Solkarta

Solkartan visar vilka förutsättningar du har att ta tillvara på solen. Du kan se hur kraftigt solen strålar på just ditt tak. Det hjälper dig att bedöma om det är fördelaktigt att installera solceller eller solfångare.

Se ditt tak på solkartan

På vår solkarta kan du zooma in på olika fastigheter och se hur kraftigt solen strålar just där. Solkartan visar byggnader som fanns år 2010.

Använd solkartan så här

Solkartan är framtagen för tätorterna Motala och Borensberg. Zooma in på kartan till fastigheten du är intresserad av. Du kan också skriva in adressen i sökrutan uppe till höger i kartvyn. Färgerna representerar hur stor beräknad solinstrålning som kan nå olika delar av ditt tak. Eventuell skuggning från andra fastigheter, skorstenar, växtlighet med mera är inte medräknat. Röd färgskala representerar mycket god solinstrålning och blå dålig solinstrålning. Grå ytor är inte beräknade.

Enkel solkarta

Den solkarta som tagits fram är en enklare form av solkarta. Solinstrålningen är endast beräknad på takytor och utan att ta hänsyn till skuggor. Solkartan är tänkt att ge en indikation om hur mycket energi du som fastighetsägare kan producera på ditt tak, för att visa vad som är möjligt.

Beräknade värden visar genomsnittlig solinstrålning för åren 1999-2009, baserad på data från SMHI. Årliga variationer av väder och temperatur påverkar. Solkartan baseras på en karta från 2010, så byggnader uppförda efter det är inte solberäknade.

Verkar ditt tak lämpligt för installation så läs mer på sidan om solenergi och följ länkarna för att hitta mer information. Kontakta gärna flera installatörer, som kan lämna en offert och ge ett installationsförslag som passar din fastighet.

Färgskala

Använd den här färgskalan som ett ungefärligt riktmärke för att bedöma hur solen strålar på ditt tak.

Färgskala från mörkblått med värde 175 till rött med värde 1150.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej