Fett som spolas ut i avloppet med exempelvis diskvattnet bildar en beläggning på avloppsledningarna. Beläggningen blir tjockare och tjockare, och till slut kan det bildas en propp. Eftersom vattnet måste ta vägen någonstans kan det leda till att orenat avloppsvatten rinner rakt ut i naturen.

För att undvika problemet rekommenderar vi att du använder en fettratt om du har matfett kvar i stekpannan efter att du stekt, eller en slatt av en fet sås. Fettratten delas ut tillsammans med sorteringstunnorna till hushåll som får fyrfack. Vissa hyresvärdar distribuerar trattar till sina hyresgäster.

Gör så här med fettratten

  1. Fettratten skruvas på en vanlig pet-flaska. Korken till flaskan kan du sätta fast i trattens lock så du har den kvar när flaskan blir full.
  2. Låt matfettet svalna i stekpannan.
  3. Öppna trattens lock och häll i matfettet, såsen eller vad du har.
  4. Förslut tratten med locket för att undvika lukt och förvara den exempelvis under diskbänken så du har den lätt åtkomlig.
  5. När flaskan är full skruvar du på korken och lämnar flaskan till en bemannad återvinningscentral. Fettet kan då återvinnas till exempelvis tvål, stearinljus, tvättmedel, gummi eller biobränsle. Om du inte har möjlighet att ta dig till en återvinningscentral kan du slänga flaskan i hushållssoporna. Då förbränns den och blir till el.

Stopp i den egna ledningen

Det är inte bara kommunens ledningar som kan drabbas om du spolar ut fett i diskhon. Du kan också få problem med rören på den egna fastigheten. Om inte avloppsvattnet kan rinna undan kan du få översvämning inomhus, och att åtgärda det kan bli kostsamt. Det får du som abonnent själv betala.

Så använder du fettratten

Film från avloppet

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej