Gå till Motala kommuns startsida

Vädret i Motala

  • Idag: Klart och uppehållsväder6 m/s Nordvästlig vind
Startsidan/Invånare/Nyhetslista - Invånare/Japanskt besök i Dansäters skolskog
Japaner på besök Utomhuspedagogiken vid Dansäterskolan lockar besökare från Japan.  Fotograf: Sussie Slotter
Lyssna

Japanskt besök i Dansäters skolskog

Publicerad den 23 februari 2016 16:45

Motala kommun är en av kuggarna när svensk utomhuspedagogik går på export till Japan. Under tisdagen fick Dansäterskolan och förskolorna Bondebacka och Parken besök av en japansk grupp.
– Det är jätteroligt att få visa upp vår verksamhet, säger rektor Birgitta Larsson.

Utbytet mellan Sverige och Japan har pågått under ett antal år. Anders Szczepanski, enhetschef på Nationellt centrum för utomhuspedagogik vid Linköpings universitet, och Kazuhiko Kawasaki, professor i entreprenörskap vid Tokai University och nu boende i Sverige, är drivande i utbytet.
Den japanska gruppen som nu gästar Sverige och bland annat Motala kommer från olika college och universitet och består av Kazuki Nishiura, Naoya Maekawa, Kazuhiro Ikeda, Suguru Shibata samt Chikako Shibata.
Rektor Birgitta Larsson välkomnar till Dansäterskolan. Kommunekolog Henrik Sandberg och biolog Fia Sundin berättar om kommunens olika satsningar kopplade till utomhuspedagogiken, som fågelmatnings- och skolskogsprojekt.
– Det är viktigt att visa upp att skolorna använder sina skolskogar så att de får vara kvar, säger Henrik Sandberg.

Aktivitet i skogen

Så går hela gruppen till den fina skolskogen intill Dansäterskolan. Här är det full aktivitet. Pinnbröd, korv och våfflor lagas över öppen eld, barn leker i björkdungen och åker pulka på den lilla snö som täcker sluttningen.
– Det är en fantastisk miljö alldeles intill sjön, säger Birgitta Larsson.
– Fritids är här i alla fall en gång i veckan. Vi tränar på att göra upp eld, att tälja, vi bygger kojor, vi håvar och vi har provat att växtfärga, berättar fritidspedagog Fia Blomgren och tillägger:
– Och vid stolparna under träden brukar vi hänga upp hängmattor. Då kan man ligga där och bara titta upp i det gröna. Underbart!

Stort intresse

De japanska besökarna dokumenterar och noterar. För lektor Chikako Shibata är det första besöket i Sverige och hon är nöjd med det hon hittills sett.
– Det här är ett väldigt fint ställe, säger hon och tittar intresserat på när barnen på Dansäterskolans fritids gräddar sina pinnbröd över den öppna elden.
Anders Szczepanski menar att det finns ett stort intresse för utomhuspedagogik i Japan.
– Det ses som ett framtidsområde för barns lärande, hälsa och utveckling, inte minst i Asien och Japan.
Att kunna visa upp skolskogen i Borensberg är värdefullt och han menar att intresserade pedagoger är A och O.
– Roger Sköld, som tidigare jobbade på skolan, har gjort ett fantastiskt jobb med skolskogen, betonar Anders Szczepanski.
Senare i veckan kommer han att träffa Japans ambassadör tillsammans med den japanska delegationen. På agendan står Outdoor Education på export till Asien. 2018 kan Sverige och Japan fira 150 år av diplomatiska förbindelser och i planerna för jubileumsåret ligger samarbete kring utomhuspedagogik som ett profilområde.

 

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 23 februari 2016

Kontakt

  • Birgitta Larsson Rektor
    Tel 0141-22 58 45