall – ansökan eller anmälan
Du kan anmäla installation av torrtoalett samtidigt som du ansöker om kompostering och eget omhändertagande av latrin och urin. Till ansökan ska du bifoga en skiss på fastigheten där placering av kompost, hus, tomtgränser och dricksvattenbrunnars är utmärkta.
Det krävs att du har tillräckligt stor areal att sprida ut näringsämnena på. Din hantering av avfallet får inte medföra några olägenheter för människors hälsa eller miljön.
När du får beslutet kan du installera toaletten och anordna eventuell kompost.
Så fungerar det
Under toalettrummet placeras en avfallsbehållare. I botten av behållaren läggs ett lager med strömedel och strö tillsätts sedan med jämna mellanrum. När behållaren är fylld töms innehållet i en latrinkompost för kompostering.
Toalettavfallet kan med fördel samkomposteras med mat och trädgårdsavfall. I komposten bildas mull som kan användas som jordförbättringsmedel i trädgården och på rabatter.
Torra system kan också kompletteras med urinsortering. Urinen kan sorteras ut direkt i toalettstolen, avledas till uppsamlingskärl och sedan användas lokalt inom fastigheten som gödningsmedel.
Läs mer om olika lösningar på exempelvis Avloppsguiden som är en oberoende tjänst som finansieras av landets kommuner.
Du som har torrtoalett med latrintunna ansvarar för att hämta tomma tunnor och lämna tillbaka fyllda tunnorna till någon av kommunens återvinningscentraler. Du betalar en avgift för de tunnor du hämtar. Tänk på att försluta latrintunnorna väl och rengöra dem utvändigt innan du lämnar in dem.
Köp av latrinkärl kostar 415 kronor per kärl.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se