Familj sorterar i sina nya tunnor.

Sorteringstunnorna har ökat återvinningen och minskat förbränningen.

Under 2018-2021 införs ny sophämtning med källsortering i två stycken sorteringstunnor. Införandet kommer ske under fyra år hos villor i Motala och Vadstena kommuner. Nedanför hittar du vanliga frågor och svar om fyrfack.

Bilden visar två sorteringstunnor med fyra fack i varje tunna.
Bild på två sorteringstunnor. Varje tunna har fyra fack. Möjlighet finns att hänga på en elbox för batterier och lampor.

Motala-Vadstena vatten- och avfallsnämnd har beslutat att införa fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar. Det innebär att du som villaägare kommer att få möjlighet att lämna dina förpackningar och tidningar i två sorteringstunnor på din tomt. Du slipper alltså köra iväg med dem till en återvinningsstation. Andra kommuner som infört systemet har fått en ökad grad av sortering av soporna. Det är en stor vinst för miljön.

De hushåll som inte sedan tidigare har en elbox, det vill säga behållare för insamling av batterier respektive lampor, får en sådan i samband med att sorteringstunnorna ställs ut. Om du saknar elbox men ändå inte har fått någon, kontakta kundtjänst.

Bilden visar en sopbil med fyra fack.
Tunnorna töms av en sopbil med fyra fack, som kör på biogas. De olika materialen hålls åtskilda hela vägen till anläggningen där de återvinns.

Fyrfack införs hos villahushållen under fyra år från och med 2018. Du kommer att få mer detaljerad information i din brevlåda när införandet närmar sig i ditt bostadsområde.

Så här ser tidplanen ut:

Våren 2019

 • Motala tätort västra (till exempel: Bergsätter, Brunnsvik, Gamla Stan, Varamon)

Hösten 2019

 • Motala tätort östra (till exempel: Borenshult, Charlottenborg, Brinken)

Våren 2020

 • Landsbygden norra delarna (till exempel: Nykyrka, Godegård, Tjällmo)

Våren 2021

 • Landsbygden södra delarna (till exempel: Fornåsa, Österstad, Borghamn)

Jämfört med tidigare (se Taxa för avfall för Motala och Vadstena kommuner (PDF, 274 kB) kommer ett villahushåll som har det vanligaste abonnemanget, en 190 liters soptunna, att betala 21 kronor mer i månaden. Du får då hämtning vid hemmet av förpackningar, tidningar och annat avfall. Du slipper lägga tid och pengar på att köra iväg förpackningar och tidningar till en återvinningsstation.

De två sorteringstunnorna är indelade i fyra fack för förpackningar av plast, papper, metall, färgat och ofärgat glas samt tidningar, soppåsar och matavfall i gröna påsar. Varje tunna rymmer 370 liter och är 110 cm hög och 180 cm med locket öppet. Tunnan behöver cirka 90 cm i bredd och 100 cm i djup för att få plats ordentligt.

Tunnornas mått 370 liter

Höjd: 110 cm. Bredd: 75 cm. Djup: 87 cm.

Tunna 1 töms en gång i månaden och innehåller:

 • Plast 175 liter
 • Tidningar 120 liter
 • Ofärgat glas 45 liter
 • Metall 30 liter

Tunna två töms två gånger i månaden och innehåller:

 • Papper 160 liter
 • Soppåsar 120 liter
 • Matavfall 60 liter
 • Färgat glas 30 liter

Tunnornas mått 240 liter

Det finns möjlighet att ha två mindre sorteringstunnor på 240 liter under förutsättning att sorteringen fungerar och tunnorna räcker till. Dessa kan hushåll med 1-2 personer ansöka om att prova.

Höjd: 110 cm. Bredd: 58 cm. Djup: 79 cm.

Tunna 1 töms en gång i månaden och innehåller:

 • Plast 90 liter
 • Tidningar 90 liter
 • Ofärgat glas 30 liter
 • Metall 30 liter

Tunna två töms två gånger i månaden och innehåller:

 • Papper 90 liter
 • Soppåsar 90 liter
 • Matavfall 30 liter
 • Färgat glas 30 liter

Två tredjedelar av det som slängs i soppåsen är material som kan återvinnas. Med fyrfack blir det enkelt att sortera. Erfarenheter från andra kommuner som infört fyrfack visar att återvinningen ökar och förbränningen minskar.  När vi återvinner sparas stora mängder energi jämfört med att använda nya råvaror. Det är 75 procent effektivare att återvinna än att producera nytt.

Allt material vi samlar in återvinns. Glas blir nytt glas, metall blir ny metall, plast blir ny plast, kartong blir nya pappersförpackningar och tidningar blir nya tidningar. Matavfallet i de gröna påsarna blir biogas och biogödsel. De vanliga soppåsarna blir fjärrvärme och el.

Det blir också färre bilresor till och från återvinningsstationer vilket annars belastar miljön. Våra sopbilar kör på biogas, som är ett fossilfritt bränsle.

När de gamla soptunnorna bytts ut mot nya sorteringstunnor återvinns plasten och används för att tillverka nya tunnor.

Tunna 1 töms en gång i månaden. Tunna 2 töms två gånger i månaden.

Tunna 1

 • Plast 175 liter
 • Tidningar 120 liter
 • Ofärgat glas 45 liter
 • Metall 30 liter

Tunna 2

 • Papper 160 liter
 • Soppåsar 120 liter
 • Matavfall 60 liter
 • Färgat glas 30 liter

Du hittar dina tömningsdagar genom att logga in på Mina sidor.

Ja, du kan behålla din gamla soptunna och lämna förpackningar och tidningar vid en återvinningsstation. Men avgiften är högre jämfört med att ha två sorteringstunnor. Anledningen till det är att vi behöver köra med en extra sopbil för att tömma din soptunna.

Vill du ha kvar din gamla soptunna ska du kontakta kundtjänst för vatten och avfall på vatten.avfall@motala.se eller 0141-22 51 51.

Andra alternativ

Det går också bra att ansöka om att dela två sorteringstunnor med en granne. Detta gäller hushåll med 1-2 personer och under förutsättning att sorteringen fungerar och tunnorna på 370 liter räcker till.

Det finns även möjlighet att ha två mindre sorteringstunnor på 240 liter. Dessa kan hushåll med 1-2 personer ansöka om att prova.

Dessutom finns möjligheten att behålla den gamla soptunnan med hämtning en gång i månaden. Detta gäller hushåll som ansöker om att hemkompostera matavfallet.

Första steget är att platta till avfallet, framförallt pappersförpackningar och plast, så att mer får plats i facket. Om du har problem med att facket för soppåsar blir fullt – testa att använda små påsar och trycka ur all luft samt sortera bort allt återvinningsbart material. Andra steget är att fråga om grannen har plats i sin tunna. Nästa steg är att lämna förpackningarna vid en återvinningsstation eller kommunens bemannade återvinningscentral. Du kan också förvara det som blivit över och lägga i tunnan till nästa tömning. Du kan dessutom beställa en extra tömning eller en extra tunna mot en avgift om facken är fulla regelbundet. Exempelvis kan du ha en extra tunna för enbart soppåsar med tömning varannan vecka för 500 kronor per år.

Om du har problem med lukt och larver i din sorteringstunna eller soptunna så kan du göra följande:

 1. Rengör tunnan med varmt vatten och såpa. Låt tunnan torka invändigt innan du börjar använda den igen.
 2. Spreja en del ättika och nio delar vatten vid problem med larver och flugor.
 3. Vid stora problem med kan du spreja med outspädd ättika efter att du rengjort tunnan.
 4. Undvik solljus och ställ tunnan i skugga.
 5. Pressa ur luften innan du knyter soppåsen och gröna påsen med dubbelknut och se till att påsen är helt tät.
 6. Lägg blöjor i särskilda blöjpåsar eller till exempel tvåliters fryspåsar.
 7. Dränk en bomullstuss med ättika eller citrongräsolja och lägg i soppåsen eller under diskbänken.
 8. Du behöver inte skölja ur förpackningarna för återvinningens skull, utan endast vid problem med lukt. Använd gärna diskvattnet eller kallt vatten och låt förpackningarna torka upp och ner i diskhon.

Du kan inte byta plats på dekalerna i sorteringstunnorna för att få mer plats för vissa material. För att materialen ska hamna i rätt fack i sopbilen måste allt läggas i rätt fack även i tunnorna. Om du har problem med att facket för soppåsar blir fullt – testa att använda små påsar och trycka ur all luft samt sortera bort allt återvinningsbart material.

Om du inte hittar en lämplig plats för sorteringstunnorna kan vi hjälpa till med tips och goda exempel. Det finns flera bilder på vår hemsida som visar hur andra har gjort. Men det är varje fastighetsägare som får stå för eventuella kostnader om platsen för sorteringstunnorna behöver byggas om.

Insamlingen av trädgårdsavfall påverkas inte av de nya sorteringstunnorna. Om du har en trädgårdstunna så sker tömningen samma vecka och dag precis som tidigare.

Ja, du kan fortsätta att hemkompostera. Men sorteringstunnorna innehåller ett fack för matavfall i gröna påsar som du kan använda. Ur miljösynpunkt är det bättre att göra både biogas och biogödsel. Ingen reducerad avgift ges vid hemkompostering.

Varken Motala eller Vadstena kommuner bestämmer över de obemannade återvinningsstationerna som drivs av Förpacknings- och tidningsinsamlingen. Men behovet av återvinningsstationer kommer minska ju fler villahushåll som väljer fyrfack. På kommunens bemannade återvinningscentraler finns det alltid möjlighet att lämna förpackningar och tidningar.

Behållaren för glödlampor och batterier, kallad elboxen, ska hängas på tunna 1 vid tömning. När fyrfack precis har införts i ett område är det väldigt många som hängt ut boxen eftersom man har mycket elektronikavfall liggande hemma. Det har medfört att facket för elektronik i sopbilen blivit fullt, och alla boxar kan då inte tömmas. Även om elboxen inte är tömd är det bra om du tar in den i hemmet, så att den inte blir vattenfylld av eventuellt regn.

Här kan du lämna elektronikavfall

Du kan givetvis lämna elektronik på kommunens bemannade återvinningscentraler. Dessutom finns det möjlighet att lämna småelektronik i miljöskåpet Samlaren i följande butiker: Östenssons i Borensberg, Östenssons Starby i Vadstena, Östenssons City och Väster i Motala samt Ica Maxi och Ica Charlottenborg i Motala.

Kundtjänst Vatten & avfall
Delfinvägen 3
591 86 Motala
0141-22 51 51
vatten.avfall@motala.se

 • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
 • Ja   Nej