Om du misstänker att du blivit matförgiftad

Om du misstänker att du blivit matförgiftad av något livsmedel som du köpt i någon butik eller ätit på restaurang är det bra om du så fort som möjligt kontaktar miljö- och hälsoskyddsenheten. Ju fortare vi får reda på en misstänkt matförgiftning, desto lättare kan vi utreda vad som hänt.

Matförgiftning kan bryta ut alltifrån en timme efter att maten ätits tills något dygn efteråt. Hur lång tid det tar beror på vilken typ av bakterie eller toxin (gift) som det rör sig om. Oftast beror matförgiftning på att maten hanterats fel så att bakterier har haft chansen att växa till i livsmedlet. Fel hantering kan vara att den som har hanterat maten inte har varit ren om händerna eller att det varit dåligt rengjort i köket. Om maten förvaras i fel temperatur ökar risken för att bakterierna ska växa.

Spara maten

Finns det kvar något av maten är det bra om den sparas – kyld eller fryst. Vi kan då skicka maten på analys för att se om den innehåller bakterier som kan ha orsakat matförgiftningen. Det är viktigt att snabbt försöka att utreda eventuella matförgiftningar för att kunna spåra bakteriespridning och motverka att fler insjuknar.

Anmäl misstanke om matförgiftning

Om du misstänker att du blivit matförgiftad av något livsmedel som du köpt i någon butik eller vid restaurangbesök är det bra om du så fort som möjligt kontaktar miljö- och hälsoskyddsenheten. Ju fortare vi får reda på en misstänkt matförgiftning, desto lättare kan vi utreda vad som hänt.

Anmäl misstanke om matförgiftning genom att använda vår e-tjänst eller fylla i vår blankett. Du kan också kontakta oss via kontaktuppgifterna nedan.

Anonymitet

Det går bra att vara anonym men det kan i vissa fall innebära att ditt klagomål inte kan hanteras. Om du väljer att vara anonym får du ingen information om vad som händer i ärendet eller om ärendet lämnas utan åtgärd och avslutas.

Du kan inte vara anonym om du skickar in klagomål via e-post

E-posten kommer att diarieföras (registreras) och därmed blir dina kontaktuppgifter en så kallad offentlig handling, därför går det inte att begära att vara anonym i efterhand. Om du vill vara anonym är det lättast att ringa in ditt klagomål.

Kontakt

miljo@motala.se
0141-22 54 30

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej