Vedeldning
När du eldar med ved ska du själv se till att förbränningen är effektiv med mycket tilluft för att minska utsläppet av luftföroreningar.
Det är viktigt att du eldar på rätt sätt för att minska risken för besvär.
- Använd alltid lagom torr ved. För att veden ska ha möjlighet att torka behöver vedträn lagras under tak i cirka 1 år, samt inomhus i någon vecka innan den används.
- Se till att snabbt få fyr och hög temperatur i eldstaden när brasan tänds.
- Elda aldrig med målat eller impregnerat virke. Det innehåller tungmetaller som frigörs vid förbränning. Att elda avfall är dessutom ett miljöbrott.
- Du får inte elda hushållsavfall.
- Pyrelda inte. Luftspjället till eldstaden ska vara öppet så att det finns tillräcklig lufttillförsel.
- Titta på röken. Den ska vara vit eller nästan osynlig, om den är svart eller gråsvart och luktar kraftigt är förbränningen dålig och det ökar utsläppen av farliga ämnen. Gul rök innehåller mycket tjärämnen
- Elda inte när det är dimma eller inversion, det vill säga när luften lägger sig som ett lock över området där du bor.
Var uppmärksam på sotbrand
Sotbrand kan uppstå om förbränningen är dålig så att det bildas mycket sot och tjära i skorstenen. Risken är extra stor när vinterkylan kommer, eftersom man då ofta eldar hårdare. Ser du en eldkvast ur skorstenen och hör ett dovt muller? Stäng alla luckor på eldstaden och ring 112, för då är det stor risk att det är en sotbrand.
Vedeldning är en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige. Utsläppen från eldningen beräknas bidra till att 1 000 personer om året dör i förtid. Sot från vedeldning har också en klimatpåverkan.
Ett sätt att minska utsläppen av skadliga ämnen är att installera ackumulatortank eller miljögodkänd panna. Genom detta kan till exempel utsläppen av flyktiga organiska ämnen och tjära minska med 60-70 procent.
Installation av ackumulatortank innebär en bekvämare hantering, eftersom eldning inte behöver ske så ofta.
Ta i första hand kontakt med den som är orsak till störningen och berätta att du upplever olägenheter till följd av dennes vedeldning. Det ger den som eldar möjlighet att förändra sitt eldande, så att risken för störningar minimeras. Ofta är den som eldar inte medveten om att eldningen orsakar störningar och det krävs sällan några stora förändringar av eldningsrutiner eller anläggning för att störningen ska upphöra.
Får du inte gehör för dina synpunkter kan du skicka in ett klagomål till miljö- och hälsoskyddsenheten. Miljö- och hälsoskyddsenheten utreder om klagomålet är befogat och om det är en olägenhet för människors hälsa. Att utreda klagomål är en process som tar mycket tid. Om miljö- och hälsoskyddsenheten bedömer att vedeldningen är en olägenhet kan ägaren av eldstaden få bekosta miljö- och hälsoskyddsenheten utredningstid. Läs mer om att lämna klagomål på boendemiljön här på hemsidan.
Om någon klagar på din eldning kan du fråga dig själv:
- Fungerar eldstaden som den ska?
- Eldar jag med lämpligt bränsle?
- Eldar jag mindre än fyra timmar per tillfälle, två gånger i veckan?
- Är området lämpligt för eldning?
- Är väderleken lämplig när jag eldar?
Om du inte kan svara “ja” på alla frågorna gör du rätt i att sluta elda eller försöka åtgärda det som är fel.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se